Therese Wiksten

Alla kan yoga

Inlägget innehåller annonslänkar

Innan jag blev sjuk så skulle jag nog ha beskrivit mig som ganska aktiv och träningen har tagit en stor plats i mitt liv åtminstone dom senaste 12 åren. För lite drygt ett år sedan så var det helt plötsligt slut med det och jag kände mig nästan lite rånad på mitt liv. Det jag däremot har fått behålla är yogan och det är jag otroligt tacksam för.

Det tog dock ett tag för mig att upptäcka det. Dom flesta har nog en ganska tydlig bild av vad yoga är, även jag.
Något flummigt, coola poser, avslappning eller kanske “inget för mig”? För min del var det stort fokus på den lite mer fysiska och akrobatiska varianten. “Instragramyogan”. Antagligen mest för att det påminde mycket om en idrott jag höll på med innan och på så sätt var det en ganska enkel väg in.

Nu har Hot yogan och fysiskt krävande sekvenser har fått bytas ut mot Yin-yoga och annan lugnare yoga. Men det är fortfarande yoga. Jag tar mig varken iväg till yogastudio eller gym, men det fantastiska är att det fungerar att göra precis var som helst. Man måste egentligen inte ens ta sig ur sängen om det skulle vara så.

Det jag älskar med yoga är just hur bred den är, att man kan göra den helt till sin egen. Det finns inga direkta regler utan man kan plocka guldkornen ur olika stilar och pussla ihop till något som passar en själv. Du kan leva yoga eller så använder du det bara för att varva ner på kvällen eller som ett komplement till annan träning. Eller som min man: “Jag yogar inte, jag stretchar bara lite”.

alla_kan_yoga

QUIZ – Vilken yogastil passar dig? Testa här!

Ursäkter

“Jag är för stel för yoga”
Man är inte bra på något innan man lärt sig det. Du är inte stark först dagen du går in på gymmet, du platsar inte i landslaget på din första fotbollsträning och du klarar med stor sannolikhet inte en salto första gången du testar gymnastik. Den lite uttjatade liknelsen att det är samma sak som att säga att man är för smutsig för att duscha stämmer faktiskt ganska bra ändå. Sedan behöver man ju inte börja med att hoppa på ett pass där man sliter upp foten bakom huvudet, går ner i spagat eller slår knut på sig själv på alla (o)möjliga sätt om just vigheten är ens svaghet.

“Yoga är ingen riktig träning”
Det är slöseri med tid, det är knappt fysiskt ansträngande och borde inte få kallas för träning, enligt vissa. Visst stämmer det att det inte är särskilt fysiskt – om det är en lugnare yogaform du har testat. Yoga är så mycket mer än just fysisk träning och de olika stilarna har olika fokus.

“Yoga är för jobbigt för mig”
Som föregående, fast tvärt om. Yoga kan vara riktigt svettigt och om du till exempel är sjuk eller skadad så finns det absolut stilar du bör undvika. Det betyder dock inte att all yoga är för påfrestande. Yin-yoga, restorativ eller medicinsk yoga är tre stilar som passar dom flesta, även om en del positioner kan behöva anpassas.

“Yoga är flummigt”
Visst kan det vara det. Det kan faktiskt vara otroligt flummigt. Eller inte det minsta. Det finns stilar där man sjunger mantran, dansar med ögonbindel, plingar i klockor och pratar om energier. Och så finns det varianter där man lagt fokuset på den atletiska delen och skalat bort allt annat “lull-lull”

Det finns med andra ord något för alla, det handlar bara om att hitta rätt stil, rätt lärare och att våga ge det en chans.

>> Yogar du? Varför/varför inte?

>> Är du osäker på vilken stil som skulle kunna passa dig så kan du få lite inspiration i testat ovan. Dela gärna med dig av vilken stil du fick! Tyckte du dom träffade rätt? Själv fick jag Yin-yoga vilket inte känns helt otippat.

 

 

You Might Also Like...

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x