Therese Wiksten

ME-månad i maj

Den 12e maj är det internationella ME-dagen. Jag hade först tänkt att jag skulle göra något för att uppmärksamma den dagen, men så ångrade jag mig. Jag kör en temamånad och uppmärksammar ME (Myalgisk Encefalomyelit) under hela maj istället. Det kommer dyka upp inlägg utspritt under hela månaden och jag hoppas det kan bidra till att sprida lite kunskap. Göra rösterna hörda för alla som inte orkar. Jag är ingen expert på ämnet utan kommer skriva utifrån mina egna erfarenheter och upplevelser.

Varför bryr jag mig? Har jag ME?

Om jag har ME? Jag vet inte, men det är tyvärr väldigt troligt. När man sprungit hos läkare i två år och dom inte hittar något, när man får svaret att “det finns inget mer vi kan testa för” och man samtidigt uppfyller kriterierna för ME så ser det inte så ljust ut. Det ska vara om läkarna har glömt eller missat något.

Jag började misstänka ME i slutet av 2016 och har sedan dess läst på en hel del och pratat med många andra i samma situation. Det värsta är att läsa om alla andras öden. Man kan säga att det finns flera grader av helvetet och ju sämre stöd du har från de närmsta desto större är risken att bli väldigt dålig. Det här är nämligen en sjukdom där bra en liten överansträngning kan leda till permanent försämring. Det är dessutom en sjukdom som, trots att den är erkänd och har en diagnoskod, många läkare och försäkringskassan väljer att “inte tro på”. Man måste slåss för att få läkaren att lyssna och sedan måste läkaren slåss för att FK ska lita på deras utlåtanden. Har man då ingen partner eller familj som kan ställa upp så är alltså risken stor att man står helt utan inkomst samtidigt som man bara blir sämre och sämre av allt kämpande.

Jag har läst om så många som från början varit dåliga men ändå haft någon arbetsförmåga kvar, men det har inte varit “okej” från myndigheter och läkare. Så det har pushats, pushats och pushats och helt plötsligt står personerna där helt utan arbetsförmåga, totalt sängbundna och kanske utan möjlighet att någonsin bli bra igen. Till vilken nytta då? Människor som haft arbete, sociala liv, hobbys och familjer.

Därför ägnar jag en månad åt ME.

 

 

You Might Also Like...

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x