Therese Wiksten

Inventerar vår ekonomi 2017

-Betalt samarbete med Sambla

Jag brukar försöka gå igenom ekonomin vid jämna mellanrum och se vart pengarna egentligen tar vägen. Till exempel säga upp prenumerationer som inte används och annat som slukar pengar i onödan. “Försöka” är nyckelordet här. Oftast blir det lätt så att livet bara snurrar på och ekonomin med det. I år hade jag däremot tänkt börja med en lite större årlig “ekonomiinventering” här hemma.

När Sambla hörde av sig och undrade om jag var intresserad av ett samarbete så kom det med andra ord väldigt lägligt. Deras företagsidé går ut på att jämföra banker åt en, antingen inför ett lån, när man vill samla ihop flera smålån eller bara få en bättre ränta. Dom samarbetar med 20 olika banker och kan ge lån upp till 500 000 kr.  Varför man ska använda sig av en jämförelsetjänst istället för att kontakta alla bankerna själv? Det tänkte jag skriva lite mer om längre ner.

Hur såg 2017 ut rent ekonomiskt?

Lån

Vi har som “tur” är inte så mycket lån. J har ett par mindre som helst ska bakas in i bostadslånet men annars är det inte mycket här att jobba på. Vi får se vad banken säger där, om vi bakar in det eller om vi bara förhandlar om räntan.

Sparande

Jag har börjat spara till dator. Den jag har nu har hängt med i drygt 5 år och när den bestämde sig för att helt enkelt inte starta tidigare i år så insåg jag att den inte kommer leva för evigt. Vi bytte fläkt och än så länge fungerar den hyfsat.. Men det är som sagt en tidsfråga. Det är faktiskt tack vare er som jag har kommit någonstans med det här sparandet. Så tack för att ni klickar på och handlar via länkarna jag lägger upp här på bloggen!

J lade dessutom över sitt sparande i fonder tidigare i år. Efter 3 månader har dom nu ökat med 5%. Helt klart bättre än om dom legat och dammat på ett vanligt konto utan ränta.

Börja spara till kontantinsats? Vi sparar ju så klart men kanske får kontantinsatsen en egen post nu framöver. Möjligtvis att nästa kontantinsats bakas in i bostadslånet vi har nu eftersom det är så pass lågt mot för vad lägenheten är värd.

Utgifter

En streamingtjänst är avslutad och min telefonräkning sänktes. När jag såg min sparade surf (överbliven surf sparas till nästa månad) så insåg jag att jag inte alls behöver så mycket! Ett par knapptryck senare så är min månadskostnad 160 kr mindre.
Vi ska dessutom bli bättre på att göra matlådor.

Mina tips

Mat

Just mat är något många skulle kunna spara in en hel del på och antagligen den kategorin där jag själv skulle behöva bli bättre på att följa mina egna råd.

 1. Köp prisnedsatta varor. De olika matbutikerna har ofta veckoblad med rabatterade varor. Det fungerar även väldigt bra som inspiration om man är trött på att alltid laga samma mat. En annan sak man kan göra är att handla via Matsmart, som säljer varor som annars skulle ha kastats till ett mycket billigare pris.
 2. Gör matlådor. Det blir betydligt billigare att laga storkok och göra matlådor än att äta ute varje dag. Som bonus kan man även frysa ner färdiga portioner som är smidiga att värma på när man har lite extra stressiga dagar eller när man är sjuk.
 3. Laga mat från grunden. Det lönar sig ofta att hålla sig borta från hel- och vissa halvfabrikat och man kan man spara in en hel del på att baka eget bröd.
 4. Var uppmärksam på storpack. Spontant så känns det som att storpack ska vara billigare men jag har märkt att det är väldigt ofta som dom inte är det.
 5. Det mest uppenbara – släng inte mat. Gå igenom kyl och frys och se vad som finns när du planerar veckans mat. Vi Svenskar är tydligen otroligt dåliga när det kommer till att äta upp den mat vi redan köpt. Både mat som fortfarande går att äta och sådant som glömts lite för länge i kylskåpet.
Shopping
 1. Se över onödiga prenumerationer. Spotify, Netflix, boktjänster… det mesta finns som månadsprenumeration idag och dom är ofta väldigt billiga. Det är med andra ord lätt att binda upp sig men svårare att hinna utnyttja alla.
 2. Onödig shopping. Kaffe, snacks eller spontanshopping? Alla dom där småköpen som lätt görs utan att man riktigt tänker på det blir i längden mycket pengar.
 3. Jämför priser. Ska du köpa något som kostar en del? Jämför olika butiker innan du slår till, det kan skilja väldigt mycket mellan två olika butiker.
 4. Kvalitet före kvantitet. En lite dyrare produkt som håller länge är mer ekonomisk än en billig produkt som går sönder snabbt. Dyrt innebär dock inte automatiskt bra kvalitet och tvärt om. En billig produkt som faktiskt är bra är ju det optimala och dyra produkter som går sönder snabbt finns det tyvärr många av..
 5. Second hand. Köp så mycket som möjligt second hand och rensa igenom förråd och garderober med jämna mellanrum. Bra både för plånboken och miljön!
 6. Sov på saken. Hittat något du bara måste ha? Avvakta någon dag eller två. Många spontanköp kan sållas bort på det sättet.
 7. Transport. Gå, cykla eller åk kollektivt. Det kanske inte är möjligt att sälja bilen och skippa den helt, men man kan ändå spara en hel del om man tar bort alla onödiga resor.
Ekonomi
 1. Välj rätt sparande. Spara inte pengar på ett konto med 0% ränta. Välj istället fonder eller aktier. Det finns säkrare och osäkrare typer av sparande beroende på hur intresserad man är.
 2. Sprid ut sparandet. Man minskar riskerna. Vissa sparformer passar dessutom bättre om man sparar långsiktigt jämfört med kortsiktigt så det kan vara bra att anpassa beroende på vad man har för mål.
 3. E-faktura/autogiro. Slipp aviavgift, räkningar som försvinner i posten och minska risken att missa att betala dom.
 4. Se över ekonomin med jämna mellanrum.
 5. Samla lån och förhandla om räntan. Oavsett om man har flera lån som man vill baka ihop eller bara ett lån så kan det löna sig att försöka få ner räntan. Det är något som i alla fall jag har hört med jämna mellanrum hela min uppväxt. Brukar du titta på lyxfällan så är det något dom i princip alltid gör. Man ska däremot vara lite försiktig. Varje gång man förhandlar om räntan görs en kreditupplysning, och för varje kreditupplysning som görs så får man lite sämre kreditvärdighet. Vill man alltså vara smart och jämföra olika banker så kan det sluta med att man, på grund av det, inte får något lån alls. Det är alltså en stor anledning till varför det är bra att gå via en jämförelsetjänst. Då kan man få erbjudande från flera olika banker medan det bara görs en kreditupplysning.
 6. Kreditkort. Den här kan gå som både “tips” och “varning”. Det finns kort helt utan årsavgift där man dessutom får ränta på det man sparar, utöver % på det man handlar via kortet. Klarar man av att ha stenkoll på sin ekonomi och betala det man handlat samma månad så finns det helt klart många fördelar. Klarar man inte av det så kan det lätt bli dyrt, så det gäller att ha lite självinsikt.
Motivation

Det kan vara lätt att tappa motivationen om man skär ner väldigt mycket på det man har att röra sig med varje månad. Speciellt om man inte har ett tydligt mål med sparandet.

Jag gillar att ha konkreta mål och samtidigt sätta upp tydliga staplar eller diagram som jag kan följa. Excel är väldigt underskattat, men jag gillar även att göra bilder så som den ovan med datorn. Då kan jag verkligen se hur jag närmar mig målet.

Det är ju antagligen mycket enklare att spara till en resa än till pensionen. Man vill sitta på den där varma stranden och kan verkligen se det framför sig, men pensionen…ja det är lite mer luddigt. Klart man vill ha pengar när man blir gammal men det är både långt bort och och inte alls lika spännande. Då gäller det att hitta dom där trixen som får en att inte tröttna..

Bonustips!

Kanske uppenbart, men om du förhandlar om räntan, sänker mobilkostnaden eller sparar in på kaffe latten så lägg undan dom extra pengarna! Gör man inte det så är risken stor att man inte märker av att man sparar. Pengar har nämligen en tendens till att hitta andra hål att rinna ut genom…

>> Brukar du gå igenom din ekonomi med jämna mellanrum? Kanske har du något grymt tips att dela med dig av?

-Betalt samarbete med Sambla

 

 

You Might Also Like...

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Äldst
Nyast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jeanette
5 år sedan

Jag har precis börjat att titta på på det där med att spara i fonder, hade inte ens tänkt tanken innan det här året! Så mycket att lära 🙂

Frida
Frida
5 år sedan

Oj jag hade ingen aning om det med kreditupplysning! Vad korkat att göra en sån lag när man försöker göra något bra.

3
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x