Therese Wiksten

Platt huvud

Vår lilla kille har varit väldigt chill och sov sig genom livet där i början. Varje gång vi var hos bvc så berättade vi att han mest bara sov. Det var tydligen helt normalt sådär i början. Jag hade däremot önskat att hon hade kunnat kolla om vi tänkte på att variera hur han sov. Det hade jag nämligen inte en tanke på.

Efter ett par månader så blev vi lite oroliga över att hans huvud var lite platt och tog upp det på bvc. Jodå. Det var det. Vi fick träffa en sjukgymnast som mätte och tydligen så var han så pass platt att vi behövde sätta in lite åtgärder. Han verkar ha haft en favoritsida så han är lite platt mitt bak på huvudet men framförallt på ena sidan.
Som tur är så är rörligheten lika åt båda sidor liksom styrkan. Jag gissar att det har att göra med att han ändå sov rätt mycket på mage på oss i början, och då tittade han åt “rätt” håll.

“Undvik allt som gör livet enklare”

Nu “får han inte” ligga på rygg i onödan, och när han gör det så ska han ligga med huvudet åt rätt håll. Vet ni hur svårt det är att få en bebis att titta åt det håll man vill att dom ska titta? Jättesvårt! Det betyder också att vi inte ska använda vagn, babysitter eller babyskyddet mer än nödvändigt.

Han var ändå så pass stabil i ryggen så hon tyckte vi kunde börja ha honom i matstolen om vi ville. Så nu har vi beställt ett babyset till honom så får vi se hur det går. Vi var ju inte alls förberedda på det eftersom jag läst att dom kan använda den från 6 månader. Förhoppningsvis så kommer det göra våra matstunder lite enklare.

Vi fick rådet att köpa en sidokudde men tycker den är så himla svår. Det tar två sekunder innan han ligger på rygg, men han lägger sig åtminstone inte åt fel håll. Tyvärr är det nattetid som gör störst skillnad och det är det som är svårast att åtgärda. Det är ju inte precis rimligt att jag sitter och tittar på honom hela natten..

Vi har även fått tips att han ska ligga på sidan, på rätt sida, på ett lite hårdare underlag så det jämnar ut sig. Det är också rätt kämpigt. Han verkar hata att ligga på sidan.

Han hatar faktiskt det mesta för tillfället. Magträningen i gymmet är inte heller populärt. Det enda som är kul är när vi går runt och bär honom eller att sitta i hoppgungan. Det sista får han inte göra så många minuter så det blir mycket bärande. Selen är inte heller jättepoppis men det går i alla fall okej.

Magträning har vi kört på med efter rekommendationer, först mest liggandes på oss och sedan i babygymmet, så det verkar inte ha gjort någon direkt skillnad när han har sovit så pass mycket som han gjort.

Det är med andra ord rätt kämpigt att åtgärda det så här i efterhand samtidigt som det hade varit så enkelt att förhindra om vi hade tänkt på det från början.

Så. Ett par tips till er som har små bebisar eller som väntar tillökning.

1. Bärsjal eller sele! När man bär skapas inget tryck på baksidan av huvudet så man minska risken för platt huvud väldigt mycket.
2. Variera hur bebisen ligger. Se till att den ibland tittar åt höger, vänster och rakt fram så den inte ligger åt samma håll hela tiden.
3. Ligg på mage. Ha bebisen sovandes på bröstet i början och se till att inte slarva med magträningen när hen blir lite större.

Har du ett barn som haft platt huvud? Hur gick det för er? Gick det tillbaka utan större ansträngning eller var ni tvungna att kämpa? Sitter du kanske på några bra tips?

You Might Also Like...

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x