Therese Wiksten

Klimatet på sociala medier och influencers ansvar

(Ville du hellre läsa om mina tankar kring influencers ansvar kring klimatet så har jag skrivit ett inlägg om det här.)

För ett par dagar sedan läste jag ett inlägg av Michaela Forni som jag inte kunnat släppa. Jag blev otroligt illa berörd av det. Arg och frustrerad.
Jag har följt henne sedan hon började blogga där runt -04. Hon är en av dom som var med och startade allt och som lyckats göra en karriär av det. Så sjukt imponerande! Mycket har hänt sedan -04 men antalet diskussioner om hatet och den trista attityden på sociala medier som hunnits med går inte att räkna. Nu har det alltså eskalerat såpass att hon funderar på att lägga ner bloggen.

Olika åsikter

Att många tycker annorlunda än en själv får man så klart acceptera och självklart kommer man få kommentarer när det händer. Det är däremot skillnad på konstruktiv kritik eller att inte hålla med och att bete sig som ett svin. Många tappar ju all vett och sans när dom hamnar vid ett tangentbord. Jag vill tro att det enbart är en liten klick som medvetet går in för att såra, men resten då? Varför beter sig många av oss så annorlunda på internet mot för i verkliga livet? Är vi för dåliga på att förstå skillnaden mellan att spy ur sig en massa skit och att diskutera?

Om man tar ett ganska oskyldigt exempel: En kollega har på sig en ny tröja och berättar om sitt fynd på lunchen. Ett par personer svarar att den var snygg och någon undrar var den är köpt. Du tycker den är skitful. Vad gör du?
Troligtvis så säger du inte så mycket om den utan låter dom andra diskutera på. Mindre troligt är att du skulle skulle utbrista:
” Haha, det där var den fulaste tröja jag sett! 😂Du ser ut som *infoga något elakt som du vet personen kommer ta åt sig av* Ni måste ju vara idioter som tycker den där är snygg!”
Jag har otroligt svårt att se att en sådan situation skulle hända i lunchrummet, ändå ser jag kommentarer bra mycket elakare än detta på bloggar hela tiden. Ofta om känsligare ämnen än en ny tröja. Vad beror det på?

Influencers har ett ansvar

I diskussionerna så lyfts det alltid fram att influencers faktiskt har ett ansvar. Dom är förebilder, vare sig dom vill eller inte. “Hade dom bara kunnat tänka efter lite och sköta sig så skulle folk inte behöva bli upprörda/rätta influencern/komma med personlig kritik.”  Och så vidare.

Absolut har man ett ansvar när man sitter på mycket makt, det tycker jag. Men till vilken gräns? Vem bestämmer vad som är rätt? Hur man än gör så kommer det finnas dom som tycker att man gör fel och som anser att man inte tar ansvar. Det går inte att göra alla nöjda. I slutändan måste man gå efter sina egna värderingar och lyfta dom frågor man själv tycker är viktiga. Är det inte det som är hela grejen? Att man inte är en neutral nyhetstidning utan en icke-perfekt person med egna åsikter?

Jag utgår från att folk gör sitt bästa. Att dom jag följer är vettiga personer som bryr sig om sina medmänniskor, planeten och allt det där. Att dom har sina saker dom kämpar med men att dom försöker välja det bästa möjliga alternativet. Deras bästa möjliga alternativ behöver inte vara samma som det bästa alternativet i teorin, eller det bästa möjliga alternativet i min situation. Folk gör så gott dom kan, utvecklas, lär sig nya saker, ändrar åsikter, begår misstag, är mänskliga. Även stora influencers med många följare.

Sprida positivitet

Som tur är så har Michaelas inlägg svämmat över av positiva kommentarer. Det känns ju faktiskt väldigt hoppfullt och det stödjer min teori om att det är en väldigt liten del av alla som läser som sprider hat. Det känns lite synd bara att det är så många som troget läser en blogg men som aldrig kommenterar. Jag är tyvärr likadan. Tänk så många spännande diskussioner jag missat. Så många grymma inlägg jag läst där bloggaren aldrig fått veta att jag, och antagligen många fler, verkligen uppskattade innehållet. Hur skulle dom kunna veta? Det är något jag verkligen ska försöka bli bättre på och som jag hoppas fler tänker på. Jag kan inte få trollen att försvinna, men jag kan jämna ut det lite genom att faktiskt visa min uppskattning.

>> Har du reflekterat över hur du beter dig på internet? Är du kanske som mig, som är dålig på att kommentera och visa uppskattning eller är du stammis i kommentarsfälten? Eller har du kanske skrivit mindre trevliga kommentarer som du i efterhand ångrat (eller inte ångrat)?

You Might Also Like...

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Äldst
Nyast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Corinne Grönholm
2 år sedan

Jag var också förut dålig på att kommentera, men sen började jag tänka efter hur glad jag blev varje gång någon kommenterade min blogg och kom fram till att jag måste bli bättre på att kommentera andras också. Men visst är det lätt att läsa ett inlägg och så fastän man gillar det man läser, bara klicka vidare utan att skriva något åt bloggaren vilket ju är dumt för bloggaren vill helt säkert höra att man gillade inlägget. Sen det med hatiska kommentarer kan jag inte förstå alls, vad får en människa att vilja såra en annan genom att skriva… Läs mer»

sofia
2 år sedan

Otroligt spännande inlägg! 🙂

Marielle
2 år sedan

Bra inlägg & kloka ord!!!! <3

Miss Jennifer
2 år sedan

Jag brukar oftast vara bra på att kommentera hos andra. Dock går jag under den gyllene reglen: har du inget snällt att säga så säg inget över huvudtaget.

7
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x