Meny Stäng

Graviduppdatering
Vecka 20

gravid mage vecka 20

50% avklarat!

Nu har vi tagit oss igenom dom 20 första veckorna och det betyder att halva graviditeten har gått! Jag vill säga att “oj vad tiden gått snabbt!” men det hade varit att ljuga. Jag har mentalt känt mig gravid sedan oktober vilket snarare känns som en mindre evighet. En liten parentes: Hade min första graviditet gått vägen så hade jag haft beräknat födelsedatum nu i månadsskiftet juni/juli.
Jag måste däremot säga att det är så skönt att ha kommit så här pass långt. Nu är det inte länge kvar tills fostret räknas som ett barn och dom kommer göra allt för att försöka rädda det om något skulle hända. Sista stora milstolpen.

Rutinultraljud

Vi inledde den här veckan med att göra RUL, rutinultraljudet. Om allt går som det ska så var det sista gången vi såg bebisen innan förlossningen. Det känns lite konstigt när något jag haft som en milstolpe, som känts så långt fram, helt plötsligt är över. Jag tänkte däremot att rutinultraljudet får ett eget inlägg, det här kommer nog bli långt redan som det är.

Bebisen

Hittills har alla foster växt väldigt lika men från och med nu så blir skillnaderna större. Jag minns inte hur stor jag var när jag föddes, men med mina 153 cm och Jonas 171 cm så kan man ju anta att sannolikheten är stor att bebisen där inne är åt det lite mindre hållet.

Den väger ca 350 gram och är runt 24 cm lång. Den har fått ögonfransar och eventuellt lite hår på huvudet. Ärver bebisen mina gener så kommer det vara väldigt tomt på huvudet när den föds (men desto mer sedan..) Nu har fostret även fått känsel och kan känna smärta. På något sätt känns det lite läskigt att veta, även om den är så skyddad där inne. Det står även att den kan göra avancerade rörelser som bakåtkullerbyttor och jo tack, det känner jag.

Jag

Vikt: + ca 0,5 kg

Vågen hade lite blygsamt börjat krypa uppåt där i början av veckan. Jag hoppas på lite mer innan nästa besök hos barnmorskan nu på tisdag.

Nu är ju perioden då jag “egentligen ska” må bra. Illamåendet och tröttheten från början av graviditeten ska vara över, matlusten ska vara tillbaka och jag “ska” inte heller ha hunnit få problemen som man har senare med till exempel foglossning och trötthet pga storleken. Det är i alla fall vad många appar säger till mig. Matlusten är inte direkt tillbaka, jag har fortfarande en del problem med varm mat. Tröttheten hänger kvar och nog tror jag att jag har fått problem med foglossning, eller bäckensmärta som många kallar det idag. Jag får så otroligt ont på alla möjliga ställen om jag går för mycket, framförallt i svanskotan. Skrek rakt ut när jag skulle sätta mig ner för några dagar sedan…

Annars är humöret mycket bättre. Jag känner mig inte bara trött, less och allmänt kass på att vara gravid. Nu kan jag faktiskt njuta lite också.

Magen

Vecka 19+1

En stor anledning till att humöret varit lite bättre är antagligen att den lille börjat sparka något rejält. För ungefär två veckor sedan fick vi se första sparken och sedan dess har det bara blivit mer och mer. För många dröjer det flera veckor till innan dom känner något så jag är väldigt tacksam över att både känna och se dom så pass tidigt. Det sparkas och bökas runt hejvilt där inne och det är så otroligt fascinerande att sitta och titta på magen. Ibland undrar jag vad bebisen gör när hela magen rör sig åt alla håll samtidigt. Dock så mår jag så otroligt illa ibland, speciellt av dom lite större rörelserna där det känns som att bebisen vänder på sig.

Bebisen i magen just nu…

Katten

Katten har varit lite extra uppmärksamhetskrävande och har tagit varje chans hon kunnat att vara nära. Hon har nästan parkerat sig i knät på mig och nu i veckan fick hon sin första spark. Bebisen prickade in en träff rakt i huvudet och gumman hajade till och såg lite förvånad ut innan hon lade sig tillrätta igen. Efter det har hon legat på magen och kurrat och verkar inte bry sig så mycket om alla rörelser. Det är så svårt att veta hur mycket hon förstår. Det ska bli kul att se längre fram då sparkarna blir större och så hoppas jag ju att dom kommer bra överens när barnet väl kommer. Det lät ju helt klart känna igen kurrandet i alla fall.

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x