Therese Wiksten
Sociala Medier

Därför ska du inte ta emot produkter som betalning

Ett företag eller en PR-byrå hör av sig. ”Vi har sett dig, vi gillar det du gör. Vill du få den här produkten hemskickad mot att du skriver om den på bloggen/Instagram?” Har du samlat på dig några följare så är det inte alls omöjligt att du varit med om att liknande förfrågningar har dykt upp i inkorgen. Visst kan det kännas både smickrande och frestande, men är det verkligen en bra idé? #pengarinteprylar

Betala för att jobba

Vet du om att du måste betala skatt på värdet av det dom skickar? Gör du inte det så begår du skattebrott. Vi kan säga att du fått hem produkterna på bilden ovan. Efter lite googlande så kan man hitta att dom går att köpa i ett set för 899 kr. I min kommun så skulle det innebära att jag skulle behöva plocka upp min plånbok och betala 293 kr. Jag skulle med andra ord gå nästan 300 kr back på att göra det jobbet!

”Fast om jag gillar produkten så är det väl en bra deal?

Nej. Enligt Influencers of Sweden, Sveriges intresseorganisation för influencers, är riktlinjen att man aldrig bör ta mindre än 2000 kr för ett samarbete. Även efter skatt så har du i det här fallet råd att både köpa produkterna själv och ha pengar över till annat.

Tänk dig att du blir erbjuden ett jobb i en klädbutik. Hur skulle du reagera om dom frågade dig om det var okej med kläder som lön? Det är ju så absurt att det inte ens går att ta frågan seriöst. Det skulle helt enkelt aldrig hända. Ändå händer det hela tiden när det kommer till sociala medier.
Hur fina kläderna än är så betalar dom inga räkningar. Skulle du ens ha köpt just dom, från den butiken, om du fått välja själv?

”Men jag jobbar ju inte med min blogg, det är ju bara en kul grej”

Visst kan det kännas harmlöst att ta emot lite saker när man inte har det som sitt yrke. Det man måste komma ihåg är att även om man själv inte jobbar med det så finns det många andra som gör det. Det skulle ju bli jättesvårt att få en vettig lön på ICA om folk började arbeta för dom mot matprodukter ”för att det är smidigt att dra ner matkostnaderna lite”. Varför skulle dom betala någon om personen som sitter i kassan just nu glatt tar emot en påse frukt och lite bröd?

Du arbetar inte med bloggen, men du skulle kunna!

Varför betala, eller bryta mot lagen, för att göra ett jobb när du faktiskt skulle kunna få betalt? Det finns få branscher där jag sett så många som har så svårt att ta betalt för jobbet dom gör. Det är en ny bransch och många vet så klart inte om att det går att få betalt, det förstår jag. Men även efter dom fått reda på att dom skulle kunna ta mycket mer betalt, eller betalt över huvud taget, så finns det någon sorts motvilja hos många. Eller kanske snarare osäkerhet? Något är det i alla fall som gör att det tar emot. Det är synd, för ingen ska ju behöva gå back på att jobba, hur roligt jobbet än är.

De enda som tjänar på att du tar emot produkter är företagen. Dom får otroligt mycket exponering till priset av lite växelpengar.

 

>> Hur tänker du kring att få betalt i produkter? 

You Might Also Like...

21 kommentarer

 • Reply
  Felicia
  16 januari, 2018 at 12:20

  Oj jag visste inte att man behövde betala. jag har fått saker förut men ingen har sagt något om att jag ska betala 🙁 Jag vet jätte många som får saker hela tiden och jag tror inte nån betalar nåt för de…

  • Reply
   Therese Wiksten
   16 januari, 2018 at 13:16

   Tyvärr är det nog många som inte känner till lagarna. Är man student så kommer man kanske under fribeloppet på 19 247 kr och då är det faktiskt ingen skatt, men annars så ska man skatta som för vilket annat arbete som helst. Oavsett om man tar betalt i produkter eller pengar så slipper man skatta om man hamnar under fribeloppet så man gör ju ändå en dålig deal om man tar betalt i produkter.

 • Reply
  Johanna
  16 januari, 2018 at 12:53

  Man behöver faktiskt inte betala skatt om saken kostar under 1000 kr

  • Reply
   Therese Wiksten
   16 januari, 2018 at 13:10

   Det stämmer dock inte. Om du tjänar under 19 247 kr under hela året behöver du inte betala skatt, oavsett vad du arbetar med, men det finns ingen gräns för enskilda betalningar. Om företaget däremot betalar dig mindre än 1000 kr, totalt under året, så behöver dom inte betala arbetsgivaravgifter för dig.

   • Reply
    Emilia
    16 januari, 2018 at 13:35

    Jag har också hört att det faktiskt är 1000kr som gäller.

    • Reply
     Caroline
     17 januari, 2018 at 13:22

     Johanna & Emilia: Var har ni hört detta? Det står inget om detta på Skatteverkets hemsida – och där borde det väl stå om detta är sant (vilket jag tvivlar på). Men om ni har en källa att hänvisa till så skulle det vara intressant att läsa mer om det.

     • Emilia
      17 januari, 2018 at 17:12

      Många som säger att det är så. Jag vet inte var det ska stå. En kompis till mig berättade i alla fall att nån hade sagt att hon fick välja ett plagg under 1000 kr för då skulle det inte bli skatt.

     • Therese Wiksten
      17 januari, 2018 at 17:29

      Jag tror att det blivit ett litet missförstånd där. Om företaget betalar ut lön, vilket även produkter räknas som, så behöver dom inte betala arbetsgivaravgifter om det understiger 1000 kr (per år, så om dom gör fler samarbeten som tillsammans överstiger 1000 kr så ska även dom betala). Den som tar emot produkten, eller pengarna, måste fortfarande skatta för det.

 • Reply
  Christer Holm
  16 januari, 2018 at 14:03

  Skrev för en tid sen ett liknade inlägg om det här.. Det är bra att det tass upp..

  • Reply
   Therese Wiksten
   17 januari, 2018 at 17:14

   Ja, det behövs verkligen

 • Reply
  Hanna
  16 januari, 2018 at 17:04

  Jag skrev ett inlägg om det här för ett tag sedan efter att ha fått en förfrågan om att samarbeta med ett företag . Deras förslag var att jag skulle få beställa produkterna och få 40% rabatt om jag skrev om dem på Instagram. Jag kände direkt att aldrig i livet. Man ska inte betala för att göra reklam utan tvärtom. Det är företaget som ska betala för att få synas. Bra inlägg!

  • Reply
   Therese Wiksten
   17 januari, 2018 at 17:17

   Alltså, dom där förstår jag mig verkligen inte på! Hur kan man ens med att föreslå det som betalning? Jag tycker dessutom jag får rabatterbjudanden från företag mest hela tiden (som kund, ej som samarbetsförslag) så egentligen blir det ju knappt någon skillnad mot att köpa saken själv utan att behöva jobba för det..
   Tack!

 • Reply
  Anneli @ Spinkfinger.com
  16 januari, 2018 at 17:18

  Jättebra inlägg 😄👊🏻

  • Reply
   Therese Wiksten
   17 januari, 2018 at 17:18

   Tack! 🙂

 • Reply
  ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★
  16 januari, 2018 at 17:34

  Jättebra inlägg verkligen :). Sånt som behöver komma ut, speciellt nu tror jag när det är så här företagen är väldigt på med Instagram, upplever att det är där mest fusk sker :-o. Gärna till nyblivna mammor eller unga tjejer som precis slutat eller går på gymnasiet :/

  • Reply
   Therese Wiksten
   17 januari, 2018 at 17:21

   Oh ja, ig är en guldgruva för dåliga betalningar =/ Ja…tvivlar ju på att dom som gör reklam för tex twistshake fått betalt mer än själva shakern…

 • Reply
  Fnulan
  21 januari, 2018 at 11:42

  BRAAAAA!!!! Heja dig!!!

  • Reply
   Therese Wiksten
   21 januari, 2018 at 11:49

   Tack, kul att du gillade inlägget 🙂

 • Reply
  Pernilla Lantz
  21 januari, 2018 at 15:12

  Bra att du lyfter detta, viktigt!

 • Reply
  Ellinor
  30 augusti, 2018 at 10:14

  Men hur blir det om man gör ett samarbete med ett företag där man får betalt men att företaget vill skicka med produkter för att kunna fota eller visa? Måste man ändå betala skatt för dem eller skicka tillbaka dem efter samarbetet? Har svårt att tro att alla influencer betalar skatt för de produkter/tjänster de visar upp trots att de får betalt.

  • Reply
   Therese Wiksten
   30 augusti, 2018 at 10:24

   Det där är en jättesvår fråga och något som skatteverket inte verkar helt klara över själva. Jag har mailat och frågat vid några tillfällen och alltid fått olika svar. Ibland anser dom att även produkten ska ses som betalning och alltså skattas för, och ibland är produkten en förutsättning för att du ska kunna göra arbetet och räknas då inte som betalning. Det är alltså jättesvårt att göra rätt och antagligen är det många som inte skattat för både produkt och betalning (vissa alltså även med ett OK från skatteverket att inte skatta på båda.) Det hade ju varit skönt med klara riktlinjer här och förhoppningsvis kommer det komma i framtiden, Influencers of Sweden jobbar tex rätt hårt för sådana här frågor och det borde driva på utvecklingen. Vill man vara helt på den säkra sidan så är det kanske bra att antingen skatta även för produkten eller skicka tillbaka den efter, men kan man bara motivera hur man har resonerat för skatteverket så brukar det vara okej. Ett annat alternativ är att lägga på extra på den summan man vill ha betalt för att täcka upp skatten på produkten.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.