Therese Wiksten
Livsstil

Ett inlägg om valet

Jag har suttit och skrivit på ett inlägg om valet i ungefär en vecka nu som jag inte lyckats publicera. Det har inte känts rätt. Det är för mycket som skavt och jag har inte riktigt vetat i vilken ände jag ska börja. Det har mest känts som en osammanhängande svammel.

Jag har varit orolig. Det är första gången som jag på riktigt känt mig orolig inför ett val. Det har varit så mycket hat och det är svårt att veta hur utbrett det är. Är det bara några få idioter som skriker högt eller är det så mycket som dom vill få det att verka som? Rasismen har inte hållit sig till forumen, utan vi har fått se den helt öppet ute på gatorna. Det är skrämmande.

Jag har sett helt öppna diskussioner på forum. Det hatas och hetsas. Homosexuellas, invandrares och kvinnors rättigheter kastas rakt ut genom fönstret, och nästan ingen verkar reagera. (!?!) Kvinnor står och hejar på när våra rättigheter ifrågasätts. Vad sjutton händer? Hur mycket av det har varit äkta?

Äntligen är valet över(?)

Nu är det måndagen efter valet och vi har ett preliminärt resultat. Vilket Sverige vaknade vi upp till idag? Ingen riktigt vet.

Det positiva är att SD aldrig blev så stora som många hade befarat/hoppats på. Det pratades om att dom skulle bli det största partiet och siffror upp mot 25+%. Det hända som tur var inte. NMR gick också, tack och lov, sämre än förväntat. Dom kampanjade rätt hårt i Kungälv, som inte ligger långt ifrån mig, och hade hoppats på att ta sig in där.

Jag är inte förvånad men ändå otroligt besviken över resultatet i mitt valdistrikt. Det här är alltså mina grannar, min närmsta omgivning. Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga. Jag känner mig lite uppgiven.

Vi kommer ha en liten, liten övervikt för ett blått styre i kommunen. Centern blev största högerpartiet och jag är glad över att det gick så pass bra ändå. Men 25% för SD?
Jag hoppas dom fyra kommande åren kan ändra på trenden. Jag vill inte att SD ska ha 25% av makten men jag vet inte hur man skulle kunna komma undan det. Vi har trots allt en demokrati. Röstar de övriga partierna systematiskt ner SD så har vi ju samma problem som vi haft länge nu, vilket jag tror är en av anledningarna till att dom kunnat växa så mycket. Offerkofta på.. Jag har dålig koll på vad dom vill på kommunnivå, förhoppningsvis inget helt galet. Jag får hoppas på att övriga partier sköter sig så pass bra att dom kan vinna över en del röster till nästa val.

Både S och Mp backar i riksdagsvalet. Det borde tala för en alliansregering även om dom rödgröna har ett minimalt övertag. Eller ja, det är så jämt att jag egentligen inte förstår hur någon kan se någon fördel åt något håll. Det ska bli spännande att se dom slutgiltiga siffrorna..

Jag hoppas lite på en blågrön regering. Miljön har fått mer plats hos alliansen och det känns bra att Centern vuxit, men ett Miljöpartiet hade förhoppningsvis kunnat driva på det lite extra. Jag håller kanske inte med om alla deras lösningar på problemen, men jag tror vi måste växla upp och lägga otroligt mycket mer fokus på miljöfrågorna än vi gjort tidigare. Nu skulle den här regeringen, enligt dom preliminära siffrorna, fortfarande vara en minoritetsregering så då är nog chansen fortfarande större att alliansen vill bilda regering själva.

Vad tror du? Vilken regering kommer vi få se framöver? Vilken regering skulle du vilja ha om du fick bestämma?

Du kanske också är intresserad av...

13 Kommentarer

 • Reply
  Thea Martinsson - 22 år & blivande mamma
  10 september, 2018 at 13:40

  Intressant inlägg, väldigt viktigt att ta upp det här med politiken! Dock vet jag verkligen inte vilken regering jag skulle vilja ha..

 • Reply
  Veronica
  10 september, 2018 at 13:45

  Jadu valet oroar mig med.
  Tänk att kvinnor verkligen vill försämra sina rättigheter efter allt vi kämpat för?

 • Reply
  sofia
  10 september, 2018 at 14:59

  Så intressant och viktigt inlägg! Jag vet faktiskt inte vilken regering jag skulle vilja ha! 🙂

 • Reply
  Paulina
  10 september, 2018 at 15:11

  Ska bli skönt när valet är över!

 • Reply
  Viktor Högnäs
  10 september, 2018 at 15:50

  Verkligen intressant, känner sådan lättnad över att alla röstat och att valet inom kort är över. Vad det blir för regering återstår att se nu! 🙂

 • Reply
  Gisela
  10 september, 2018 at 16:04

  Jag håller med dig. Det har varit en hård valrörelse och en otäck utveckling av hat, rasism och nazism i landet. Jag hoppas det blir ett bra styre efter valet och att de båda blocken samarbetar för Sveriges bästa.

 • Reply
  Carolina
  10 september, 2018 at 16:36

  Jag vill ha högern eller om Löven avgår så är jag nöjd har inget förtroende för honom sen vill jag att Ebba finns med på ett hörn också då hon värna över vår LSS och landstinget <3

 • Reply
  Nilla
  10 september, 2018 at 20:20

  Intressant läsning. Jag blev verkligen inte nöjd med valresultatet, visserligen är det inte helt klart ännu hur det slutgiltiga resultatet blir men jag är rädd för allt hat, rasism och nazism som finns.

 • Reply
  Emma Engström
  10 september, 2018 at 20:39

  I år har det verkligen varit spännande! Intressant inlägg 🙂

 • Reply
  Mirre
  10 september, 2018 at 20:48

  Väldigt jämnt och spännande val

 • Reply
  Jennifer
  10 september, 2018 at 22:40

  Jag diskuterar inte politik då folk har blivit så tramsiga att de utesluter människor från sina liv pga vad de röstat på..

 • Reply
  Ellen
  10 september, 2018 at 23:39

  Om jag ska vara ärlig så är det så skönt att valet är över, man har inte pratat om något annat än det

 • Reply
  Nathalie Gránglid
  20 september, 2018 at 20:37

  Jag tycker att det är skönt att alla har fått rösta och att valet är över, tycker att alla ska få rösta på precis vad dom vill… Är ju det som är meningen. Sen att man inte ska döma folk för alla tycker olika och så kommer det alltid att vara!

 • Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.