Meny Stäng

Det här med minnen – hur tidigt kan man egentligen minnas?

Jag tänkte på det här med minnen idag. Jag vet inte varför, men det ämnet brukar dyka upp med jämna mellanrum. Jag är visserligen en rätt tänkande människa. Herregud så drygt det lät, det jag menar är att jag alltid har haft en tendens att fastna i mina tankar och fundera mycket över det som hänt. En sådan som lever i dåtiden och spelar upp minnen på repeat emellanåt.
Anledningen till att jag började fundera över det precis just nu var för att jag snubblade över en artikel där dom påstod att man inte kan minnas något innan 3-5 års ålder. Tydligen så är det vanligt att inte minnas något alls innan man är betydligt äldre än så.

Mitt första minne?

Mitt, vad jag antar är, första minne består av en bild och framförallt en känsla. Jag kände en så stark lyckokänsla att jag inte riktigt kan beskriva den. Tänk dig den där lugna lyckan där du är helt tillfreds, kombinerat med att du umgås med din bästa kompis och ni skrattar så ni gråter samtidigt som du får den där adrenalinklicks-lyckan när du gör något riktigt roligt som är lite mer extremt. Typ åker bergochdalbana, om du gillar sådant. Jag minns pirret i magen.
Jag är inomhus, men det var inget jag reflekterade över då. Jag kan inte minnas några tankar, ljud eller dofter. Däremot minns jag hur det såg ut, lite som en väldigt blurrad bild. Det kom in mycket ljus från vänster och rakt fram åt vänster var det väldigt grönt. Jag såg allt ur ett grodperspektiv. Hela bilden rörde sig, eller skakade.

Det här är ett minne som ploppat upp många gånger, från att jag var ganska liten. Jag berättade till slut om det för mamma och hon förstod direkt vad jag pratade om. Köket hemma hos mormor. Jag brukade nämligen sitta i en hoppgunga i dörröppningen där man ser rummet just på det sättet. Det stora gröna var deras kyl och frys, som dom senare flyttade eller bytte ut. Enligt mamma så gillade jag verkligen den där hoppgungan och jag tvivlar ju inte på att det stämmer hehe. Jag använde den tills jag var ungefär 8 månader så jag gissar att jag är just så gammal i mitt minne.

Jag har även otroligt många minnen från min morfar, vilket jag är väldigt tacksam för eftersom han gick bort innan jag skulle fylla tre. Jag minns när vi var ute och gick i skogen bakom huset, när jag satt i hans knä och åt majskolv och jag minns när jag fick boken “Bland tomtar och troll” när jag var strax över 2. Dom flesta av mina tidiga minnen är från mormor och morfars hus och det skulle nog bli en hel bok om jag rabblade upp allt.

Minne och språk

Men så ska man ju inte kunna minnas sådant. Jag läste någonstans att sådana minnen är “påhittade” minnen, något som jag däremot inte tror stämmer. Jag har berättat om många av mina minnen för mamma och mormor och fått dom bekräftade. Det är inte heller så att dom berättat dessa för mig först och så har jag skapat minnen utifrån deras berättelser.

Jag googlade lite och hittade den här texten i en artikel på SvD:
“Forskarna tror att det har att göra med att minnen som vi fått innan vi har ett språk blir svårare att komma åt när vi väl har förvärvat ett språk. Att barnet börjar lära sig språk vid 1,5–2 års ålder skulle alltså samtidigt innebära en successiv förlust av de minnen som lagrats tidigt.”  Man behöver betala för att läsa den så jag har inte läst mer än just detta.

Själv var jag nog rätt tidig med att prata, kanske kan det ha något med saken att göra? Jag sa mina första ord innan jag var ett och vid 2 år pratade jag på för fullt. Det ska jag nog förresten mycket tacka min morfar för, han pratade otroligt mycket med mig och vi gick till exempel ofta i skogen där han gick runt och pekade och berättade vad allt hette.

Ord eller bilder?

Tänker du i ord eller bilder? Eller en kombination? Själv är det en kombination av båda, men det är nog framförallt i bilder. Mitt bildminne är dessutom mycket bättre än mitt ordminne. En person jag känner som framförallt tänker i ord har knappt några minnen alls från när han var liten. För mig känns det sambandet ganska logiskt. Ord är svåra att minnas, och framförallt omöjligt innan du lärt dig prata. Men det kan ju så klart bara vara en slump.

Jag tycker som sagt att det här är så intressant att fundera kring. När är dina tidigaste minnen från? Tycker du att det hänger ihop med när du började prata och hur du tänker? Kommentera gärna, det skulle vara så intressant att läsa 🙂
Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

28 Comments
Äldst
Nyast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma
5 år sedan

Åh, intressant inlägg. Jag tycker det är så himla roligt med just minnen & det kommer ofta på tal både här hemma och när man träffar andra. Mina barn har så dåligt minne, men samtidigt kan de komma ihåg saker som händer för över ett år sen utan problem. Jag däremot kommer inte ihåg mycket före jag var i 5års ålder, men varför det vet jag inte riktigt. Min mamma påstod att det var för att jag fick en kraftig hjärnskakning då och tappade för stunden närtidsminnet men ja. om man ska tro på det det vet jag inte 😉… Läs mer»

Evahle - en blogg om psykisk hälsa

Intressant att läsa 🙂 Jag tänker oftast i bilder faktiskt. Har ganska tydliga bilder framför mig när jag tänker

Olga
5 år sedan

Häftigt med det första minnet!
Jag minns också från väldigt tidig ålder, mitt första minne är ångest över att jag har kissat på mig utan blöja, haha

Malin
5 år sedan

Hummm jag kan inte komma på mitt första minne. Några av de saker jag minns är på grund utav att andra berättat för mig om dom. Men det är bara vad jag tror. Kram

Jennysvar
5 år sedan

Så intressant läsning du bjuder på 🙂 jag har inte riktigt tänkt på vilket mitt första minne är. Men det måste nog vara när
Mamma och pappa tyckte att jag och min syster skulle sluta med napp. Så ställde dom napparna upp på fläkten över spisen och vi skrek som bara den och ville ha napparna..

Lillan Kind
5 år sedan

Jag har väldigt tidiga minnen som jag har fått bekräftade när jag har berättat och via fotografier. Jag fäster inte så mycket vikt vid vad forskningen säger här, för vem säger att en forskares teorier alltid är sanna? Dessutom strider forskningsrön ofta mot varandra, och metoderna i inom forskningen kan variera friskt. Jag minns i både bilder och ord?

Madeleine Woxneryd
5 år sedan

Jag tycker sånt här är så intressant! Mitt första minne är när jag är ca 4 år.. sedan har jag i princip inga fler minnen fören jag är runt 8-9. Det kan jag tycka är lite tråkigt.. önskar att jag kom ihåg med från min barndom faktiskt!

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Jag är som dig med minnen från tidig ålder, vet inte precis när minnena skedde men jag minns dem tydligt. Jag var som tid tidig med talet och min psykolog sa till mig nyligen att minnen och språket hör ihop precis så som det står i artikeln. Min mormors första minne är från vad hon tror sin födsel. Hon är tvilling och minns att hon först hade det mörkt och sedan får något trångt över sig och ser ljus. Hon känner först ett obehag för att sedan möta ett totalt lugn. Hon säger att detta är något hon alltid haft… Läs mer»

Nilla
5 år sedan

Intressant inlägg om minnen. Jag vet faktiskt hur långt tillbaka i tiden mitt första minne går. Vissa saker kommer man ju ihåg för att man har fått dom berättat för sig. Jag tänker oftast i bilder.

Jennie
5 år sedan

Toppen inlägg vännen, väldigt intressant! Vilket underbart minne med den där enorma glädjekänslan! ? Jag brukade och får än idag typ glädjeryck där jag bara är överlycklig utan anledning ??

maria
5 år sedan

‘Mitt första minne är från när jag är 2 år och 10 månader. Pappa kom in och väckte mig och sa att jag fått en lillasyster

Moa
Moa
5 år sedan

Vad spännande inlägg, jag vet inte riktigt vad mitt första minne är egentligen! Folk har berättat mycket från när jag var liten så vet inte om det är minnen eller om jag minns vad folk berättat! 😮

Carro
5 år sedan

Vilket intressant inlägg och det är så spännande att få höra hur andra uppleva sitt barndoms minne.Jag minns en händelse då jag var 3år gammal…Jag minns inte allt i detaljer direkt.

Denevigaresenären
5 år sedan

Intressant inlägg! Jag har svårt att avgöra vilket av alla minnen jag har i huvudet från barndomen är det äldsta. Det är som att visa bilder bara swichar förbi.

Elisa
5 år sedan

Vad kul att du minns så pass tidigt, om än mer abstrakt. Jag brukar också fundera på vad för minnen jag har som är tidiga, men kan ofta inte sätta dem i kronologisk ordning.

Mrs.Kjellström
5 år sedan

Jag har inte ett riktigt bra minne från de att jag va 11 år men de e för att jag varit med om mycket trauma

Katja
Katja
5 år sedan

Riktigt intressant inlägg! Jag minns ofta en känsla och i bilder!! Har ett sjukt bra personminne! Nästan så folk tror man är en stalker ??

Evelina
5 år sedan

Men åh vilket intressant inlägg 🙂

Madde
5 år sedan

Intressant inlägg. Har nästan inga minnen alls från barndomen. Har några från det att jag var ca 5 år, men inte alls mycket.

Amanda
5 år sedan

Oj vilket intressant inlägg! Jag är likadan tänker mycket på dåtiden och även framtiden. Händer lätt att jag fastnar i mina tankar haha 🙂

charlottelinden.se
5 år sedan

Oj, jag har verkligen ingen aning om vad det absolut första jag minns är. Tycker dock också att fenomenet minne är intressant. Vi läser mycket om det i psykologin : )

Marie
5 år sedan

Jag kommer inte ihåg mitt första minne så, men man minns ju en del från barndommen men då var man nog lite större =D

Ida
Ida
5 år sedan

Intressant att läsa, jag minns inte så mycket från då jag var mindre. Däremot kan jag hitta på barnhemmet jag bodde på i 2 år 🙂

Sanna
5 år sedan

Många gånger vill jag tro mig minnas saker innan 5 års ålder.. men jag kanske dagdrömmer? rätt så sjukt att man inte kan..

Emma
5 år sedan

Oj, svårt att säga, kan komma fram ganska mycket minnen från när jag var liten om hag befinner mig i en miljö eller pratar om något som påminner, men kan inte riktigt sätta i tid på hur gammal jag var vid dom tillfällena 🙂

Kamilla
5 år sedan

Minnen och tankar som blandas ihop ger känslor. Minns inte riktigt mitt allra första minne som jag kan sätta ord på

Kraka
5 år sedan

Jag har en del minnen från 2-årsåldern. Men annars är det nog många minnen genom åren som gömt sig. För visst är det väl så att skickliga hypnotisörer kan få fram minnen från väldigt tidigt? Jag har läst det i alla fall. Tror att minnena finns där någonstans i hjärnans “hårddisk”.

Emma Engström
5 år sedan

Minnet är verkligen ganska häftigt och hur saker och ting kan hänga samman!

28
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x