Meny Stäng

Jag började tempa för att lära känna min cykel

– Inlägget innehåller en affiliatelänk –

Det här inlägget var jag lite sugen på att skriva redan i höstas, men kände mig lite osäker. Jag hade inte gått ut med att vi försökte bli gravida och “att tempa” har mest synts i sammanhanget “preventivmedel”. Jag kände inte riktigt att jag ville ta ställning till metoden som just det, så inlägget fick ligga och vila lite.

Jag slutade med mina piller i mars och när mensen återigen dök upp i slutet av september så kände jag mig bara så less.  Jag läste någon blogg där metoden nämndes, visserligen som preventivmedel, och då slog det mig att jag borde testa för att helt enkelt lära känna mig cykel.

Jag har aldrig haft några direkt tydliga ägglossningssymtom så helt ärligt så har jag inte haft särskilt bra koll på när under min cykel som den dykt upp.

Jag förstår inte varför jag inte började med det här tidigare. Det är ju så otroligt intressant!

Men först..

Vad är innebär det egentligen att tempa?

Varje morgon, innan man kliver upp, så tar man tempen med en termometer som har två decimaler och så för man in det i en app. På det stora hela är det inte svårare än så, men det kan vara riktigt lurigt att uppfylla alla krav för att få det att fungera optimalt.

tempa menscykelUnder början av cykeln så är temperaturen lägre, precis vid ägglossnings så får man ofta en liten dipp och sedan stiger temperaturen, ofta med ca 0,3-0,5 grader. Den är förhöjd fram till mensen, +/- någon dag, om man inte blivit gravid – då fortsätter temperaturen att vara hög.

Allteftersom månaden går så hittar appen ett mönster och kan på så sätt luska ut när under cykeln som ägglossningen har skett. Betoningen här bör ligga på “har”, för egentligen vet inte appen att den har skett förrän den faktiskt har det. Ägglossningen sker ju innan temperaturen höjs, så när appen hittar temperaturhöjningen – ofta krävs det några dagar av höjd temperatur innan appen bekräftar den, så har ägglossningen redan varit. Den kan lära sig att se ett mönster efter några cykler men det är inte hundraprocentigt tillförlitligt. Yttre faktorer kan spela in och bland kan kroppen helt enkelt få för sig att göra annorlunda än den brukar. Försöker man bli med barn är det kanske inte så noga, men vill man undvika det så kan det bli lite jobbigare..

Vad krävs för att det ska fungera?
  1. En termometer som visar två decimaler
  2. En app (finns både gratis och appar som kostar)
  3. Ett väldigt inrutat liv

För att tempen ska bli korrekt så ska man ta den samma tid varje morgon, helst varje dag men i alla fall 5 dagar i veckan. Man ska inte kliva ur sängen innan, så både mobil och termometer måste ligga inom räckhåll. Vissa säger också att man inte ska prata eller öppna munnen innan för att inte riskera att släppa in kyla, men jag vette sjutton om det är hysteriskt noga? Man ska sova regelbundet och antal timmar ska helst inte diffa med mer än ca 2 timmar. Man ska dessutom inte vakna under natten, men jag har läst på lite olika ställen att ca 3-5 timmar sammanhängande sömn ska fungera.

Utöver det ska man inte registrera tempen om man: har druckit eller tränat hårt kvällen innan, känner sig/är sjuk, haft sex samma morgon, tar medicin som påverkar temperaturen, jobbar natt/skift, är stressad, reser, osv…
Har man oregelbunden cykel så kan det också vara lite svårare för appen att förutspå rätt.

Det är alltså ganska många som den här metoden kanske inte är helt optimal för. Det krävs en hel del av en själv och det är därför som den inte rekommenderas som preventivmedel till personer under 20 år.

Komplettera med andra metoder

Om man vill göra det hela lite mer tillförlitligt så finns det några fler metoder som man kan använda sig av i kombination med tempningen.

Ägglossningstester

Ägglossningstesterna fungerar på samma sätt som graviditetstest. Det mäter istället hormonet LH, luteiniserande hormon, som ökar precis innan ägglossning. Man börjar helt enkelt testa några dagar innan beräknad ägglossning och får på så sätt fram en stegring och alltså lista ut när ägglossningen ska ske.

Jag har däremot fått förklarat för mig att det inte är garanterat att ägglossningen faktiskt skett, trots en stegring. Ökningen av hormonet betyder att kroppen gjort sig redo för ägglossning men att något kan ha skett så inget ägg släpptes. Visar testen positivt, men utan en temperaturhöjning, så är det alltså troligt att ägglossningen aldrig blev av.

Flytningar

Flytningarna ser olika ut under månaden. Vid ägglossning är den väldigt lik äggvita, är seg och bildar lätt långa trådar. Alla har däremot inte mycket flytningar, så det är inte alltid enkelt att märka.

Livmodertappen

Hur livmodertappen känns och är placerad varierar också under cykeln.

Före ägglossning: Stängd, hård som nästippen, lågt placerad, torr eller lite fuktig, lite bakåtvänd.

Någon dag före och under ägglossningen: Öppen, mjuk som läpparna, högt placerad, hal och våt på grund av ägglossningsflytningarna, centrerad.

Efter ägglossningen: Stängd, hård som nästippen, lågt placerad, torr eller lite fuktig, kan vara lite bakåtvänd.

Lite före och under menstruationen: Öppen (för att släppa ut mens), hård som nästippen, lågt placerad, fuktig, kan vara lite bakåtvänd.

För att det ska fungera så krävs det att man testat ett tag så man känner skillnaden på vad till exempel en lågt eller högt placerad livmodertapp innebär för en själv.

Min tempning

Jag började använda den termometern vi hade hemma, en örontermometer med en decimal. Jag tänkte att eftersom den ska stiga med 0,3-0,5 grader så borde det ju ändå synas även om det inte blir sådär väldigt precist. Jag mätte i samma öra, samma tid varje morgon och tyckte jag följde “reglerna” väldigt bra. Ändå hoppade min temperatur något enormt. Tydligen är örontermometer ungefär det sämsta du kan använda eftersom tempen kan diffa väldigt mycket beroende på vilken sida du sovit på.. Ena dagen kunde jag ha 36,1 och nästa 37,5.

Dom två första veckorna var bara att radera och så köpte jag en ny termometer, med två decimaler. Jag hittade en billig på teknikmagasinet (ännu billigare på ginza såg jag nu) men det finns andra, som kostar lite mer via Natural cycles, eller diverse “baby-sidor” om man söker på “basaltermometer”. Här finns en från babyplan. Efter ett tag började den jag köpte krångla så jag skulle jag köpa en ny nu så skulle jag hellre välja till exempel den från babyplan.

Apparna

Jag har använt mig av två appar parallellt. Flo och Fertility Friend. Båda är gratis men hos FF har man möjligheten att betala för lite extra funktioner. Det är dock inget man behöver för att kunna använda appen. Jag tycker också den ger en mycket bättre överblick över symtomen än vad Flo gör. Den är kanske däremot inte så snygg. Flo verkar enbart finnas som app medan FF även går att använda via dator.

Jag har klippt bort informationen på bilderna här men under diagrammet visar Flo flytningar/mens, sex, ägglossningstest och graviditetstest medan FF även visar listat alla symtom man lagt in.

Menscykel tempaBåda apparna tyckte ändå dom hittade äl, trots att jag inte hann tempa särskilt länge. Dom var dock inte helt överens. Med flo testade jag positivt 11 dagar efter äl och med FF 14 dagar efter. Anledningen till att det skiljer verkar vara att FF ser ut att ha tagit med typen av flytning i beräkningen med Flo verkar ignorera det.

Min cykel efter missfallet

tempa menscykelEfter missfallet började jag tempa igen och det har varit en frustrerande, och lång(!), månad. Jag vet inte om det är så här min cykel ser ut eftersom jag inte tempade rätt i början sist, om det beror på missfallet eller om det är termometern som är konstig. Det har varit ett himla hoppande och det kändes som att ägglossningen aldrig skulle komma.

Det gjorde den däremot till slut, men återigen är apparna inte helt överens, fast motsatt mot förra gången. Båda hade den 7e januari som prel. ägglossning, men samma dag som Flo bekräftade den 7e så flyttade FF fram den fyra dagar. Det betyder att datumet som jag bör vänta till innan jag testar också flyttades fram fyra dagar. (En evighet om man är otålig..) Den här gången vet jag inte varför dom inte är överens eftersom jag inte fyllt i någon övrig information som kan påverka.

Det intressanta är att båda kurvorna är rätt lika varandra. Jag har ett “W” precis innan äl och sedan en platå på fyra dagar innan den steg igen.

För min del spelar det egentligen inte så stor roll att jag inte vet exakt när- jag vill mest veta att jag haft ägglossning, och även om FF verkar tveka (eftersom den prickade linjen inte blivit heldragen) så ser det ju i alla fall ut som att den varit.

Det är ganska häftigt ändå att kroppen är så pass förutsägbar. Inget sker av en slump utan den följer verkligen ett strikt mönster. Det krävs ju mer innan jag verkligen har koll på min kropp, men jag kan ju lugnt säga att jag har betydligt bättre koll nu än innan. Sedan vet jag inte om det var ren tur att jag blev gravid på första försöket eller om det faktiskt hjälpte?

Skulle jag våga använda det här som preventivmedel?

Nu är jag bara inne på min andra cykel och jag har dessutom inte testat just Natural cycles, som är den app som är godkänd, så det känns kanske lite orättvist att säga något såhär tidigt. Jag känner mig däremot väldigt skeptisk. I kombination med ägglossningsstickor – möjligtvis, men troligtvis inte. Att det däremot finns ett alternativ till hormoner är jättebra och i det här syftet så känns det ju fantastiskt.

>>Har du tempat? Som preventivmedel eller i syfte att bli gravid? Hur tycker du att det har fungerat och vilken app använder du?
Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

28 Comments
Äldst
Nyast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mirre - Sweetwords
5 år sedan

Oj vad det är mycket man kan tänka på och göra. När vi kämpade för barn så gjorde jag akupunktir för barnlöshet och det verkade fungera, vet ju inte att det var just DET men vi blev gravida efteråt

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★

Temp:ar inte men håller koll på min ägglossning och har så gjort sedan 2004 :). Det funkar bra att veta när man har ägglossning känner att min väldigt väl 🙂

Emelie
5 år sedan

Spännande det här med att tempa i båda syfterna, om det fungerar vill säga! 😀 Jag själv skulle aldrig våga testa i och med att jag har sjukt lätt att bli gravid. Det räcker med att sambon tittar på mig så blir jag på smällen, haha! Jag äter p-piller och gjort det sedan jag var tonåring och det har alltid funkat bra för mig så jag fortsätter på det spåret! 🙂

Popprinsessan
5 år sedan

Jag har aldrig tempat, inte av någon anledning. Jag blev lite nyfiken nu efter ditt inlägg, skulle vara kul att se hur min kropps cykel är. Kanske skulle testa några månader för att se om jag kan se ett tydligt mönster.
Trevlig helg!

Elisa
5 år sedan

Jag har tempat i båda syftena, men mest för att lättare bli gravid. Använde NC ett tag men tyckte FF gick lika bra efter ett tag. Det är däremot svårare för mig att tempa då jag har PCOS och därför en sån oregelbunden cykel och tempförändringar. Eftersom jag är statistiknörd älskade jag däremot att titta och jämföra och se vad som hände varje dag. Jag tempar inte nu men tänkte börja igen och se om något hormonellt hänt i kroppen efter graviditeten och om det blir jämnare tempningar.

Hanna
5 år sedan

Spännande läsning och hur det såg ut före och efter missfall. Tyvärr har min cykel blivit väldigt oregelbunden efter de senaste missfallen men kanske något o kolla upp när kropp och pysket har läkt.

Björn
5 år sedan

oj, detta var ett långt och spännande inlägg, ingenting jag är insatt i överhuvdtaget egentligen, hur det funkar och vad man ska göra, men jag tror att detta kan hjälpa många i samma sits =) Önskar dig lycka till med tempandet =)

Pärla
5 år sedan

Jag har nog testat ALLT man kan använda på egen hand. Allt från appar till maskiner och tester, ingenting hjälpte mig tyvärr. Först när jag släppte allt och inte hade en tanke på att bli gravid så kom det, åtta år senare.

Liw
Liw
5 år sedan

Intressant även om det låter lite jobbigt ☺️ Jag har haft koll på andra sätt. Inte nu längre när jag fått mina barn dock. Jag skrev innan upp när ÄL var då jag ”kände den” och såg den via flytningar. Det kändes bra att veta när den var ?

Madde
5 år sedan

Det var mycket att hålla reda på, men bra att veta då ägglossningen sker när man vill bli gravid. tänkte lite på det Pärla skrev, att då hon släppte stressen så hände det.

linda lii lundberg
5 år sedan

har aldrig testat det men när min dotter blev till som tog jag ägglossningstest för att se när det var dags och det fukade ju ….

Olga
5 år sedan

Jag har också tempat mycket, först som preventivmedel Och sen för att bli gravid. Jag blev så förvånad över att jag inte hade någon aning om vad som hände i min kropp under så många år! Tycker det är en nyttig övning för alla oavsett om de planerar barn eller ej

Sarah
5 år sedan

Jag har aldrig testat det där 🙂 Vad roligt att du börja med det eftersom du tycker det är så intressant 🙂 Najs att apparna är gratis 🙂

Jennysvardag
5 år sedan

Oj så mycket det är att tänka på vid tempo Ng för att hålla koll på ägglossning. Jag har lärt mig när jag har ägglossning så det tycker jag är skönt. Hoppas att du får koll på hur din cykel och ägglossning är

Hannas krypin
5 år sedan

Jag har aldrig tempat så det här inlägget var väldigt intressant att läsa! Blev nästan lite sugen på att tempa för att hålla koll på min kropp!

Melissa Skywalkz
5 år sedan

Sjukt bra och välskrivet inlägg med bra info! Jag har aldrig använt något liknande, har P-stav men den ska bytas ut i feb/mars och har sååån beslutsångest över hur jag ska göra. Att bli gravid är inte ett alternativ, att behålla ett barn är inte ett alternativ och att göra en abort är inte ett alternativ så jag vill verkligen inte ta några chanser :/

Tommytott
5 år sedan

Nästan så jag skäms, men jag måste berätta det .. när jag läste rubriken tänka jag, hur fan tempar man sin cykel ? Och då tänkte jag inte alls på det du skrev. Och jag som kille hade ingen aning om att man kunde göra så här. Tack för att du delar med dig, har en vän som kämpar med att få barn så jag ska tipsa henne om detta inlägg.. Tack! <3

Moa Hansson
Moa Hansson
5 år sedan

Har aldrig testat att tempa men blev riktigt sugen på Att testa 🙂

Fnulan
5 år sedan

“Ett väldigt inrutat liv” lät inte jättetrevligt hahah =)” Det var ju en hel vetenskap att få till det på rätt sätt. Jag har en kompis som kan bli hjälpt av ditt inlägg, jag skickar in henne hit. KRAM

Madelene
Madelene
5 år sedan

Har aldig testat detta, tar för tillfället ppiller just för att inte ha min mens och vill inte råka bli gravid. Så för min del är detta inget för mig. Men ska rekommendera detta till de vänner som kanske vill bli gravida

Moa Larsson
5 år sedan

Har tidigare bara stött på människor som använder natural cycles som preventivmedel och tyvärr, gottat mig lite åt när de ibland förskräckt blivit gravida. Tycker att det är lite FÖR MODIGT att tro att temperaturer cyklar ska kunna tala om när kroppen är fertil och inte. Riktigt häftigt att läsa om någon som använt det på ett annat vis, och du! Vilken talang du är när du beskriver saker och ting.

Chanelle
5 år sedan

Jag tycker detta är så intressant! Det låter så sjukt att man kan tempa sin cykel!! Det är så sjukt häftigt hur kroppen fungerar. Jag tror inte att denna metod fungerar om man INTE vill bli, eller jo klart det kan funka men det känns så riskey och osäkert om läkare inte kan stödja metoden. MEN jag tror däremot mer på att detta kan vara en hjälp om man vill bli gravid! Så när det är dags att försöka för mig ska jag nog absolut testa detta 😀 Jättebra inlägg och bra skrivet 🙂

Johanna
5 år sedan

Låter verkligen krävane och tror som du säger att man behöver ett väldigt inrutat liv. Men tror också det kan vara en toppen hjälp till att bli gravid, som preventivmedel dock, njaaa.

Amanda
5 år sedan

Kroppen är ju verkligen fantastisk som du säger tycker det är så häftigt hur den fungerar. Men som många säger låter det som väldigt mycket att hålla koll på. Hopas det fungerar för dig 🙂

Sara
5 år sedan

Jag har inte tempat, men jag tänker att det måste vara bra mycket bättre om det fungerar än att stoppa i hormoner i längden. Kan tänka mig att mindre hormoner skulle leda till färre problem för kvinnor, då tänker jag på t.ex myom och endometrios.

Kamilla
5 år sedan

Jag skulle in te våga använda mig av tempmetoden. Med båda killarna blev vi gravida på första försöket och med dottern åt jag p-piller och blev gravid trots det. Nej jag slarvade inte och var inte magsjuk. så jag har nog för lätt att bli gravid så jag vill nu vara säker som bara den

Kathrinea
5 år sedan

Har aldrig provat tempa men läst på lite om metoden som preventivmedel innan. Dock så känner jag min ägglossning väldigt tydligt så känner att jag har rätt bra koll på läget ändå 🙂

Annica
5 år sedan

Tycker väl att det är en bra ingång till att lära känna sin kropp och allt som händer så sett. Som preventivmedel? Kanske inte men som “sätt att bli gravid? Absolut..

28
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x