Therese Wiksten

Bergvärme och källarrenovering – en uppdatering

Välkommen ner till min källare..

För ett tag sedan pratade jag om att vi tänkte sätta in bergvärme och konvertera från direktverkande el till vattenburen värme. Då hade vi några olika firmor på besök och vi var mitt i processen att välja.

Det har hänt lite sedan dess. Väldigt snabbt efter att vi godkänt ett av företagens offert så fick vi papper hemskickade för att skicka till kommunen. Ungefär en vecka tog det innan vi fick tummen ur och skickade in dom, men sedan gick det snabbt! Vi hade förväntat oss några veckors handläggningstid, men inte då. Det tog nog knappt ens en vecka innan vi hade ett brev i lådan som gav oss okej på att sätta igång.

Dags att borra

Vi hörde av oss till företaget som ska ordna med bergvärmen och företaget som borrar åt dom kunde komma hit nästan omgående. I tisdags var dom här och kikade och i onsdags morgon kom dom hit med borr, container och hela schabraket. Sedan stod han här och borrade, borrade och borrade hela dagen. I blåst, regn och med några hagel- och åskskurar. Det kan inte ha varit den roligaste arbetsdagen i hans liv.. Nu har vi ett litet rör som sticker upp och tanken är att vi ska ha grävt fram till huset nästa gång dom kommer hit.

Eftersom det hela gick väldigt mycket snabbare än vi trott så hade vi inte ens börjat riva ut nere i källaren. Helt plötsligt fick vi lite bråttom…

Projekt: Riva källare

I fredags efter jobbet satte Jonas igång med källaren och jag tänkte vi skulle ta en titt på hur det har gått. Planen var att riva golvet, ta bort väggarna till en liten “skrubb/matkällare” där pumpen ska stå och riva ner träet på väggarna så dom kan dra rören till dom nya elementen. Ett ganska snabbt och enkelt jobb hade Jonas tänkt sig.

Nu går det ju sällan så smidigt som man har planerat..

Herregud så mycket material det blir när man river! Det är helt galet. Det känns knappt som att det är något alls som ska ner men vips så är hela källaren totalt fylld med bråte.

Vi har turen att ha en relativt torr källare, men det var verkligen ett bra drag att göra sig av med allt organiskt. På ett par ställen har dom haft fuktproblem och det syns på reglarna.

Tvättstugan före

tvättstuga före

Den blåa dörren rakt fram går till en skrubb/matkällare. Jag som var så glad när jag såg den på visningen, men nu ryker den för att få plats med värmepumpen..

Renovering påbörjad

Det är dubbla dörrar ut, och för att kunna ta bort golvet var den innersta dörren tvungen att tas bort. Sedan var det bara att långsamt jobba sig inåt. Först dra bort den pålimmade mattan och sedan bända upp skiva för skiva. Dom hade i alla fall lagt plast under så golvet hade klarat sig bra från fukt.

Den här var lite intressant. Vi hade ingen aning om vad vi skulle hitta i den inbyggda lådan/bänken.. Frigolit, glasull och en massa, massa lecakulor visade det sig vara i den.

Så mycket skräp….

Tvättstugan just nu

..och så här långt har vi kommit i tvättstugan nu. Skrubben är borttagen liksom golvet och den platsbyggda hyllan + bänken/”dräneringsboxen” längs med väggen. Nästa steg blir att ta bort panelen mot krypgrunden, göra om dörren som går till krypgrunden, ta bort innertaket och lägga golvet. Innan dess måste vi också komma på en bra lösning med dränering från berget och hur vi gör med den synliga stenen. Kanske bilar vi och sätter in en avlång brunn efter kanten.

Sedan ska vi också göra klart själva tvättstugedelen, men det gör vi inte nu. Köpa nya skåp, en annan tvättho, bänkskiva, kakla om osv. Och så har vi det stora frågetecknet. Bastun. Ska den vara kvar eller rivas? Duschen måste rivas och göras om hur som helst och vi skulle antagligen behöva ta bort och se hur dom byggt bastun. Om det är trä direkt mot ytterväggen även där. Det känns som att det kan bli svårt att montera ner bastun och bygga upp den igen? Det är ju däremot inte något vi måste göra nu för att dom ska kunna dra in elementen, så den frågan spar vi nog till senare.

Gillestugan

Dags för nästa rum – gillestugan. Här kommer det bli TV-rum. Någon gång i framtiden kommer vi byta ut spiraltrappan till en vanliga trappa, men just nu ska vi bara ta bort allt organiskt, byta golv och se till att dom kan dra rören till elementen ..om typ en vecka eller så..

Först ryker den hemska heltäckningsmattan..

..sedan var det dags att riva upp golvet. Det gick så himla segt. Tills jag fick idén om att såga upp det först. Efter det flöt det på mycket snabbare och vips så var golvet borta. Fast inte riktigt kanske. Och igen – SÅ mycket skräp…

Här under har det bott en hel del möss under årens gång…. Vi har hela tiden pratat om att riva ner allt trä på väggen, men Jonas tappade sugen lite när han insåg att även dom i gillestugan troligtvis ser ut som den väggen man ser lite av inne i tvättstugan längst till höger på bilden ovan. Dvs lecablock och inte lättbetong. Tror jag han sa. Nu verkar väggarna här inne vara uppreglade med trä direkt mot ytterväggen och det är dessutom plastfolie mellan så bort måste dom… Det här rummet blev alltså väldigt mycket mer omständligt än vi hade förutspått..

Det dunsade till och när jag kom ner så möttes jag av detta. Det mintgröna rummet är tänkt att bli Jonas studio, men nu när väggarna är borta så skulle jag vilja behålla det så här öppet (och slippa fundera på hur vi ska bygga upp nya fukttåliga väggar) Måste bara hitta ett annat rum till Jonas. Väggen som inte är riven än, mot den gula och mintgröna väggen går mot baksidan. Hela tomten sluttar, inte så mycket att det är i nivå med källaren men inte långt ifrån. Kanske skulle man gräva ner det sista och sätta upp stora fönster och dörrar ut?

Gillestugan just nu

Rummet är helt öppet. Nu är det resten av golvet, alla väggar och hörnet med garderober kvar.. Det ska även flytspacklas, läggas golv och målas, men det är i alla fall inte lika mycket panik. Vi måste däremot veta hur vi ska göra med väggarna innan dom kommer hit och sätter upp elementen så det inte blir helt galet.

En vecka kvar..

Jag tror vi har den här veckan plus helgen att göra klart, plus gräva för kablarna och plocka ner altanen där ute. Tror du vi hinner?

You Might Also Like...

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Äldst
Nyast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nathalie
2 år sedan

Så jobbigt att renovera tycker jag, men härligt som sjutton när det är färdigt! Håller tummarna för att ni hinner klart! Kram

sofia
2 år sedan

Jag håller tummarna att ni hinner 🙂

Mirre
2 år sedan

Då hoppas vi att ni hinner, spännande att följa

Denevigaresenären
2 år sedan

Oj, vad mycket jobb! Men man ser att det går framåt! Kul! Vi får hålla tummarna! 🙂 Ska bli så spännande att få se slutresultatet! 🙂

trackback

[…] Bergvärme och källarrenovering – en uppdatering […]

5
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x