Meny Stäng

Renoveringsplaner 2019

Vi har legat rätt lågt med renoveringarna sedan sist jag uppdaterade om källaren i slutet av september. Nu, efter jul och all ledighet börjat det blir dags att fundera över vad som behöver göras, vad vi ska prioritera och vad som får sparas till framtiden.

Det svåra är att vi vill göra rätt stora förändringar och mycket går ihop med varandra. Renoverar vi källaren borde vi byta trappen och byter vi trappen så måste vi öppna upp en vägg här uppe och om vi gör det… Ja, du förstår. Just nu försöker vi hitta en logisk lösning, utan att gå loss totalt.

Hittills har vi varit väldigt överens om vad vi vill göra, men nu tycker vi inte helt lika..

Prio 1. Avloppet

Ja, där har vi ju faktiskt en deadline då vi ska ha hört av oss till kommunen och när allt sedan ska vara färdigbyggt, så vare sig vi vill eller inte så behöver avloppet prioriteras högst.

Just nu har vi trekammarbrunn med markbädd. Det är markbädden som inte håller måttet så planen var att enbart bygga om den och sätta in en fosforfälla. Relativt billig lösning och inte alltför krånglig. Tyvärr så tar kommunen inte hand om det som behöver bytas ut efter fosforreningen, utan vi måste själva hitta någon bonde eller liknande som känner för att ta hand om det. Det känns som en ganska osäker och jobbig lösning så vi funderar på andra alternativ just nu. Brunnen ligger dessutom rätt långt in på gården så allt som kräver tömningar och liknande blir ganska omständliga. Det räcker med slamtömningen som det är…

Källa: Alnarp Cleanwater

Jonas snubblade över ett helt naturligt reningsverk som verkar väldigt intressant. När vår trekammarbrunn sedan ger upp har dom även ett system som innebär att man knappt behöver slamtömning. Det hade ju varit drömmen! Just att det är miljövänligt känns som ett väldigt stort plus, och att man kan göra det mycket trevligare än ett vanligt avlopp. Som på bilden ovan, en grön oas istället för ett vanligt fult avlopp.

Men så är det inte gratis.. Det är visserligen inte de andra alternativen heller om vi tittar på minireningsverk.. Vi har hört av oss till lite olika företag och ska boka in lite hembesök framöver. Jag håller tummarna för att det här fortfarande ska kännas prisvärt och rätt efter det.

Vardagsrummet

Här har vi smygbörjat lite. Vi har satt in ett element och gipsat + målat halva rummet. Det är inga enorma saker kvar så det ska vi nog bli klara med i år ändå.

  • Vi ska göras oss av med den hemska heltäckningsmattan och lägga in ett nytt golv.
  • Resten av väggarna ska gipsas och målas.
  • Jag vill även måla taket vitt.
  • Ena altandörren ska visserligen bytas ut mot ett lika stort fönster. Vi får se om det blir i år eller om det får släpa efter lite.

Badrum vs. Garaget/gym

Här är vi inte överens. Jag vill prioritera badrummet och J tycker att garaget känns mycket viktigare att börja med.

1. Badrummet är gammalt och skulle behöva en rejäl uppfräschning. Det är väl inte heller helt okej enligt dagens standard och även om det inte är vattenskadat (än..J har “panik-fogat” lite otäta lister i duschen) så finns risken att det blir det. Duschkabinen är trasig och möblerna otroligt opraktiska. Jag ser knappt mig själv i spegeln till exempel och t.o.m J tycker att handfatet sitter väldigt högt upp. Kan någon svara på varför man sätter spegeln så högt upp?? Det är dessutom svinkallt. Vi satte aldrig in något element eftersom det kändes onödigt med tanke på att vi ska ha golvvärme när vi väl renoverar.  Jag vill dessutom bygga ut en liten gästtoalett bredvid badrummet.

2. Tanken är alltså att göra om ett av de tre rummen i garaget till gym plus bygga på en till våning där vi ska bygga en gäststuga/minilägenhet. Och sätta upp solpaneler. Det behövs nya väggar och golv till gymmet eftersom den delen av garaget bara är mer som ett skjul. Värme behöver vi också sätta in. Ett helt nytt våningsplan med både kök och badrum ska byggas (även om det går att göra klart senare) och så ska solpaneler upp.

Alternativet med garaget är ju ett betydligt större, och dyrare, projekt än badrummet. Jag skulle gissa på att enbart gymdelen kommer upp i samma pris som badrummet gör och det ska sökas bygglov. Jag kan däremot köpa argumentet med att det är bra med en gäststuga och att det är en stor fördel med att producera en del av elen själva. Det hänger ju däremot lite på hur lång tid det tar att få svar på ansökan om solcellsbidraget, om dom ens delar ut något nu när det skurits ner på det. Vi får helt enkelt se vem av oss som vinner den här diskussionen.. Om någon?

Källaren

renovering källareHär är vi i alla fall hyfsat överens. Källaren ska så klart göras klar. “Gillestugan” är bara ett tomt skal så där ska både golv, väggar, tak och fönster fixas. Inne i tvättstugan ska bastun rivas och Jonas ska få sin studio. Både golv, tak och väggar ska göras om också där inne, även om det inte är riktigt lika mycket jobb som i gillestugan. Själva tvättstugan ska också få en uppfräschning, om det blir nu eller senare får vi se.
Jag vill även byta ut trappen, men det återstår som sagt att se om det går utan att behöva börja för mycket här uppe.

Altanen

När vi satte in bergvärmen så var vi tvungna att riva upp en del av altanen. Vi har tänkt bygga ut och göra den större, men beroende på övriga projekt så får vi se om det blir den här våren eller nästa. Hur som så ska vi i alla fall återställa det vi rivit upp så vi har någonstans att sitta och grilla i sommar.


När vi diskuterade det här så kändes det som att vi sköt väldigt mycket på framtiden. Vi har i princip inget planerat i själva “boendedelen” av huset (om badrummet inte blir av, men jag har inte alltför höga förhoppningar haha) så det kändes lite som att vi inte skulle renovera något alls i år. Tittar man på listan så inser jag ju däremot att vi kommer ha fullt upp om vi lyckas bocka av det här.

Det är som sagt en del frågetecken kvar och mycket beror ju på varandra. Lägger vi till exempel mer på ett avlopp än vi tänkt från början, ja då blir det kanske ingen utbyggnad av altanen i år. Det ska bli spännande att se i slutet av året hur mycket vi faktiskt fått gjort. Om vi höll oss till listan eller om vi gjorde något helt annat.

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

43 Comments
Äldst
Nyast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Evahle - en blogg om psykisk hälsa

Kul att få följa era planer 🙂 Det är svårt det där när renoveringar går in i varandra. Vi ska börja lite smått med renoveringar också nu

Erika
Erika
5 år sedan

Oj, jag hade aldrig gissat att det där var ett avlopp! Kan tänka mig att man kan göra det väldigt fint. Men luktar det inte? Kul att sitta bredvid och fika om det luktar skit haha. Du måste visa hur det blir om ni skaffar ett sånt! Vi kommer också behöva göra om vårt avlopp inom några år så jag behöver lite inspiration..

Madde
5 år sedan

Ni har en hel del som ska göras. Ska bli så kul att få följa detta och hoppas du lägger ut det här och visar bilder på det dels under resans gång och sen då det är klart.

Moa Hansson
Moa Hansson
5 år sedan

Låter som ni har lite att göra, kul att få följa planerna 🙂

Hannas krypin
5 år sedan

Oj det är inte lite ni har att renovera. Ska bli kul att få följa och se hur det blir.

Sarah
5 år sedan

Så roligt att få renovera och att göra i ordning så som man vill ha det 🙂 Roligt att läsa om hur ni har tänkt. Jobbigt att inte vara överens :/ Allt det här låter dyrt.

Marie
5 år sedan

Imponerande. Alltså det är givetvis sanslöst mycket att göra och ekonomin har alltid sitt finger med i spelet – men helt suveränt att du ändå skrivit ner allt och lättare kan se hur/vart ni kanske gör bäst att börja. Vi hyr ett hus just nu då vi inte orkar fixa, blir så inspirerad att höra hur du vill ta dig ann allt!

Anna
5 år sedan

Så roligt att hålla på med renovering, men vilket jobb det är! Det ska bli så spännande att följa hur det går för er 🙂 (Jag håller med dig och hade valt att göra vid badrummet först 😉 )

Jennysvardag
5 år sedan

Så mycket ni har att fixa, brunnen och reningsverk kan ju bli väldigt dyrt. Hoppas att det inte blir allt för mycket pengar. Den mest naturliga reningsverket låter ju väldigt intressant 🙂

Emma-Matilda
5 år sedan

Så mycket ni har att fixa och dona. Jobbigt, men samtidigt så måste det ju vara roligt att det händer lite saker hela tiden. 😀 Jag hoppas vi ska börja med vår renovering detta året, men det återstår och se 😛

Emelie
5 år sedan

wow så många härliga planer ni har för huset! Det kommer bli riktigt spännande att få följa er renoveringsresa här på bloggen 🙂

Elisa
5 år sedan

Vilka planer! Ni prioriterar rätt i mitt tycke vad gäller avloppet i alla fall. Den där oasen såg ju för söt ut! Inte hade jag trott det var ett avlopp. Hur mycket är det tänkt att ni själva ska göra? det ska bli kul att följa allt här i alla fall. Spännande med garaget och att bygga på en minilägenhet.
Jag tror det kanske måste ha bott en väldigt lång person där innan er med tanke på spegeln och handfatet? 🙂

Frökenny
5 år sedan

Puh, ni är verkligen inte sysslolösa! Det naturliga reningsverket låter ju toppen om det får plats i budgeten vill säga…??

Chanelle
5 år sedan

Men åh vad roligt att läsa!! Jag älskar renovering, inredning, planering och fix!! Så det KLIAR i mig och jag vill börja göra om hemma direkt haha! Spontant så känns det som en viktigare prioritering att fixa ert main hus och badrum först innan ni tänker på eventuella gäster. Så ni får trivas och har ett säkert badrum klart. Tänker att det är två dyra projekt så kanske badrummet ska vara säkert så inget hinner hända medan ni gör garaget! För gör ni garaget och så blir det skadat i badrummet under tiden så kanske ni inte har råd att… Läs mer»

Melissaskywalkz
5 år sedan

Jag hoppas avloppet går snabbt så ni har det klar sen och kan prioritera annat lite roligare haha. Jag ser så mycket fram emot att få se hur det kommer bli! 🙂

Fitnessfia
5 år sedan

Det är verkligen min dröm att ha ett hemmagym. Hur har du tänkt att utforma det? Nyfiken! Du får jättegärna gästblogga om det hos mig vid senare tillfälle!

Olga
5 år sedan

Vilket projekt alltså! Det måste vara både sjukt spännande och mycket jobb med en sån renovering alltså. Jag ska ha detta i åtanke innan jag själv köper hus, haha. Men riktigt kul med ett eget gym!

Hanna
5 år sedan

Roligt med så många projekt. Ska bli kul o följa mest för vi går i husköpar tankar och då är det kul o se hur andra gjort.
Skulle med vilja ha ett gym hemma

Fröken Rödlök
5 år sedan

Det är ju aldrig roligt att tvingas igenom en renovering, som med avloppet. Det är ju inget ni egentligen kan styra över, det måste ju göras… men skönt att få det gjort så ni kan fokusera på det som faktiskt är det roliga. Ni har många intressanta planer på gång. Jag gillar gymdelen och minilägenheten där ute… Så hade jag också velat ha =) Perfekt när man skall få gäster plus att det är ju alltid smidigare att träna hemma =)

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★

Många projekt som behöver tas ställning till läser jag, men blir säkert också många bra saker som ni kommer trivas med när allt är klart. Det är inte så enkelt det där med hus. Det inser jag alltid vid läsning så här 🙂

Sara
5 år sedan

Jag tänker att visst det låter som mycket jobb men ni verkar väldigt klara med hur ni vill ha saker så då går det nog hyfsat snabbt iaf?❤️

Mirre
5 år sedan

Ohh så kul att ha så mycket renoveringsplaner framöver det är också ett toppenbra sätt att fokusera på annat och se framåt =D, ska bli kul att följa er renovering

Kamilla
5 år sedan

Roligt att få ta del av era renoveringsplaner. Super kul men ack vilken tid och kraft det tar.

JOhanna
5 år sedan

ÅÅÅH vad spännande! Ser ut som att ni har mycket att renovera, men när det blir klart kommer det bli så jäkla bra! ser fram emot att se före och efter bilder <3 Kram!

Lillemor Grönblad
5 år sedan

Åh vad spännande att få renovera ett helt hus, ska verkligen följa din blogg med spänning. Håller tummarna för att det går bra med kommunen, dom kan ju annars vara lite svårflörtade. 🙂

Moa Larsson
5 år sedan

Som inredningstokig tycker jag att det här är så roligt att läsa om. Ser fram emot att följa med er längs med vägens gång! Avloppet känns alltid som den allra tråkigaste delen, men å andra sidan är det kanske det som kommer att ge er mest i längden. Att ha en deadline kan vara förjävligt, men fördelen är ju att saker och ting blir gjort. Heja er!

Petra Elisabeth
5 år sedan

Vad spännande med alla dessa husplaner! Och vad coolt att ha ett eget gym! Det är ju rena drömmen. Ser fram emot att se resultatet sen! 😀 // Petra Elisabeth

Popprinsessan
5 år sedan

Oj, jag blir helt matt av att läsa om alla era planer! Och så blir jag lite rädd när jag inser vad vi har framför oss… fast vi ska inte renovera utan bygga ett nytt sommarhus med tillhörande gäststuga. Jag är inte så bra på att se möjligheter utan vill gärna hitta en lösning så att jag kan säga: Bra, exakt så gör vi! 🙂

Fnulan
5 år sedan

Jag hade ringt Arga snickaren och låtsas ha problem =) Är det en bra lösning kanske? Älskar spegel-selfien haha

Amanda
5 år sedan

Kul att läsa om hur det går och hur ni tänker. Tycker er plan låter bra och genomtänkt, tror detta kommer bli bra bara man tar en sak i taget 🙂

trackback

[…] kliade i fingrarna att beställa hem lite mer saker, men det känns som att vi har en hel del annat att prioritera innan vi köper inredningsprylar haha. Dom två svarta krukorna, plus en tredje utan […]

43
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x