Therese Wiksten

Klimatet och influencers ansvar

Det här är ett inlägg jag har funderat över att skriva ett bra tag nu, men jag har inte riktigt lyckats sätta ord på det innan.

Jag kallar mig inte influencer, men jag syns på internet, folk läser mina inlägg och även om jag inte påverkar i närheten av lika många människor som Isabella Löwengrip, Kenza eller Alexandra Nilsson så ansvarar jag ju ändå för min del i det hela. Ju fler som säger, gör eller agerar på ett speciellt sätt desto mer normaliserat blir det. Men vilket ansvar har jag egentligen?

Ingen har ju missat att vi står inför en potentiell klimat-katastrof. Eller så är vi kanske redan mitt uppe i den? De allra flesta är i alla fall helt överens om att vi måste ändra våra vanor och vårt sätt att leva rätt radikalt och vi är många som tagit både ett och flera steg i rätt riktning. Jag har skrivit lite tidigare om hur jag försökt ställa om till ett mer klimatsmart liv och klimatet har fått otroligt mycket mer utrymme i media på sista tiden. Det händer verkligen grejer.

Många större influencers har däremot inte alls hakat på den trenden och speciellt deras flygresor har uppmärksammats en del det senaste.

Behöver man vara perfekt som influencer, eller är det okej med dubbelmoral?

Man har ett gäng alternativ:

  • Fortsätta leva som vanligt och fortsätta posta om det på internet.
  • Fortsätta leva som vanligt och undvika att posta de saker som man gör som är dåligt för klimatet.
  • Försöka förbättra sig och skriva om både de positiva ändringar man gjort men även det dåliga man fortfarande gör.
  • Försöka förbättra sig och skriva om de positiva ändringar man gjort och undvika att posta det dåliga man fortfarande gör.
  • Man är redan perfekt och behöver inte tänka på vad man postar 😉

Själv pendlar jag nog någonstans mellan kategori tre och fyra. Jag försöker lyfta fram bra saker men det finns en hel del som jag fortfarande kämpar med och dom försöker jag hålla utanför bloggen. Jag är inte perfekt, men jag behöver inte “fresta” andra att göra samma misstag. Men det är så klart svårt att hålla allt som inte är optimalt ur klimatsynpunkt utanför.

Jag handlar till exempel inte allt second hand, även om jag skulle vilja, och ibland hamnar saker jag köpt på bloggen. Jag shoppar väldigt lite men det är ärligt talat jättesvårt att flytta från en 1a till hus utan i princip någonting. Förhoppningsvis väger det upp lite att jag samtidigt återbrukar en del och pysslar ihop saker själv, men det är ju alltid en avvägning när det kommer till att välja vilka delar av sitt liv jag ska visa utan att känna mig falsk. Miljö och klimat är däremot något som jag verkligen bryr mig om och jag hoppas det är det viktigaste.

Är det hållbart att större influencers fortsätter att leva med skygglapparna på?

Självklart inte. Däremot så funderar jag över hur hållbart det är i längden för deras egna varumärke? Fler och fler får upp ögonen för klimatförändringarna och en livsstil där man skiter fullständigt i det känns mer och mer .. “sunkig”. Det skaver en hel del att se personer jag sett upp till länge flänga fram och tillbaka över jorden utan att verka bry sig det minsta. Deras varumärke, sett ur mina ögon, har fått sig en törn. Jag tror inte det bara är jag som påverkas på det sättet.
Nu tänker jag ju främst på exemplen där det blir mer extremt. Inget är svart eller vitt. Vem bestämmer vilka fighter som är viktiga och det är ju så klart skillnad på 20+ resor under ett år och någon utlandsresa under semestern. Hur mycket ansvar kan man lägga på en enskild person? Var drar man liksom gränsen för vad som är “okej”? Det går ju inte.

>>Hur tänker du? Ska man dela allt helt ofiltrerat eller är det bättre att sortera bort sådant man inte vill att andra ska ta efter? Reflekterar du över vad du delar och hur mycket bryr du dig om huruvida de du följer tänker på klimatet?

You Might Also Like...

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

30 Comments
Äldst
Nyast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback

[…] (Ville du hellre läsa om mina tankar kring influencers ansvar kring klimatet så har jag skrivit et… […]

Pt Lilla Ax
1 år sedan

Jag gillar att kunna stå för allt som skrivs, men det motsätter ju inte att vi inte delar allt inom alla områden ändå, varför skulle det bli ett krav på allt inom miljön? Bästa är att vara öppen med att man jobbar med det, både de bra och mindre bra bitarna. Blir mest ärligt då och roligt att läsa. Ingen orkar bara höra om det perfekta.

Mrs.Kjellström
1 år sedan

Oj här fick man igång tankeverksamheten väldigt tidigt idag hahaha kanske jag ska återkomma 😱
Hahaha nej men jag skriver det jag känner för men skulle aldrig skriva något jag inte direkt tror på faktiskt. Däremot tänker jag inte om hur andra kommer ta de då det är mitt inlägg. Däremot försöker jag ta upp tunga ämnen för att försöka förändra de som är tabu. Både på bloggen och på Youtube

Anna
1 år sedan

Vilket intressant och tänkvärt inlägg. Med handen på hjärtat så har jag hittills varit väldigt dålig på att göra medvetna val och förändringar, så jag är nog mycket som vanligt. Däremot inspireras jag mer och mer när folk faktiskt skriver om ämnet och visar både små och stora sätt att vara mer klimatsmart.

Elisa
1 år sedan

Jag har nog börjat reflektera mer om vad jag delar, definitivt, och svävar mellan kategori 3 och 4. Jag vet att jag troligtvis skulle kunna göra mer och mycket handlar nog om bekvämlighet tyvärr – jag skulle till exempel nog kunna återbruka mer än vad jag gör men ibland är det lättare att köpa något än att göra om något jag redan har.

Elisabeth
1 år sedan

Jag har ibland samarbeten och jag skriver alltid om produkten precis så som jag tycker att den är. Bra som dåligt. Jag står för mina åsikter och bäddar inte in det i bomull men för den delen så är jag inte elak i min kommentar om dom.

Mirre
1 år sedan

Ja men vem som än skriver så är det ju någon man når ut till och det påverkar ju folk, så man borde tänka att hålla god ton

Joy
Joy
1 år sedan

Jag tycker om att vara ärlig i det jag postar, att det ska vara jag rakt igenom, men ibland är det ju riktigt svårt. Jag är nog också mellan punkt tre och fyra, försöker verkligen att inte köpa onödiga grejer och i den mån jag kan på second hand. Tror det viktigaste är att finna en balans och att på samma gång kunna vara ärlig med det.

Pärla
1 år sedan

Om jag ska vara ärligt tänker jag på tok för lite på klimatet öht, men du har rätt. Influencers har ju en otroligt stor plattform och chans till att inspirera och förändra.

Hannas krypin
1 år sedan

Jag skulle absolut kunna göra mer för miljön. Men det jag redan gör är att källsortera. Vi reser inte flera gånger om året med flyget. Tar bara plastpåsar på tex HM om jag måste. Annars är det papperspåsar som gäller.
Jag kan reagera på att vissa influencers flyger som om vi har hundra jordar. Fine om det bara var i jobbet men utöver jobbet är det även privatresor flera gånger vilket jag någonstans känner inte är okej.

Fnulan
1 år sedan

Humm… jag har lite svårt för att skriva ja eller nej eller ett konkret svar på detta inlägg. Jag förstår att vi influencers idag reser väldigt mycket och har en viss påverkan när det gäller andras val. Vi kan inte vara sätta det som vårt ansvar. De man måste komma åt är väl de som nästan pendlar dagligen med flyg i jobbet. Vi har alla ett ansvar för vårt klimat och våra åsikter. Just nu känner jag att det är en häxjakt när det gäller influnecers och deras flygvanor. Jag ska erkänna, jag ska flyga till Spanien och Cypern nu… Läs mer»

Jennysvardag
1 år sedan

Klart att en storbloggare kan låta bli att posta allt om man inte vill visa hur mycket den reser eller köper nya saker. Ska jag vara ärlig så tänker jag inte så mycket på klimatet. Men jag köper endel saker begangnat

Frökenny
1 år sedan

Alltså jag tänker att det finns så otroligt många influencers och alla lever olika liv och har olika ingång. Jag tycker det är viktigt att man kan stå bakom det man skriver, att inläggen känns ärliga och äkta sen bör man såklart reflektera över vilken miljöpåverkan ens livsstil har oavsett om man är en influencer eller inte men att tvinga på ett ansvar för alla männsikor som syns och hörs tror jag inte på även om jag förstår din tanke.🌸💕

Michelle
1 år sedan

Så himla bra skrivet . Jag skriver inte om mitt privata liv för jag vill hålla det utanför – jag vill inte alla ska veta om mig . Och jag är inte rädd för att posta om det men jag tycker det finns privata saker som gör man hålla det för sej själv . En del vill lägga ut allt andra inte 💕 ingen är perfekt oavsett hur man än gör .

Snabela
1 år sedan

Svår fråga om man ska filtrera de man pratar/skriver om eller inte. Tror lite vad det är man pratar/skriver om och hur pass villig man är att öppna sig och hur pass ärlig man kan/vill vara.

Lillan Kind
1 år sedan

Jag är inte influencer, och läser ingen av “de stora” bloggarna. Alltså har jag väldigt lite kött på benen när det gäller att uttala mig om vad dom skriver eller inte. Jag får erkänna att jag inte har funderat på klimatfrågan i det här sammanhanget alls. Men hursomhelst verkar dom ju vara nån sorts förebilder för vissa människor, och som sådan bör man ju tänka sig för lite vad man kommunicerar ut för budskap. Samtidigt är inte jag den som vill tala om för andra om det är okej att resa eller inte. Jag försöker göra bra val i mitt… Läs mer»

Emma Engström
1 år sedan

Väldigt bra tankeställare du ger i detta inlägget! Tycker man ska vara ärlig i sin helhet när man skriver!

Johanna
1 år sedan

Verkligen så viktigt att ta upp detta och det får mig att börja tänka. Tror jag gör det mesta jag kan just nu, självklart försöker jag, men att tex inte flyga är inget alternativ, men att åka tåg och åka tunnelbana gör jag redan, äter inte kött, har inte 100 lampor tända hemma, samlar skräp, källsorterar osv. Alla måste dra sitt strå till stacken, man får göra det man kan utan att minska sin livskvalitet <33

Sarah
1 år sedan

Jag tänker inte på klimatet men det är ju bra att en del gör det 🙂 Jag älskar att resa och ska man komma utomlands måste man flyga så jag tycker inte det är något konstigt att folk flyger 🙂 Jag tycker inte att man ska undvika att posta saker man gör men det är ju bra att man tycker olika.

Carro
1 år sedan

För mig personligen tror jag tyvärr inte att det hjälper att hålla hemligt om sina resemål.Jag menar det finns väldigt många människor som flyger dagligen till och från sina arbeten.Men jag förstår precis hur du tänker och håller med dig en hel del

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★

Jag ser mig själv inte som influencer utan mer hobbybloggare :). Men jag tänker mycket på klimatet och försöker verkligen göra vad som är bäst för vår jord. Jag är väl också ganska ödmjuk till att alla inte kan göra allt, men alla kan göra något. Sedan kan det ju även vara bra att de som är Influencers tänker lite på vad de handlar, de har stort chans att påverka andra 🙂

Amanda
1 år sedan

Jag tror att vi alla måste tänka på hur vi behandlar klimatet, själv så soppsorterar jag, äter vegetariskt kanske inte varje dag men försöker. Dock skulle jag aldrig göra 20+ resor på ett år, gör man det förstör man klimatet 🙂 Men alla är vi ju olika.

Lexochlogan
1 år sedan

Som influencer, både mindre ich större kan man ju påverka och jag tycker absolut man som influencer måste tänks på hur man framhåller även sådant som klimat, och kanske filtrera en del. Och ju större desttomer påverkan, tänk vilken skillnad de kan göra

Sandra
1 år sedan

Jag är bara hobbybloggare och är alldeles nystartad med samarbeten osv. Jag gör de som jag kan stå för och struntar i de andra. Min blogg handlar inte om smink eller miljön, men däremot mat och där skulle jag kunna tänka till lite mer, kanske handla mer ekologiskt och stå upp mer för det.
Tänkvärt inlägg ❤

Henrik Olsson - Föreläsningar

Jag har fått kompromissa lite med mina egna åsikter kring frivillig enkelhet, men förhoppningsvis kommer det att leda till mer gott i framtiden 🙂

Ha en trevlig kväll 🙂

30
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x