Therese Wiksten

Har jag en nisch och måste jag verkligen ha det?

För några dagar sedan läste jag ett väldigt intressant inlägg som Linda skrivit. “Hur viktigt är det att nischa sig?” var rubriken och handlar om ens närvaro på sociala medier/bloggen. Vem är jag? Varför bloggar jag? Vad vill jag egentligen säga och vem pratar jag med? Hur når jag ut och vad är det som gör att folk ska bli intresserade av och följa just mig av alla miljoner bloggar? Vad är min nisch? Min “kärna och känsla” som hon pratar om. Den röda tråden kan man kanske också kalla det.
Dom pratade även om det i hennes och Alexandras podd “Vad fan håller jag på med?” som finns länkad i samma inlägg.

Jag tycker det här är så otroligt intressant att fundera över. Kanske för att jag även är intresserad av personlig utveckling, personlighetstyper och hur jag själv vs. hur andra uppfattar mig. Och antagligen för att det här med att nischa sig är så svårt för mig. I alla fall om man tolkar nischad som att skriva om ett smalt ämne. Typ “yoga för gravida”.

Jag har bloggat så länge att jag just nu inte minns när jag startade min första blogg. Det började på Lunarstorm och Playahead, letade sig vidare till Livejournal innan det knappt fanns några svenska bloggar och sedan fortsatte det på diverse portaler fram till idag. En del rena dagboksbloggar, andra väldigt nischade. Jag började skriva dagbok så fort jag lärde mig att skriva så jag har nog alltid haft ett behov av att skriva av mig. En blogg blev ett ganska naturligt steg vidare. Samtidigt så har jag flyttat så mycket så bloggen blev ett sätt att hålla kontakt med familj och vänner samtidigt som jag skapade en lite mer platsoberoende värld. Ett ställe att knyta nya kontakter på som inte påverkades nästa gång jag flyttade.

Apropå nischade bloggar så hade jag faktiskt en bröllopsblogg ett tag som gick ganska bra, och jag ville utbilda mig till bröllopskoordinator. Alla sa dock att den branschen var för liten och omöjlig att leva på så jag gav upp och lade ner det. Trist nog. (Tips: lyssna inte för mycket på andra – speciellt inte personer som inte själva gör det du vill göra) Ett litet sidospår sådär.

Idag då? Har jag någon nisch och vill jag nischa mig?

Vem är jag och vad kan du som läsare förvänta dig när du klickar dig in här? Jag tror absolut det är viktigt att ha en nisch, men kanske inte på det sätt som jag själv associerat ordet till innan. Nischen är ju, som Linda skriver, så mycket mer än själva ämnet.

Det där med kärna och känsla tror jag är bra att fundera över, inte bara för en eventuell bloggs skull, utan även för att förstå vad som är viktigt i sitt liv, vad man brinner för och var man ska lägga sitt fokus.

Det finns ju många som har väldigt spretiga bloggar rent innehållsmässigt men som ändå lyckas knyta ihop det bra ändå. Dom har en genomgående känsla eller attityd i bloggen. En tydlig grund och sedan ett utmärkande bild- eller skriftspråk, eller något annat som på något sätt håller samman allt.

Min kärna och känsla

Jag vill skapa mitt drömliv. Ett liv på mina villkor där jag inte fastnar i ett ekorrhjul som jag inte trivs i. Jag vill våga se bortom det där trygga men enligt mig tråkiga 9-5 jobbet, där jag delar upp arbete och fritid på ett sådant sätt att jag bara verkligen lever på helger och semestrar. Nej, jag vill istället leva ett liv där jag känner att varje minut faktiskt räknas. Inte ett fullspäckat, stressigt liv utan ett där jag vaknar på måndag morgon och känner mig otroligt taggad på en ny vecka. Där allt jag gör är för mig själv, och min familj. Ett liv där jag dessutom inte belastar miljön mer än nödvändigt. Jag vill att andra också ska våga det. Inte som jag, som länge trodde att det inte fanns några andra alternativ än att följa strömmen.

Oavsett var jag befinner mig i livet så kommer det här vara saker som är viktiga för mig och som är grunden för hur jag vill leva mitt liv.

Runt det här går det att bygga vidare, utan att för den sakens skull tappa den röda tråden. Vi har köpt hus på landet. Här kan vi leva mer hållbart och skapa vår egna lilla värld. Jag kan dela med mig av mina första steg mot att själv börja odla det vi behöver. Skaffa höns och få egna ägg. Ni kan få följa alla renoveringar, alla tankar kring hållbara lösningar och mina inredningsidéer. Mina företagsplaner och tankar kring att starta upp och driva något hemifrån. Den miljövänliga gäststugan jag vill bygga. Stort och smått kring huslivet “ute på vischan”, helt enkelt.

Jag kan dela med mig av allt det där kreativa som jag behöver få utlopp för och som jag faktiskt kan ge en plats i mitt liv här. Eller min yoga. Dom där småsakerna som gör att jag är jag. Om att jag är sjuk utan att någon förstått vad det är, vilket gjort att jag fått en spark i baken och varit tvungen att ställa om livet till att fungera på mina villkor.

Det här var mina första spontana tankar efter att ha läst Lindas inlägg, men det är absolut något jag ska fundera vidare på. Göra det tydligare vad ni kan förvänta er här inne utan att för den sakens skull måla in mig i ett hörn och känna att jag begränsar mig.

Har du funderat över din nisch; din kärna och känsla?

You Might Also Like...

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

30 Comments
Äldst
Nyast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Julia
4 år sedan

Älskar när man skriver sina tankar och funderingar, så man kan diskutera vidare. Och inspirerar mig av att du har sån känsla för text, bra jobbat!

Faanniiis
4 år sedan

Vilket intressant inlägg! Väldigt inspirerande – bra skrivet <3 <3

Evahle - en blogg om psykisk hälsa

Väldigt intressant att läsa 🙂 Jag tycker min blogg är ganska nischad men det är svårt det där med nisch tycker jag…

Snabela
4 år sedan

Nu har jag något att tänka på. Har jag en nisch eller inte? Varför bloggar jag över huvudtaget? Får ta o fundera på det.

matilda
4 år sedan

Kul och läsa om tankar och funderingar!

Johanna
Johanna
4 år sedan

Åh så kul att läsa ! Tror det är viktigt att man tänker ibland på varför man gör saker 😀 Handlar nog om allt !

maria
4 år sedan

Jag har halvt en nisch. Småbarnsliv. Men det är ju så brett område. Slänger in både matlagning och stickning blandat med pysseltips och dåliga nätter. Kanske man kan kalla det en vardagsblogg

Elisa
4 år sedan

Det är mycket du skriver som jag känner igen mig i. Har också skrivit på nätet i hur många år som helst (LiveJournal var kanske första plattformen även om jag hade egna webbsidor jag skrev på innan dess) och i dagboksformat, typ. Så att nischa mig har liksom aldrig riktigt funnits där då jag skrivit om det mesta i mitt liv eller vad som dykt upp i huvudet. Har tidigare aldrig heller haft någon särskild tanke med vilka som läser. Att nischa sig är nog något som kommit med åren i takt med att sociala medier har växt och man… Läs mer»

Cillaingeborg
4 år sedan

Jag funderar också mycket på nisch och både vet samt förstår hur viktigt det är för att nå ut. Dock är min blogg alldeles för spretig och bred egentligen men å andra sidan är det min personlighet som speglas. Klurigt och intressant!

Therese
4 år sedan

Fin blogg du har 😊

Lillan Kind
4 år sedan

Vilket intressant inlägg!😃 Jag har funderat en del på det här att ha en nisch, men jag har nog inte heller riktigt förstått vad det innebär. Jag är inte den som kan skriva om samma sak eller ämne hela tiden, för då skulle jag bli väldigt uttråkad av skrivandet. Men man kan ju ändå ha en röd tråd och knyta ihop det som verkar ganska varierat. Min blogg är bara ett par månader gammal, så jag får suga på den här karamellen lite!😊

Bloggarlisa
4 år sedan

Vilket intressant inlägg! Hsr funderat mycket på det själv, min är ganska spretig. Tror dock att man får en känsla, att man vet vad det handlar om. Ganska likt dina tankar, renovering, hållbarhet, kreativitet.. bland annat 😃

Tuva
4 år sedan

Jag känner att man inte ska nischa sig för mycket i en blogg om det inte är en blogg som handlar just om ens företag t.ex. Jag tycker att även om man skriver om sina dagar och sitt liv i allmänhet med allt man gillar osv så får ju folk grepp om vem man är och vad man kan förvänta sig av bloggen. Men det är ju bra att ha ett par återkommande teman så det inte blir för spretigt. 😊

charlottelinden.se
4 år sedan

Jag håller verkligen med dig! Jag har också alltid sett på nish som någonting mycket mer begränsande än vad det faktiskt behöver vara i verkligheten.

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Jag har beslutat mig för att som i allt annat i mitt liv vara fisken mot strömmen, jag vill inte nisha mig. Jag började precis som du min blogg på Lunarstorm, året var 2004 och jag var gravid. Eller jag hade bloggat innan om mitt 16-19 åriga partyliv _men_ direkt när jag blev gravid raderade jag det och började skriva om graviditeten. Sedan blev det om bebistiden, småbarnsåren och sedan ju äldre sonen blev ju mer vardagligt blev det. Jag har aldrig varit intresserad av rent mode, och även om jag gillar fotografering och porslin är det inget jag hinner… Läs mer»

Ellen
4 år sedan

Älskar såna långa inlägg!! Du skriver så bra <3

Marie
4 år sedan

Jag vet ej om jag hittat en nisch, tror nog ändå att mina besökare förknippar min blogg med föärldralivet, vardag med barn. Mitt fotointresse och när jag delar mina sundare mat/bakrecept

Katja
Katja
4 år sedan

Vilket intressant inlägg!!!
Jag är nog inte så nischad även om jag mest skriver om mig och min familj!

Kamilla
4 år sedan

Så bra och intressant du skriver.
Vad framtiden ger och tar, usätter oss för eller rentav bara är .

Veronica
4 år sedan

Jag håller verkligen med dig! Jag har också alltid sett på nish som någonting mycket mer begränsande än vad det faktiskt behöver vara egentligen. Men samtidigt så tänker jag att man har ju vissa byggstenar i sitt liv ex; jag har mitt stora intresse för bak/mat/resor. 2 av dessa saker dyker upp på min blogg. Men även om jag skulle ha en blogg som handlar om mig själv. Mitt dagliga liv. Så skulle de ju bli nishad åt de jag gör i mitt liv, de saker jag brinner för.

Emma
4 år sedan

Jag får nog utgå från att min nisch är häst, skriver ju om det vardagliga livet med häst, ridpass och utveckling, sen råkar det ploppa in lite hund och vardag ibland också, men det är bara kul att bryta mönstret ibland 👌

Freja
4 år sedan

Vilket intressant inlägg. Detta är något jag grubblat över länge. ”Varför ska folk läsa min blogg egentligen?” Men ja. Det är lätt o tänka så. Min är väl mest om mina djur & psykisk ohälsa. Det har det alltid varit haha

Fröken Rödlök
4 år sedan

Min blogg är väldigt spretig precis som jag är personligen så den speglar ju mig rätt bra där. Jag kan aldrig bestämma mig över vad som är fint eller inte, jag tycker om mycket och har svårt att få en röd tråd i saker och ting och det kan man nog märka när man läser hos mig, det är mer en dagboksblogg där läsarna får följa min vardag, hur jag mår och mina tankar. Det är dessutom sådana bloggar jag själv älskar att läsa och föredrar att läsa så kanske därför jag inte själv nischar in mig på något specifikt.

30
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x