Therese Wiksten

Bergvärme och källarrenovering – klar med första etappen

Jag har skrivit två inlägg om vår källarrenovering innan, har du missat det så hittar du dom här:

Senast jag uppdaterade hade vi rivit ut halva golvet och en vägg i gillestugan och tagit bort golvet, en inbyggd “bänk” och panelen på en vägg i tvättstugan. Vi hade MASSOR kvar att göra.

Jonas jobbade som en galning hela helgen som var och den här veckan har vi haft fullt av hantverkare här måndag till onsdag. Det har med andra ord hänt en hel del! Jag tänkte ni skulle få följa med under processen.

Tvättstugan

Panelen på den andra väggen skulle så klart också bort. Trä, trä, ännu mera trä och så glasfiberull… Vips så var det borta och vi kunde se den gamla ytterväggen, från innan dom byggde ut huset.

Dags att se till att golvet står där det ska när pumpen kommer. Har man inte rätt verktyg med sig får man pilla med den lilla kniven. Och processen innan man kan lägga plattor! Jösses..Det ska pillas bort, mätas, mätas, mätas och mätas. Mätas fel ett par gånger ska det också göras.

Efter många om och men kan man börja lägga plattorna och då sa det helt plötsligt svisch och så var det klart. Eller ja, i alla fall precis där pumpen ska stå, resten av golvet får vi ta senare.
Jag tror det golvet kommer bli hur bra som helst! Samma ska in i hela källaren, även i gillestugan/TV-rummet.

Gillestugan/TV-rummet

renovering källareSå fortsätter vi inne i gillestugan. Garderoberna ska bort, liksom det platsbyggda skrivbordet. (Vad tycker ni förresten om heltäckningsmattan och tapeten?) När det var borta var det bara att fortsätta med golvet. Jag har sagt det förr men säger det igen – SÅ. MYCKET. SKRÄP. Dom har förresten haft ett seriöst råttproblem här en gång i tiden. Under golvet hittade vi en hel koloni av tunnlar och små bon.. Tack och lov bara en död råtta(mus?) dock.

renovering källareSå var golvet borta! Dags att ge sig på väggarna. Vi var lite nervösa här eftersom vi inte hade en aning om vad vi skulle hitta.

renovering källareÄnnu mera trä, glasfiber och plast visade det sig. Och lecablock bakom. Jag kan säga att jag är otroligt glad över att vi tog tag i källaren redan nu. Enligt besiktningsmannen så hade vi bara lite förhöjda värden och det skulle egentligen inte vara någon fara . Trä, instängt i plast, direkt mot ytterväggen i källare är ju däremot aldrig bra och det var helt klart fuktskadat. Lukten försvann i princip direkt när träet togs ut. Behöver vi isolera källaren igen så kommer vi göra det utifrån. Har jag förresten sagt att det blev mycket skräp? Jag vet inte hur många timmar som spenderats enbart med att bära ut allt..

Utomhus

gräva bergvärmebergvärme borrhål

Jonas har grävt och rören är på plats. Nu är det bara själva återställandet kvar..

Dags för värme!

Så var det dags för hantverkarna att göra sitt. Vi hade två stycken här som jobbade på utsidan med slangarna från borrhålet, två elektriker och två rörläggare. Det var ganska trångt nere i tvättstugan emellanåt.renovering källare renovering källare

Vi ska ju inte bara sätta in en värmepump, vi måste konvertera från el till vattenburet också. Vi börjar med fyra element nere i källaren. Många har avrått oss från att sätta in någon värme här uppe på entréplan, eftersom dom själva inte har det och det fungerar jättebra (värme stiger ju). Jag tror däremot vi kommer göra det längre fram. Vi vet dock inte än om vi vill ha golvvärme eller element, plus att vi ska riva/flytta så många väggar så det är dumt att göra något just nu. Vi tänkte helt enkelt avvakta och se hur det fungerar.

Nästa steg

Gillestugan/TV-rummet

Vi är ju självklart inte klara nu. I gillestugan ska golvet flytspacklas och det ska läggas klinker. Väggarna ska fixas och målas, taket ska göras i ordning, vi ska fixa elen, sätta in belysning och byta fönster. Trappan ska även bytas ut. Vi ska däremot vänta ett tag med det för att se hur det står till med fukten. (Och jo, man kan kanske tycka att vi borde fixat väggarna innan vi satte upp elementen, men det kändes inte riktigt som att det fanns tid för det..)

Just trappan är ett stort frågetecken. Den är gjuten på en “kloss” så om vi lägger golv innan vi byter så får vi lägga runt den. Jag avskyr trappan och skulle gärna byta den omgående. Problemet är att vi måste öppna upp ett större hål i taket plus göra en dörröppning i en vägg som eventuellt är bärande. Det är inte “bara att göra” med andra ord.. Jonas har dessutom “byta trappa” ungefär längst ner på sin prioriteringslista. Vi är inte helt överens här om man säger så..

Jag tror jag nämnde det i något av dom förra inläggen, men jag är så himla sugen på att gräva ner det sista mot ytterväggen och sätta in stora fönster och en dörr ut. Jag var där och mätte och det är ca 60 cm som måste grävas bort, kanske lite mindre.  Det blir en del jobb men jag tror det skulle bli så bra! idé källareMen ja, det blir ett framtida projekt…

Tvättstugan

Tvättstugan kommer antagligen göras klar lite tidigare än gillestugan. Väggarna och taket ska få sig lite kärlek, golvet ska läggas klart och vi ska uppdatera själva tvättstugedelen. Vi ska snygga till vid pumpen och se till så att det inte samlas fukt utefter väggen mot krypgrunden. En ny ytterdörr ska även dit.

Vi är 99% säkra på att bastun och duschen ryker också. Jag skrev om det i ett av dom tidigare inläggen och det var lite blandade åsikter där. Flera skulle ha valt att ta bort den, en del hade velat behålla och många tyckte att det beror på hur mycket man gillar att basta. Jag önskar ju att vi antingen hatade eller älskade det, men vi är nog ganska neutrala. Det är skönt, men det står inte allra högst på önskelistan. Då tror jag det större TV-rummet väger över. Någon nämnde förvaring också och hade det inte varit så att vi har ett ganska stort garage med ett eget rum för förvaring där så hade jag nog också funderat ett varv till kring det.

När blir allt klart då? Till våren är det nog tänkt att vi ska kunna få i ordning på det mesta där nere. Förhoppningsvis. Vi har ju en del andra projekt på gång också..som vardagsrummet..och mitt kontor 🙂


Vill du inte missa något inlägg? Följ mig på Facebook

You Might Also Like...

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

27 Comments
Äldst
Nyast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lillan Kind
1 år sedan

Vilket jätteprojekt ni håller på med!!😊 Det är både slitsamt och dyrt att storrenovera, men känslan när man är klar är fantastisk! Ni kommer att få det jättefint!😊

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Måste vara riktigt roligt och spännande att jobba med detta, självklart även slitsamt och krävande men tänker er glädje sen när resultatet är klart :D.

Jeanette
1 år sedan

Inget litet projekt ni har att göra med 🙂 Men resultatet är ju helt klart värt det.

Jeanette
1 år sedan

Inget litet projekt ni har att göra med 🙂 Men resultatet är ju helt klart värt det.

Frökenny
1 år sedan

Vilket projekt! Blir super när ni blir klara! 🌸💕

Elisa
1 år sedan

Vilket jobb! Och ni gör en del själva också om jag förstår det rätt? Måste vara så kul att se allt växa fram! 🙂

Kamilla
1 år sedan

Så roligt med alla före och efter bilder. Vi fotade också mycket när vi renoverade hela vårt hus. Ha det gott.

Jennie
1 år sedan

Vilket projekt! Ska verkligen bli så kul att få hänga med och se hur de utveckla, längtar till före/efter bilder 😃🌸

Freja
1 år sedan

Men wow vilket projekt ni gör! Det kommer nog bli as bra detta! Duktiga ❤️😄

linda
1 år sedan

TYCKER OM DIN BLOGG. ROLIGT ATT FÅ FÖLJA ERT BYGGE 🙂

Denevigaresenären
1 år sedan

Oj, vad mycket jobb! Ni är ju grymma! Det kommer bli så fantastiskt fint när allting blir klart. Ha en skön fredagsmys! 🍄🌸

Mirre
1 år sedan

Ojoj nu har ni att göra, men bra blir det kan jag tro

Johanna
Johanna
1 år sedan

Åh så duktiga ni är 😀 så kul att renovera

Melissa
1 år sedan

Kul att följa, kommer bli riktigt snyggt! Är det fiber/marknät ni gräver till? 🙂

Jenny
1 år sedan

Wow.. wow… Älskar sånna här inlägg!!
Vi har total renoverat ett radhus och sen ett hus där vi flyttat väggar osv. så jag verkligen älskar att följa andras renoveringar!

Ska bli roligt att få se hur det kommer bli när det är klart!!

Ha en fin fredag
Kram kram

ByLisa.se
1 år sedan

Oj va duktiga ni är, vilket jobb! Jättekul att följa och se alla bilder! Vi ska också fixa källaren, börjat lite smått 🙂 Bergvärme sstte vi in för några år sedan, det är kanon! 😃👍

Nilla
1 år sedan

Så mycket jobb ni har framför Er. Skall bli kul att följa er renovering och jag hoppas att ni lägger ut fler före.- och efterbilder 🙂

Emma
1 år sedan

Shit vilket projekt, men tror det kommer bli grymt när ni är klara 😍

charlottelinden.se
1 år sedan

Oh, som andra säger – Vilket projekt! Så spännande det måste vara och vilken dröm att få ett hem som ser ut exakt så som man själv önskar. Skall bli jättekul att följa er resa 😀

Carolina
1 år sedan

Vilket himla projekt och jag trodde jag och killen gjorde för mycket haha. Vi håller också på att renovera för fullt 😀 rätt mysigt ändå men absolut, man stör sig på all jäkla skräp!

Emma Engström
1 år sedan

Det är inte dåligt vad ni ligger i! 😀

trackback
1 år sedan

[…] det inte är klart än och definitivt inte fint.. Den fick sig en rejäl omgång i alla fall. Vi rev ut i princip allt. Tog bort allt fuktskadat trä och gjorde plats för bergvärmen, som även den kom på plats under […]

trackback

[…] har legat rätt lågt med renoveringarna sedan sist jag uppdaterade om källaren i slutet av september. Nu, efter jul och all ledighet börjat det blir dags att fundera över vad […]

27
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x