Therese Wiksten
Huset

Renoveringsplaner 2019

Vi har legat rätt lågt med renoveringarna sedan sist jag uppdaterade om källaren i slutet av september. Nu, efter jul och all ledighet börjat det blir dags att fundera över vad som behöver göras, vad vi ska prioritera och vad som får sparas till framtiden.

Det svåra är att vi vill göra rätt stora förändringar och mycket går ihop med varandra. Renoverar vi källaren borde vi byta trappen och byter vi trappen så måste vi öppna upp en vägg här uppe och om vi gör det… Ja, du förstår. Just nu försöker vi hitta en logisk lösning, utan att gå loss totalt.

Hittills har vi varit väldigt överens om vad vi vill göra, men nu tycker vi inte helt lika..

Prio 1. Avloppet

Ja, där har vi ju faktiskt en deadline då vi ska ha hört av oss till kommunen och när allt sedan ska vara färdigbyggt, så vare sig vi vill eller inte så behöver avloppet prioriteras högst.

Just nu har vi trekammarbrunn med markbädd. Det är markbädden som inte håller måttet så planen var att enbart bygga om den och sätta in en fosforfälla. Relativt billig lösning och inte alltför krånglig. Tyvärr så tar kommunen inte hand om det som behöver bytas ut efter fosforreningen, utan vi måste själva hitta någon bonde eller liknande som känner för att ta hand om det. Det känns som en ganska osäker och jobbig lösning så vi funderar på andra alternativ just nu. Brunnen ligger dessutom rätt långt in på gården så allt som kräver tömningar och liknande blir ganska omständliga. Det räcker med slamtömningen som det är…

Jonas snubblade över ett helt naturligt reningsverk som verkar väldigt intressant. När vår trekammarbrunn sedan ger upp har dom även ett system som innebär att man knappt behöver slamtömning. Det hade ju varit drömmen! Just att det är miljövänligt känns som ett väldigt stort plus, och att man kan göra det mycket trevligare än ett vanligt avlopp. Som på bilden ovan, en grön oas istället för ett vanligt fult avlopp.

Men så är det inte gratis.. Det är visserligen inte de andra alternativen heller om vi tittar på minireningsverk.. Vi har hört av oss till lite olika företag och ska boka in lite hembesök framöver. Jag håller tummarna för att det här fortfarande ska kännas prisvärt och rätt efter det.

Vardagsrummet

Här har vi smygbörjat lite. Vi har satt in ett element och gipsat + målat halva rummet. Det är inga enorma saker kvar så det ska vi nog bli klara med i år ändå.

 • Vi ska göras oss av med den hemska heltäckningsmattan och lägga in ett nytt golv.
 • Resten av väggarna ska gipsas och målas.
 • Jag vill även måla taket vitt.
 • Ena altandörren ska visserligen bytas ut mot ett lika stort fönster. Vi får se om det blir i år eller om det får släpa efter lite.

Badrum vs. Garaget/gym

Här är vi inte överens. Jag vill prioritera badrummet och J tycker att garaget känns mycket viktigare att börja med.

1. Badrummet är gammalt och skulle behöva en rejäl uppfräschning. Det är väl inte heller helt okej enligt dagens standard och även om det inte är vattenskadat (än..J har ”panik-fogat” lite otäta lister i duschen) så finns risken att det blir det. Duschkabinen är trasig och möblerna otroligt opraktiska. Jag ser knappt mig själv i spegeln till exempel och t.o.m J tycker att handfatet sitter väldigt högt upp. Kan någon svara på varför man sätter spegeln så högt upp?? Det är dessutom svinkallt. Vi satte aldrig in något element eftersom det kändes onödigt med tanke på att vi ska ha golvvärme när vi väl renoverar.  Jag vill dessutom bygga ut en liten gästtoalett bredvid badrummet.

2. Tanken är alltså att göra om ett av de tre rummen i garaget till gym plus bygga på en till våning där vi ska bygga en gäststuga/minilägenhet. Och sätta upp solpaneler. Det behövs nya väggar och golv till gymmet eftersom den delen av garaget bara är mer som ett skjul. Värme behöver vi också sätta in. Ett helt nytt våningsplan med både kök och badrum ska byggas (även om det går att göra klart senare) och så ska solpaneler upp.

Alternativet med garaget är ju ett betydligt större, och dyrare, projekt än badrummet. Jag skulle gissa på att enbart gymdelen kommer upp i samma pris som badrummet gör och det ska sökas bygglov. Jag kan däremot köpa argumentet med att det är bra med en gäststuga och att det är en stor fördel med att producera en del av elen själva. Det hänger ju däremot lite på hur lång tid det tar att få svar på ansökan om solcellsbidraget, om dom ens delar ut något nu när det skurits ner på det. Vi får helt enkelt se vem av oss som vinner den här diskussionen.. Om någon?

Källaren

renovering källareHär är vi i alla fall hyfsat överens. Källaren ska så klart göras klar. ”Gillestugan” är bara ett tomt skal så där ska både golv, väggar, tak och fönster fixas. Inne i tvättstugan ska bastun rivas och Jonas ska få sin studio. Både golv, tak och väggar ska göras om också där inne, även om det inte är riktigt lika mycket jobb som i gillestugan. Själva tvättstugan ska också få en uppfräschning, om det blir nu eller senare får vi se.
Jag vill även byta ut trappen, men det återstår som sagt att se om det går utan att behöva börja för mycket här uppe.

Altanen

När vi satte in bergvärmen så var vi tvungna att riva upp en del av altanen. Vi har tänkt bygga ut och göra den större, men beroende på övriga projekt så får vi se om det blir den här våren eller nästa. Hur som så ska vi i alla fall återställa det vi rivit upp så vi har någonstans att sitta och grilla i sommar.


När vi diskuterade det här så kändes det som att vi sköt väldigt mycket på framtiden. Vi har i princip inget planerat i själva ”boendedelen” av huset (om badrummet inte blir av, men jag har inte alltför höga förhoppningar haha) så det kändes lite som att vi inte skulle renovera något alls i år. Tittar man på listan så inser jag ju däremot att vi kommer ha fullt upp om vi lyckas bocka av det här.

Det är som sagt en del frågetecken kvar och mycket beror ju på varandra. Lägger vi till exempel mer på ett avlopp än vi tänkt från början, ja då blir det kanske ingen utbyggnad av altanen i år. Det ska bli spännande att se i slutet av året hur mycket vi faktiskt fått gjort. Om vi höll oss till listan eller om vi gjorde något helt annat.

You Might Also Like...

43 kommentarer

 • Reply
  Evahle - en blogg om psykisk hälsa
  9 januari, 2019 at 07:09

  Kul att få följa era planer 🙂 Det är svårt det där när renoveringar går in i varandra. Vi ska börja lite smått med renoveringar också nu

  • Reply
   Therese Wiksten
   9 januari, 2019 at 08:19

   Ja, helst av allt så hade man ju velat ha obegränsat med tid och pengar och bara kunna köra på, men det är ju sällan helt realistiskt 🙂 Så roligt (kanske inte alla som är mitt i renovering tycker, men jag älskar att följa andras renoveringar) ! Vad ska ni renovera?

 • Reply
  Erika
  9 januari, 2019 at 08:38

  Oj, jag hade aldrig gissat att det där var ett avlopp! Kan tänka mig att man kan göra det väldigt fint. Men luktar det inte? Kul att sitta bredvid och fika om det luktar skit haha. Du måste visa hur det blir om ni skaffar ett sånt! Vi kommer också behöva göra om vårt avlopp inom några år så jag behöver lite inspiration..

  • Reply
   Therese Wiksten
   9 januari, 2019 at 10:57

   Ja, jag har sett flera bilder där dom fått in det jättefint i själva trädgården, så man kan absolut göra mycket kul med det 😀 Vad jag förstått det som så ska det inte lukta, men det är ju definitivt något man vill dubbelkolla.

 • Reply
  Madde
  9 januari, 2019 at 09:08

  Ni har en hel del som ska göras. Ska bli så kul att få följa detta och hoppas du lägger ut det här och visar bilder på det dels under resans gång och sen då det är klart.

  • Reply
   Therese Wiksten
   9 januari, 2019 at 10:56

   Så kul att du tycker det! Jag ska verkligen försöka dela med mig av hela processen 🙂

 • Reply
  Moa Hansson
  9 januari, 2019 at 09:19

  Låter som ni har lite att göra, kul att få följa planerna 🙂

 • Reply
  Hannas krypin
  9 januari, 2019 at 10:15

  Oj det är inte lite ni har att renovera. Ska bli kul att få följa och se hur det blir.

 • Reply
  Sarah
  9 januari, 2019 at 10:16

  Så roligt att få renovera och att göra i ordning så som man vill ha det 🙂 Roligt att läsa om hur ni har tänkt. Jobbigt att inte vara överens :/ Allt det här låter dyrt.

  • Reply
   Therese Wiksten
   9 januari, 2019 at 10:55

   Ja, på så sätt så är jag lite glad över att vi inte köpt ett nyrenoverat hus, nu får vi ju chansen att göra det just så som vi vill… Om vi kommer överens haha. Tack och lov så kan vi göra väldigt mycket själva och på så sätt hålla nere kostnaderna, annars kan det lätt skena iväg i pris..

 • Reply
  Marie
  9 januari, 2019 at 11:02

  Imponerande. Alltså det är givetvis sanslöst mycket att göra och ekonomin har alltid sitt finger med i spelet – men helt suveränt att du ändå skrivit ner allt och lättare kan se hur/vart ni kanske gör bäst att börja. Vi hyr ett hus just nu då vi inte orkar fixa, blir så inspirerad att höra hur du vill ta dig ann allt!

  • Reply
   Therese Wiksten
   9 januari, 2019 at 16:21

   Ja, man får ju en helt annan koll på läget än om man bara ”kastar sig ut”.. Jag tyckte ju tex det kändes som att vi inte skulle göra något alls haha. Åh, men det är ju perfekt att hyra om man vill ha fördelarna med hus men inte känner för att renovera just nu 😀

 • Reply
  Anna
  9 januari, 2019 at 11:16

  Så roligt att hålla på med renovering, men vilket jobb det är! Det ska bli så spännande att följa hur det går för er 🙂 (Jag håller med dig och hade valt att göra vid badrummet först 😉 )

  • Reply
   Therese Wiksten
   9 januari, 2019 at 16:23

   Ja visst är det 😀 tycker det är kul när man har lite projekt ihop med sin partner och framförallt så är det ju kul att se slutresultatet 😀
   Yay!;D

 • Reply
  Jennysvardag
  9 januari, 2019 at 12:11

  Så mycket ni har att fixa, brunnen och reningsverk kan ju bli väldigt dyrt. Hoppas att det inte blir allt för mycket pengar. Den mest naturliga reningsverket låter ju väldigt intressant 🙂

  • Reply
   Therese Wiksten
   9 januari, 2019 at 16:25

   Ja, hur man än vrider och vänder på det så är det inte billigt att fixa avlopp, tyvärr, men man får väl tänka att det i alla fall håller i en hel del år sedan 🙂

 • Reply
  Emma-Matilda
  9 januari, 2019 at 12:41

  Så mycket ni har att fixa och dona. Jobbigt, men samtidigt så måste det ju vara roligt att det händer lite saker hela tiden. 😀 Jag hoppas vi ska börja med vår renovering detta året, men det återstår och se 😛

  • Reply
   Therese Wiksten
   9 januari, 2019 at 16:28

   Ja, jag älskar att ha lite olika projekt igång, speciellt när man gör det ihop med sin partner 😀 Det är nog tur att han och jag tänker lika där, för det är nog många förhållanden som fått sig en rejäl prövning under renoveringar haha.
   Åh, så kul! Vad ska ni renovera? 😀

 • Reply
  Emelie
  9 januari, 2019 at 13:26

  wow så många härliga planer ni har för huset! Det kommer bli riktigt spännande att få följa er renoveringsresa här på bloggen 🙂

 • Reply
  Elisa
  9 januari, 2019 at 13:56

  Vilka planer! Ni prioriterar rätt i mitt tycke vad gäller avloppet i alla fall. Den där oasen såg ju för söt ut! Inte hade jag trott det var ett avlopp. Hur mycket är det tänkt att ni själva ska göra? det ska bli kul att följa allt här i alla fall. Spännande med garaget och att bygga på en minilägenhet.
  Jag tror det kanske måste ha bott en väldigt lång person där innan er med tanke på spegeln och handfatet? 🙂

  • Reply
   Therese Wiksten
   9 januari, 2019 at 16:56

   Samma här, jag hade nog inte ens reflekterat över det, mer än att det var ”något av allt det gröna i trädgården” 😀 Vi kommer göra det mesta själva. Jonas är plattsättare så tack och lov så sparar vi mycket där (badrum kan ju annars bli svindyrt..), det är vvs och el som vi måste ta in någon annan för, och antagligen det mesta med avloppet och montering av eventuella solpaneler. Hade vi lejt bort allt så hade vi nog inte kunnat göra en bråkdel av det vi planerar 🙂
   Ja, man kan ju tycka det, men dom som vi köpte huset av (och som byggt huset/badrummet) var inte speciellt långa haha.

 • Reply
  Frökenny
  9 januari, 2019 at 15:11

  Puh, ni är verkligen inte sysslolösa! Det naturliga reningsverket låter ju toppen om det får plats i budgeten vill säga…🌸💕

 • Reply
  Chanelle
  9 januari, 2019 at 15:14

  Men åh vad roligt att läsa!! Jag älskar renovering, inredning, planering och fix!! Så det KLIAR i mig och jag vill börja göra om hemma direkt haha!
  Spontant så känns det som en viktigare prioritering att fixa ert main hus och badrum först innan ni tänker på eventuella gäster. Så ni får trivas och har ett säkert badrum klart. Tänker att det är två dyra projekt så kanske badrummet ska vara säkert så inget hinner hända medan ni gör garaget! För gör ni garaget och så blir det skadat i badrummet under tiden så kanske ni inte har råd att fixa badrummet, måste avbryta mitt i kaoset i garaget och så kanske det blir mer jobb med badrummet bara för att det blivit skadat.
  Nu kanske mina argument inte var något nytt för dig men vem vet, jag kanske hjälpte dig med något argument för iallafall!
  Lycka till! Kram <3

  • Reply
   Therese Wiksten
   9 januari, 2019 at 17:09

   Förstår det, jag blir precis likadan när jag läser om andra som renoverar 😀 Så himla kul ju!
   Ja, jag känner ju också så, men förstår min sambos argument, speciellt att vi kan hyra ut lägenheten + sparar pengar på el, vilket ju skulle vara bra. Som tur är så är det relativt enkelt för oss (honom) att fixa badrummet eftersom han jobbar med sådant, så om det skulle bli något akut med badrummet så går det att lösa utan att det blir katastrof. Speciellt om vi inte ska lägga pengar på toalettstol, dusch och sådant utan bara fixa ”grunden”. Så oavsett vad vi väljer så känns det ju i alla fall tryggt 🙂 Men ja..skulle själv vilja prioritera vårt badrum innan vi bygger ett annat 😀
   Tack 😀

 • Reply
  Melissaskywalkz
  9 januari, 2019 at 15:17

  Jag hoppas avloppet går snabbt så ni har det klar sen och kan prioritera annat lite roligare haha. Jag ser så mycket fram emot att få se hur det kommer bli! 🙂

 • Reply
  Fitnessfia
  9 januari, 2019 at 15:28

  Det är verkligen min dröm att ha ett hemmagym. Hur har du tänkt att utforma det? Nyfiken! Du får jättegärna gästblogga om det hos mig vid senare tillfälle!

  • Reply
   Therese Wiksten
   9 januari, 2019 at 17:18

   Visst är det! 😀 Vi har inte kommit riktigt så långt i planeringen än, så det ska bli riktigt kul att sätta sig och göra det när det väl är dags 🙂 Just nu har vi stång, bänk, lite fria vikter, cablecross och lite sådant men ska komplettera med en del saker – det blir nog ganska crossfitinspirerat eftersom min man sysslar mycket med sådan träning. Inte så mycket ”multigym-maskin” om man kan beskriva det så 🙂 Åh, det skulle vara jättekul! 😀

 • Reply
  Olga
  9 januari, 2019 at 16:28

  Vilket projekt alltså! Det måste vara både sjukt spännande och mycket jobb med en sån renovering alltså. Jag ska ha detta i åtanke innan jag själv köper hus, haha. Men riktigt kul med ett eget gym!

 • Reply
  Hanna
  9 januari, 2019 at 17:20

  Roligt med så många projekt. Ska bli kul o följa mest för vi går i husköpar tankar och då är det kul o se hur andra gjort.
  Skulle med vilja ha ett gym hemma

 • Reply
  Fröken Rödlök
  9 januari, 2019 at 17:38

  Det är ju aldrig roligt att tvingas igenom en renovering, som med avloppet. Det är ju inget ni egentligen kan styra över, det måste ju göras… men skönt att få det gjort så ni kan fokusera på det som faktiskt är det roliga. Ni har många intressanta planer på gång. Jag gillar gymdelen och minilägenheten där ute… Så hade jag också velat ha =) Perfekt när man skall få gäster plus att det är ju alltid smidigare att träna hemma =)

 • Reply
  ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★
  9 januari, 2019 at 18:01

  Många projekt som behöver tas ställning till läser jag, men blir säkert också många bra saker som ni kommer trivas med när allt är klart. Det är inte så enkelt det där med hus. Det inser jag alltid vid läsning så här 🙂

 • Reply
  Sara
  9 januari, 2019 at 18:30

  Jag tänker att visst det låter som mycket jobb men ni verkar väldigt klara med hur ni vill ha saker så då går det nog hyfsat snabbt iaf?❤️

 • Reply
  Mirre
  9 januari, 2019 at 19:30

  Ohh så kul att ha så mycket renoveringsplaner framöver det är också ett toppenbra sätt att fokusera på annat och se framåt =D, ska bli kul att följa er renovering

 • Reply
  Kamilla
  9 januari, 2019 at 19:43

  Roligt att få ta del av era renoveringsplaner. Super kul men ack vilken tid och kraft det tar.

 • Reply
  JOhanna
  9 januari, 2019 at 19:47

  ÅÅÅH vad spännande! Ser ut som att ni har mycket att renovera, men när det blir klart kommer det bli så jäkla bra! ser fram emot att se före och efter bilder <3 Kram!

 • Reply
  Lillemor Grönblad
  9 januari, 2019 at 19:53

  Åh vad spännande att få renovera ett helt hus, ska verkligen följa din blogg med spänning. Håller tummarna för att det går bra med kommunen, dom kan ju annars vara lite svårflörtade. 🙂

 • Reply
  Moa Larsson
  9 januari, 2019 at 21:08

  Som inredningstokig tycker jag att det här är så roligt att läsa om. Ser fram emot att följa med er längs med vägens gång! Avloppet känns alltid som den allra tråkigaste delen, men å andra sidan är det kanske det som kommer att ge er mest i längden. Att ha en deadline kan vara förjävligt, men fördelen är ju att saker och ting blir gjort. Heja er!

 • Reply
  Petra Elisabeth
  9 januari, 2019 at 21:18

  Vad spännande med alla dessa husplaner! Och vad coolt att ha ett eget gym! Det är ju rena drömmen. Ser fram emot att se resultatet sen! 😀 // Petra Elisabeth

 • Reply
  Popprinsessan
  9 januari, 2019 at 21:22

  Oj, jag blir helt matt av att läsa om alla era planer! Och så blir jag lite rädd när jag inser vad vi har framför oss… fast vi ska inte renovera utan bygga ett nytt sommarhus med tillhörande gäststuga. Jag är inte så bra på att se möjligheter utan vill gärna hitta en lösning så att jag kan säga: Bra, exakt så gör vi! 🙂

  • Reply
   Therese Wiksten
   11 januari, 2019 at 14:07

   Åh, men herregud så spännande! Förstår att du tycker det är lite läskigt, det är ju inte direkt något litet projekt 😀 Det är nog lite därför jag känner mig mer bekväm med badrumsrenovering jämfört med hela projektet med garaget haha. Fördelen med att bygga nytt är ju att man i alla fall slipper många överraskningar och kan göra precis som man vill direkt 😀

 • Reply
  Fnulan
  9 januari, 2019 at 23:13

  Jag hade ringt Arga snickaren och låtsas ha problem =) Är det en bra lösning kanske? Älskar spegel-selfien haha

 • Reply
  Amanda
  9 januari, 2019 at 23:48

  Kul att läsa om hur det går och hur ni tänker. Tycker er plan låter bra och genomtänkt, tror detta kommer bli bra bara man tar en sak i taget 🙂

 • Reply
  Nya tvättkorgar och lite annat smått och gott från Ellos - Therese Wiksten
  22 januari, 2019 at 12:14

  […] kliade i fingrarna att beställa hem lite mer saker, men det känns som att vi har en hel del annat att prioritera innan vi köper inredningsprylar haha. Dom två svarta krukorna, plus en tredje utan […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.