Therese Wiksten

Första odlingsåret

-Inlägget innehåller affiliatelänkar-

I november förra året petade vi ner 7 stycken vitlökar i marken och där kan man säga att vi startad hela “projekt odling”. Några månader senare så sådde jag en otroligt massa tomater, chili och paprikor. Jag hade läst att många frön inte gror så jag räknade med ett stort bortfall. Så blev det inte riktigt och huset svämmade över av plantor. Mot vårkanten så fick spenat, morot och palsternacka flytta ner i jorden och vi spontanshoppade sättpotatis som vi också petade ner i en av odlingslådorna.

Nu är sommaren snart över och jag kan börja sammanfatta hur det gick med allt. Vi kastade ju oss ut utan att ha någon riktig aning om vad vi sysslade (sysslar) med så jag tar med mig en hel del lärdomar till nästa år.

Den största lärdomen

En tuff graviditet och en massa plantor att hålla liv i är en dålig kombination. Hade det inte varit för Jonas så hade vi inte haft en enda tomat, chili eller paprika vid liv just nu. Dom hade långsamt fått torka till döds. Inte heller hade varken spenaten, morötterna, palsternackan eller potatisen hade hamnat i jorden.

Något som dessutom inte blev helt optimalt var rensandet av ogräs och gödsling. Man får prioritera helt enkelt och jag tänker att det får bli bättre ordning nästa år istället.

Kill your darlings

En del av plantorna som sedan växte och tog över ett helt rum..

När jag sådde tomater, chili och paprika så satte jag som sagt många fler än jag egentligen ville ha. Jag hade läst på flera ställen att det kunde vara svårt att få en del frön att gro och jag ville helt enkelt vara säker på att få några plantor över huvud taget. I princip allt grodde. På sina håll dök det till och med upp fler plantor än jag tyckte jag hade satt frön..

Först tänkte jag att jag skulle låta alla växa lite och sedan välja ut dom finaste, men alla var ju för fina för att slänga. Sedan tänkte jag att jag kunde sälja av dom jag inte ville ha men då mådde jag för dåligt för att orka ta tag i det. Ju mer dom växte desto svårare blev det att slänga dom. Nu strök några med allt eftersom så det blev inte riktigt så hysteriskt som 200+ plantor, men bra många fler än vad som egentligen känns rimligt.

Vi ska försöka övervintra en del chili- och paprikaplantor och till våren blir det att försöka hålla tillbaka lite när det kliar i så-fingrarna.

Lite seg i starten men nu börjar frukten komma på våra Jamaican Bell..
Snacking Purple. Hoppas den är god också och inte bara fin att titta på.
Bulgarian Carrot och Cayenne Long Slim
Paprika
Jalapeño, Hungarian Hot Wax och Cayenne Long Slim

Vitlök vill ha näring

Det läste jag när vi skulle så vitlöken, så vi preppade odlingslådan med så mycket gödsel vi kunde så dom skulle få en bra start. Nu överskattade jag lite hur mycket vitlök som får plats i en odlingslåda så jag fick lite i panik peta ner resten i en liten pallkrage som de förra ägarna lämnat kvar. Den jorden såg däremot otroligt tråkig ut men jag tänkte att jag helt enkelt skulle gödsla lite extra senare. Det gick ju som sagt som det gick med det och lökarna i den lådan fick ingen extra näring alls. Det fick inte dom andra heller, men dom hade ju lite att ta av.

Med (lite) gödning vs. utan gödning…

Det var rätt spännande nu i juli när vi skulle plocka upp vitlöken. Stackarna i den lilla pallkragen såg väldigt små och mesiga ut medan dom andra klarat sig ganska bra. Några lite väl små, men överlag verkar dom ha vuxit på sig helt okej. 56 vitlökar tror jag att jag räknade det till och vi får se hur länge det räcker.

Det ska bli intressant att se hur det blir nästa år då vi förhoppningsvis sköter oss lite bättre med gödningen. Jag var sugen på att testa Clédor och Vigor efter att ha läst om dom hos Sara Bäckmo men var för sent ute förra året. I år har jag redan förbeställt så till hösten kommer jag testa dom två, plus att jag tänkte se hur det går att så från vår egna vitlök vi plockade upp nu.

Spenaten växer som ogräs

Jag hade sett fram emot att äta sallad på egen spenat, tomat och paprika nu i sommar, men medan spenaten växte för fullt så lyste tomaten och paprikan fortfarande med sin frånvaro. Samtidigt som spenaten växte som mest var min matlust som sämst och varken sug eller ork fanns till att ta rätt på den. Vi gick och plockade något blad här och där och när hela odlingslådan var helt övervuxen och det såg ut som att spenaten skulle rymma så panikskördade vi en hel del, förvällde och frös in. Nästa år hoppas jag att vi lyckas lite bättre med att ta till vara på den.

Morötterna levererade medan palsternackan floppade..

Ensamma palsternackor..
..men desto fler morötter..

Jag var så taggad på både morötter och palsternacka. Morötter minns jag så väl att jag gick och plockade hos mormor när jag var liten och dom var ju så mycket godare än dom köpta .. Palsternacka skulle jag kunna äta som godis och tydligen är den otroligt praktiskt att odla. Den kan ligga kvar i jorden ända tills det är dags för nästa sådd och man slipper fundera över hur den ska lagras.

Morötterna började titta upp tidigt och dom har vuxit så det knakat. Nästa år blir det definitivt mer än vi satte nu för dom går åt snabbt. Palsternackorna däremot.. där hände inget på ett bra tag och även om det ska ta lite längre tid för dom jämfört med morötterna så kändes det inte helt bra. Sex stycken tror jag totalt lyckades komma upp och vi har inte testat någon än. Jag har ingen aning om vad som gick fel där (Fåglar som åt upp fröna? För lite näring? Vatten? Ogräs?) Bara att göra ett nytt försök nästa år.

Smidig bevattning

Bästa köpet den här sommaren var helt klart vattenslangen som når runt hela vår altan. Jag tyckte först det lät som ett väldigt onödigt köp men fick äta upp det rätt snabbt.. SÅ mycket smidigare än att springa fram och tillbaka med vattenkannan som ska fyllas på 50 gånger. Smidigt också att den går att koppla till en pump i vattentunnan om det skulle vara vattenbrist. Nästa år kommer vi däremot kika på något slags automatiskt bevattningssystem. Jag trodde aldrig att vattningen skulle ta så mycket tid och energi och den tiden lägger jag hellre på något roligare..

Drömmer om ett växthus..

Tomaterna växer på bättre än jag trott och det verkar bli en hel del frukt på dom..men.. det tar ju sådan tid! Visst har vi fått lite tomater här och där under några veckor nu men majoriteten är fortfarande helt gröna. Lite frustrerande nu när temperaturen börjar krypa nedåt på mornarna.. Det där med långsamma tomater ser ut att vara ett rätt stort problem för många i år, men tittar jag på folk som har växthus verkar det vara enorm skillnad. Det är frestande att börja snegla på åtminstone något billigare tunnelväxthus..

Marmande
Garden Pearl för ett par veckor sedan.

Blåsten är min värsta fiende

Dom senaste dagarna har det blåst rätt bra. Eller, egentligen har det inte blåst SÅ mycket, men tydligen för mycket. Vi har fått springa runt och ställa upp tomater som blåst omkull och försökt binda fast dom i vad som nu råkar finnas till hands.. Apropå att det skulle vara trevligt med ett växthus…

Jag känner mig rik

Folk har pratat om det och det var lite det som lockade i höstas. Hur rik man känner sig. Att kunna gå ut och bara plocka det vi behöver känns verkligen så lyxigt som jag hade föreställt mig. Trots att vi absolut inte är självförsörjande. Förra veckan åt vi vår egen potatis, ugnstillagad och marinerad med egenodlad vitlök. Jag går ut och hämtar paprika och tomat till maten och blir jag sugen på något så går jag och plockar upp en morot. Vi har börjat ladda frysen med chili inför alla grytor i höst och i förra veckan gick vi ut och hämtade lite jalapeño till pizzan. Idag blir det hemmagjord pyttipanna med lite allt möjligt från trädgården.

Planerna inför nästa säsong

Jag hoppas ju till att börja med att det ändå blir lite lättare nästa år med en bebis jämfört med att vara gravid (och spendera dagarna i sängläge eller hängd över toaletten). Det borde inte kunna bli värre än det var i år. Jag skulle nog ändå inte våga se det här som någon slags “att göra-lista” inför nästa säsong utan jag får nog dra ner ambitionen lite och ta det som en önskelista.

 • Bärbuskarblåbärsbuske
  Vi har fått två blåbärsbuskar som ska ner i jorden nu innan hösten, men jag är lite sugen på krusbär och hallon också. Och att byta ut våra två små, trötta vinbärsbuskar. Dom ser ut att vara mer döda än levande och vi har varken fått bär förra året eller i år.. Vi har alltså inget mer planerat än blåbärsbuskarna men det kan hända att det blir lite spontanplantering här..
 • Vitlök
  Clédor och Vigor är beställda och kommer någon gång senare i höst. 6 lökar totalt. Sedan tänkte jag försöka sätta 1-2 lök av varje sort som vi sådde förra året. Dvs Unikat, Germidour, Messidrome och Messidor. Det blir minst tre lökar mer än förra året. Om det blir lagom eller inte blir lite svårt att veta eftersom vi precis plockat upp årets skörd. Men det ska bli lite extra spännande att se om vi lyckas med våra egna. Jag hoppas jag inte tagit mig vatten över huvudet här utan klarar av att få ner dom i jorden i november trots att den lille är beräknad i slutet av månaden.
 • Chili, paprika och tomat
  Den här gången tänker jag inte så chilin och tomaten samtidigt. Enligt instruktionerna på förpackningen ville dom i jorden vid samma tid men tomaterna var så mycket snabbare upp så dom får vänta lite längre. Och inte så hysteriskt många. Det hänger lite på hur det går med övervintringen av dom vi har. Antagligen testar vi någon ny sort men jag har inte hunnit fundera så mycket på vilka. Några hysteriskt starka blir det i alla fall inte.
  Tomaterna sparar vi inte utan kommer odla nya. Om det blir samma sorter som i år vet jag inte, men jag är nog inte så sugen på så många högväxande sorter. I alla fall inte om vi inte har något växthus. Marmande och San Marzano har vi inte hunnit smaka på än, men annars är det bara Tigerellan som jag är lite besviken på smakmässigt. Den är ju däremot rätt fin.
 • Spenat
  Jag funderar på om jag skulle testa att så den inomhus. Då är det kanske lättare att gå och plocka lite allteftersom och att komma ihåg att så lite i flera omgångar.
 • Morötter
  Enda skillnaden från i år är att jag vill så mer!
 • Palsternacka
  Den ska få ett nytt försök och jag ska nog ge den lite mer plats eftersom den är så otroligt lätt att lagra. Jag läste att den kan vara lite svår att få att gro och personen rekommenderade att man sådde fler frön på samma ställe och sedan gallrade ut. Vi får se om det gör någon skillnad..
 • Potatis
  Jag skulle vilja sätta lite mer än vi gjorde i år, men är så osäker på hur vi skulle lagra den. Risken finns att den skulle få ligga och bli förstörd. Drömmen hade ju varit att ha en riktig jordkällare men det blir inte ett projekt vi tar oss an än på ett bra tag..
 • Jordgubbar
  Nästa år ska jag försöka se till att få ner lite jordgubbar också. Om det blir färdiga plantor eller om vi sår från frö hänger nog lite på hur det går med resten.
 • Bevattningssystem
  Vi vill ordna något slags automatiskt bevattningssystem, gärna där man kan få till gödningen också. Även om vi lyckas begränsa antalet plantor till nästa år så skulle det spara så mycket tid och energi.
 • Ordning i köksträdgården
  Jag vet inte riktigt vad vi tänkt lägga ut, men något ska göras åt utrymmet mellan odlingslådorna. Bark eller sten kanske? Något som gör det lite mer underhållsfritt så vi slipper hålla på och klippa gräs. Sedan tänkte vi också försöka börja bygga några fler odlingslådor i slänten, precis bredvid de vi har. Det kan nog bli riktigt bra med olika nivåer och det känns perfekt att utnyttja yta där vi annars inte riktigt kan göra något.
>>Har du odlat något i år? Hur har det gått? Eller planerar du att börja?

You Might Also Like...

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x