Therese Wiksten
Sociala Medier

Har jag en nisch och måste jag verkligen ha det?

För några dagar sedan läste jag ett väldigt intressant inlägg som Linda skrivit. ”Hur viktigt är det att nischa sig?” var rubriken och handlar om ens närvaro på sociala medier/bloggen. Vem är jag? Varför bloggar jag? Vad vill jag egentligen säga och vem pratar jag med? Hur når jag ut och vad är det som gör att folk ska bli intresserade av och följa just mig av alla miljoner bloggar? Vad är min nisch? Min ”kärna och känsla” som hon pratar om. Den röda tråden kan man kanske också kalla det.
Dom pratade även om det i hennes och Alexandras podd ”Vad fan håller jag på med?” som finns länkad i samma inlägg.

Jag tycker det här är så otroligt intressant att fundera över. Kanske för att jag även är intresserad av personlig utveckling, personlighetstyper och hur jag själv vs. hur andra uppfattar mig. Och antagligen för att det här med att nischa sig är så svårt för mig. I alla fall om man tolkar nischad som att skriva om ett smalt ämne. Typ ”yoga för gravida”.

Jag har bloggat så länge att jag just nu inte minns när jag startade min första blogg. Det började på Lunarstorm och Playahead, letade sig vidare till Livejournal innan det knappt fanns några svenska bloggar och sedan fortsatte det på diverse portaler fram till idag. En del rena dagboksbloggar, andra väldigt nischade. Jag började skriva dagbok så fort jag lärde mig att skriva så jag har nog alltid haft ett behov av att skriva av mig. En blogg blev ett ganska naturligt steg vidare. Samtidigt så har jag flyttat så mycket så bloggen blev ett sätt att hålla kontakt med familj och vänner samtidigt som jag skapade en lite mer platsoberoende värld. Ett ställe att knyta nya kontakter på som inte påverkades nästa gång jag flyttade.

Apropå nischade bloggar så hade jag faktiskt en bröllopsblogg ett tag som gick ganska bra, och jag ville utbilda mig till bröllopskoordinator. Alla sa dock att den branschen var för liten och omöjlig att leva på så jag gav upp och lade ner det. Trist nog. (Tips: lyssna inte för mycket på andra – speciellt inte personer som inte själva gör det du vill göra) Ett litet sidospår sådär.

Idag då? Har jag någon nisch och vill jag nischa mig?

Vem är jag och vad kan du som läsare förvänta dig när du klickar dig in här? Jag tror absolut det är viktigt att ha en nisch, men kanske inte på det sätt som jag själv associerat ordet till innan. Nischen är ju, som Linda skriver, så mycket mer än själva ämnet.

Det där med kärna och känsla tror jag är bra att fundera över, inte bara för en eventuell bloggs skull, utan även för att förstå vad som är viktigt i sitt liv, vad man brinner för och var man ska lägga sitt fokus.

Det finns ju många som har väldigt spretiga bloggar rent innehållsmässigt men som ändå lyckas knyta ihop det bra ändå. Dom har en genomgående känsla eller attityd i bloggen. En tydlig grund och sedan ett utmärkande bild- eller skriftspråk, eller något annat som på något sätt håller samman allt.

Min kärna och känsla

Jag vill skapa mitt drömliv. Ett liv på mina villkor där jag inte fastnar i ett ekorrhjul som jag inte trivs i. Jag vill våga se bortom det där trygga men enligt mig tråkiga 9-5 jobbet, där jag delar upp arbete och fritid på ett sådant sätt att jag bara verkligen lever på helger och semestrar. Nej, jag vill istället leva ett liv där jag känner att varje minut faktiskt räknas. Inte ett fullspäckat, stressigt liv utan ett där jag vaknar på måndag morgon och känner mig otroligt taggad på en ny vecka. Där allt jag gör är för mig själv, och min familj. Ett liv där jag dessutom inte belastar miljön mer än nödvändigt. Jag vill att andra också ska våga det. Inte som jag, som länge trodde att det inte fanns några andra alternativ än att följa strömmen.

Oavsett var jag befinner mig i livet så kommer det här vara saker som är viktiga för mig och som är grunden för hur jag vill leva mitt liv.

Runt det här går det att bygga vidare, utan att för den sakens skull tappa den röda tråden. Vi har köpt hus på landet. Här kan vi leva mer hållbart och skapa vår egna lilla värld. Jag kan dela med mig av mina första steg mot att själv börja odla det vi behöver. Skaffa höns och få egna ägg. Ni kan få följa alla renoveringar, alla tankar kring hållbara lösningar och mina inredningsidéer. Mina företagsplaner och tankar kring att starta upp och driva något hemifrån. Den miljövänliga gäststugan jag vill bygga. Stort och smått kring huslivet ”ute på vischan”, helt enkelt.

Jag kan dela med mig av allt det där kreativa som jag behöver få utlopp för och som jag faktiskt kan ge en plats i mitt liv här. Eller min yoga. Dom där småsakerna som gör att jag är jag. Om att jag är sjuk utan att någon förstått vad det är, vilket gjort att jag fått en spark i baken och varit tvungen att ställa om livet till att fungera på mina villkor.

Det här var mina första spontana tankar efter att ha läst Lindas inlägg, men det är absolut något jag ska fundera vidare på. Göra det tydligare vad ni kan förvänta er här inne utan att för den sakens skull måla in mig i ett hörn och känna att jag begränsar mig.

Har du funderat över din nisch; din kärna och känsla?

You Might Also Like...

30 kommentarer

 • Reply
  Julia
  23 september, 2018 at 16:22

  Älskar när man skriver sina tankar och funderingar, så man kan diskutera vidare. Och inspirerar mig av att du har sån känsla för text, bra jobbat!

  • Reply
   Therese Wiksten
   24 september, 2018 at 09:46

   Men åh, vilken komplimang, tack så jättemycket! ❤️

 • Reply
  Faanniiis
  23 september, 2018 at 16:41

  Vilket intressant inlägg! Väldigt inspirerande – bra skrivet <3 <3

  • Reply
   Therese Wiksten
   24 september, 2018 at 09:47

   Vad kul att du gillade det! Tack så jättemycket 😊

 • Reply
  Evahle - en blogg om psykisk hälsa
  23 september, 2018 at 16:50

  Väldigt intressant att läsa 🙂 Jag tycker min blogg är ganska nischad men det är svårt det där med nisch tycker jag…

  • Reply
   Therese Wiksten
   24 september, 2018 at 09:49

   Kul att du tyckte det 🙂 Ja, det är verkligen jättesvårt. Det svåraste tycker jag är att hitta den där röda tråden när man samtidigt vill ha en ganska bred blogg. Vissa lyckas ju jättebra med sina vardagsbloggar och jag tycker det är svårt att peka på exakt vad det är dom gör för att ”hålla ihop det”.

 • Reply
  Snabela
  23 september, 2018 at 17:21

  Nu har jag något att tänka på. Har jag en nisch eller inte? Varför bloggar jag över huvudtaget? Får ta o fundera på det.

  • Reply
   Therese Wiksten
   24 september, 2018 at 09:50

   Ja, det finns en hel del att klura på när man väl börjar fundera över sånt här 😊

 • Reply
  matilda
  23 september, 2018 at 18:02

  Kul och läsa om tankar och funderingar!

 • Reply
  Johanna
  23 september, 2018 at 18:36

  Åh så kul att läsa ! Tror det är viktigt att man tänker ibland på varför man gör saker 😀 Handlar nog om allt !

 • Reply
  maria
  23 september, 2018 at 18:44

  Jag har halvt en nisch. Småbarnsliv. Men det är ju så brett område. Slänger in både matlagning och stickning blandat med pysseltips och dåliga nätter. Kanske man kan kalla det en vardagsblogg

 • Reply
  Elisa
  23 september, 2018 at 19:54

  Det är mycket du skriver som jag känner igen mig i. Har också skrivit på nätet i hur många år som helst (LiveJournal var kanske första plattformen även om jag hade egna webbsidor jag skrev på innan dess) och i dagboksformat, typ. Så att nischa mig har liksom aldrig riktigt funnits där då jag skrivit om det mesta i mitt liv eller vad som dykt upp i huvudet. Har tidigare aldrig heller haft någon särskild tanke med vilka som läser. Att nischa sig är nog något som kommit med åren i takt med att sociala medier har växt och man vill synas och sticka ut.

  • Reply
   Therese Wiksten
   24 september, 2018 at 09:54

   Ja men precis, i början var det ju helt onödigt att fundera över sånt här. Det fanns ju så få bloggar ändå så man försvann inte i vimlet på samma sätt. Sedan tänkte jag även att jag inte behövde fundera över nisch eftersom jag inte har en sådan där typiskt nischad blogg, men insåg inte att nisch är så mycket bredare än så och att det inte enbart behöver röra själva ämnet. Då blev det lite mer att fundera över hehe.

 • Reply
  Cillaingeborg
  23 september, 2018 at 19:55

  Jag funderar också mycket på nisch och både vet samt förstår hur viktigt det är för att nå ut. Dock är min blogg alldeles för spretig och bred egentligen men å andra sidan är det min personlighet som speglas. Klurigt och intressant!

  • Reply
   Therese Wiksten
   24 september, 2018 at 12:06

   Ja, det är riktigt klurigt. Har man en speciell personlighet eller ett bild-/skriftspråk som sticker ut så kan man ju bygga en röd tråd kring det, trots att man har ett spretigt innehåll. Man får försöka hitta någon gemensam nämnare i inläggen, oavsett om det är någon fysiskt eller en ”attityd” 🙂

 • Reply
  Therese
  23 september, 2018 at 20:07

  Fin blogg du har 😊

  • Reply
   Therese Wiksten
   24 september, 2018 at 12:08

   Tack så mycket😊

 • Reply
  Lillan Kind
  23 september, 2018 at 20:33

  Vilket intressant inlägg!😃 Jag har funderat en del på det här att ha en nisch, men jag har nog inte heller riktigt förstått vad det innebär. Jag är inte den som kan skriva om samma sak eller ämne hela tiden, för då skulle jag bli väldigt uttråkad av skrivandet. Men man kan ju ändå ha en röd tråd och knyta ihop det som verkar ganska varierat. Min blogg är bara ett par månader gammal, så jag får suga på den här karamellen lite!😊

 • Reply
  Bloggarlisa
  23 september, 2018 at 20:45

  Vilket intressant inlägg! Hsr funderat mycket på det själv, min är ganska spretig. Tror dock att man får en känsla, att man vet vad det handlar om. Ganska likt dina tankar, renovering, hållbarhet, kreativitet.. bland annat 😃

 • Reply
  Tuva
  23 september, 2018 at 21:07

  Jag känner att man inte ska nischa sig för mycket i en blogg om det inte är en blogg som handlar just om ens företag t.ex. Jag tycker att även om man skriver om sina dagar och sitt liv i allmänhet med allt man gillar osv så får ju folk grepp om vem man är och vad man kan förvänta sig av bloggen. Men det är ju bra att ha ett par återkommande teman så det inte blir för spretigt. 😊

 • Reply
  charlottelinden.se
  23 september, 2018 at 21:14

  Jag håller verkligen med dig! Jag har också alltid sett på nish som någonting mycket mer begränsande än vad det faktiskt behöver vara i verkligheten.

 • Reply
  ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★
  23 september, 2018 at 21:42

  Jag har beslutat mig för att som i allt annat i mitt liv vara fisken mot strömmen, jag vill inte nisha mig. Jag började precis som du min blogg på Lunarstorm, året var 2004 och jag var gravid. Eller jag hade bloggat innan om mitt 16-19 åriga partyliv _men_ direkt när jag blev gravid raderade jag det och började skriva om graviditeten. Sedan blev det om bebistiden, småbarnsåren och sedan ju äldre sonen blev ju mer vardagligt blev det. Jag har aldrig varit intresserad av rent mode, och även om jag gillar fotografering och porslin är det inget jag hinner göra hela tiden. Så jag fortsätter mot strömmen och vägrar nisha mig. Var inne på det först, just för det där ”viktiga” med att bli stor Influencer men jag vill inte bli en stor Influencer. Jag vill inte hänga på event och umgås med massa människor, jag föredrar ju att vara hemma och umgås med familjen ;).

  Min blogg är min oas där jag får känna mig helt fri att skriva ner min historia, den är ingen nish den är en del av mitt liv :).

  Kanske också ska erkänna att jag tycker nishade bloggar är skittråkiga ;). lika så Instakonton och Youtubers. Jag tycker det är helt galet tråkigt att se samma sak, sida upp och sida ner :).

 • Reply
  Ellen
  23 september, 2018 at 22:14

  Älskar såna långa inlägg!! Du skriver så bra <3

 • Reply
  Marie
  23 september, 2018 at 22:15

  Jag vet ej om jag hittat en nisch, tror nog ändå att mina besökare förknippar min blogg med föärldralivet, vardag med barn. Mitt fotointresse och när jag delar mina sundare mat/bakrecept

 • Reply
  Katja
  23 september, 2018 at 22:26

  Vilket intressant inlägg!!!
  Jag är nog inte så nischad även om jag mest skriver om mig och min familj!

 • Reply
  Kamilla
  23 september, 2018 at 23:06

  Så bra och intressant du skriver.
  Vad framtiden ger och tar, usätter oss för eller rentav bara är .

 • Reply
  Veronica
  24 september, 2018 at 00:13

  Jag håller verkligen med dig! Jag har också alltid sett på nish som någonting mycket mer begränsande än vad det faktiskt behöver vara egentligen. Men samtidigt så tänker jag att man har ju vissa byggstenar i sitt liv ex; jag har mitt stora intresse för bak/mat/resor. 2 av dessa saker dyker upp på min blogg. Men även om jag skulle ha en blogg som handlar om mig själv. Mitt dagliga liv. Så skulle de ju bli nishad åt de jag gör i mitt liv, de saker jag brinner för.

 • Reply
  Emma
  24 september, 2018 at 01:19

  Jag får nog utgå från att min nisch är häst, skriver ju om det vardagliga livet med häst, ridpass och utveckling, sen råkar det ploppa in lite hund och vardag ibland också, men det är bara kul att bryta mönstret ibland 👌

 • Reply
  Freja
  24 september, 2018 at 08:19

  Vilket intressant inlägg. Detta är något jag grubblat över länge. ”Varför ska folk läsa min blogg egentligen?” Men ja. Det är lätt o tänka så. Min är väl mest om mina djur & psykisk ohälsa. Det har det alltid varit haha

 • Reply
  Fröken Rödlök
  27 september, 2018 at 17:25

  Min blogg är väldigt spretig precis som jag är personligen så den speglar ju mig rätt bra där. Jag kan aldrig bestämma mig över vad som är fint eller inte, jag tycker om mycket och har svårt att få en röd tråd i saker och ting och det kan man nog märka när man läser hos mig, det är mer en dagboksblogg där läsarna får följa min vardag, hur jag mår och mina tankar. Det är dessutom sådana bloggar jag själv älskar att läsa och föredrar att läsa så kanske därför jag inte själv nischar in mig på något specifikt.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.