Therese Wiksten

Går ME att bota?

Det korta svaret här är nej. Idag är ME kroniskt.

Brist på forskning

Det finns alldeles för lite forskning och det känns som att ingen vet riktigt vad som egentligen är fel. Det spekuleras och forskare kommer med teorier men det verkar inte finnas tillräckligt för att kunna säga något säkert. Det avsätts helt enkelt alldeles för lite pengar och ME är otroligt bortprioriterat. Framförallt i Sverige. Jag känner mig däremot hoppfull inför framtiden. Bara det ges medel och förutsättningar så tror jag mycket kan hända. Det hade känts jobbigare om ingen hittat något botemedel trots en massa forskning och resurser.
Det förutsätter ju däremot att myndigheterna faktiskt börjar ta ME på allvar och avsätter pengar till forskning.

Lindra

Det man däremot kan göra är att lindra sjukdomen och framförallt se till att den inte blir värre. Man kan få både smärtlindring och hjälp för sömnen, vissa blir dessutom hjälpta av B12-prutor. En väldigt viktig del i att lindra sjukdomen är något som kallas pacing. Man måste helt enkelt lära sig att hushålla med sin energi och hitta balansen mellan aktivitet och vila. Det handlar alltså inte om att försöka trappa upp aktiviteten för att till slut fungera till 100%, utan att hitta den nivå som fungerar utan att man blir sämre.

Förvärra

Helst vill man bota, i andra hand lindra. Något man inte borde vilja är att förvärra, men tyvärr är det precis det som sjukvården och Försäkringskassan ofta gör idag. Det är en väldig hets på att pusha, istället för att lita på den forskning som finns. Forskning som säger att det kan vara förödande och leda till permanent försämring att gå utanför sin gräns.
Dom flesta som blir sjuka blir gradvis sämre, det är få som helst plötsligt en dag vaknar upp och är totalt sängbundna. Dessa personer, som kanske klarat av att arbeta deltid, sköta hemmet till viss del, leka med barnen eller ta en fika med en vän, ska alltså pushas till ökad aktivitet, test efter test och bråk med försäkringskassan. Något som till slut gör personen totalt sängbunden. 100% sjukersättning kan ju inte vara bättre än 50 eller 75%? Ändå är det precis det som händer. Människor som skulle kunna vara en liten del av samhället blir helt puttade över kanten, bara för att läkare väljer att inte tro på en sjukdom och försäkringskassan har någon slags idé om nolltolerans när det kommer till sjukskrivningar.

Ju sämre man blir desto större är risken att ett framtida botemedel inte fungerar.

 

You Might Also Like...

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x