Therese Wiksten

#metoo

“Inte alla män” Nej, men i princip alla kvinnor. Vi känner alla någon som blivit våldtagen, sexuellt ofredad eller trakasserad, men vi känner aldrig en förövare. Är inte det märkligt?

Jag var inte säker på om jag skulle ge mig in i den här debatten. Jag har vägt fram och tillbaka i några dagar. Det finns flera olika vinklar att se det ifrån och det är svårt att veta vilken som är rätt. Ska man lägga ansvaret på offren? Det är många som mår dåligt och att få sina flöden helt översvämmade av påminnelser är kanske inte jättekul. Samtidigt känns det viktigt att våga prata om det. Att inte sopa allt under mattan och skämmas.

För varje inlägg jag läser och för varje delad historia så inser jag mer och mer hur viktigt det här är. Det vänder sig i magen på mig när kvinnor delar med sig av sina berättelser och det hugger till lite extra när det möts av skeptiska kommentarer. 
Kvinnor delar med sig av berättelser om män som satt sig mitt emot dem på tåget och runkat. Om män som tafsat, drogat eller haft sex med dom när dom sovit. Män som inte kunnat ta ett “nej”. Läskiga taxichaufförer och grovt opassande kommentarer på arbetsplatsen. “Skämt” Det spelar ingen roll om det är dagtid på affären eller på väg hem på kvällen, det händer överallt, hela tiden. Okända män på stan, pojkvänner, vänner och vänners pappor..

Om det gör att män inte längre vågar flirta så undrar jag hur i h-vete dom flirtar? På riktigt? Jag förstår ju att det finns ett problem när väldigt många av dom som är skyldiga inte ens är medvetna om att dom gjort något fel, men vad sjutton! Man måste väl ändå kunna se skillnad på att flirta och att trakassera något?

Framförallt tycker jag det är tråkigt med ifrågasättandet. JA! Det är otroligt obehagligt att det är så många drabbade, men det betyder inte att det inte är sant eller att det är läge att ifrågasätta. Inget “OM det verkligen har hänt så är det hemskt” Det är inte heller konstigt om ens kvinnliga bekanta inte berättat något innan. Det är ju inget folk springer runt och pratar om i tid och otid. Speciellt inte om personen verkar ha en rätt dömande attityd kring sexuella trakasserier. Det är precis därför som den här kampanjen behövs. Det har sopats under mattan för länge.

Det ÄR ett så här stort problem.

You Might Also Like...

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Äldst
Nyast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback

[…] tror inte någon missat kampanjen #metoo. Även jag skrev ett inlägg om det. Jag vet att det för många varit en väldigt påfrestande period men det känns otroligt […]

1
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x