Therese Wiksten
Sociala Medier

Mångfald på sociala medier

Att branschen består av en majoritet yngre kvinnor är absolut ingen nyhet. Det är något som brukar dyka upp i diskussionerna med jämna mellanrum, kanske framförallt när det diskuteras löner och status. I samband med att de nominerade i Stora Influencerpriset presenterades så dök det däremot upp en annan aspekt på det hela. Något som jag måste erkänna har gått mig totalt förbi innan.

Var är mångfalden?

Det är en väldigt Svensk lista som presenteras, det går inte att förneka. Här kan man vända och vrida på varför det ser ut som det gör och det är otroligt lätt att kasta skit på Influencers of Sweden, som är arrangören till galan. Jag tycker dock man ska vara lite försiktig med alla lägga över allt på en eller ett fåtal personer. Det här är inget som är specifikt för just den här galan utan det är ett mycket bredare problem. Det är något som vi alla måste bli medvetna om.

Hur har det egentligen sett ut på andra galor? Vilka skulle du nominera idag om du fick välja? Hur många Svenska influencers med utomeuropeiskt ursprung följer du? Hur många känner du till?

För mig kom det här lite som en chock och jag känner mig väldigt delaktig i problemet. Tanken har aldrig ens slagit mig och om fokus har legat på något så är det könsdiskriminering. Jag förstår ju absolut varför listan ser ut som den gör för när jag tänker på alla stora influencers så kommer jag spontant inte på någon med annat ursprung. Pinsamt men sant. 

Vad gör vi åt det?

Var sitter problemet? Är det så att det är brist på influencers med annat etniskt ursprung för att miljön redan från början är exkluderande eller är det svårare att få plats i rampljuset? Är det jag som av vana letar ”för snävt”? Varför exkluderar vi en stor grupp människor? En anledning kan absolut vara att det fortfarande är en ung bransch och dom som slagit igenom till stor del tillhör samma umgängeskretsar. Man pushar sina vänner, söker samarbeten med folk man redan känner och så vidare. En annan stor faktor är antagligen att man söker sig till personer man känner igen sig i och kan relatera till. Inget konstigt och helt naturligt, men det gör ju det hela ganska snävt.

Det är nog fler än jag som fick ett litet uppvaknande här men det känns som en väldigt välkommen debatt. I alla diskussioner jag sett så känns alla väldigt överens om att det är ett problem som gått många förbi men som är viktigt att ta tag i. Förhoppningsvis så kan vi lägga fokus på att hitta lösningar istället för att diskutera vems fel det är.

Hur ska man då göra för att öka bredden och få alla att känna sig inkluderade och välkomna?
Det lättaste är att börja med sig själv, så om du har tips på personer jag borde följa så får du väldigt gärna kommentera här under!

Du kanske också är intresserad av...

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.