Meny Stäng

Rutinultraljudet

Så var det gjort. Rutinultraljudet. Det som vi gått och väntat på så otroligt länge och något som jag knappt ens vågade tro att vi skulle komma till. Det blev fjärde gången vi såg bebisen och troligtvis sista innan förlossningen.

Vi gjorde tidigt ultraljud och KUB privat och sedan ett tidigt ultraljud veckan efter KUB på NÄL. Om jag ska vara ärlig så hade vi en mycket bättre upplevelse på de privata ultraljuden så jag var lite orolig över att det inte skulle bli helt bra den här gången igen. Förra ultraljudet på NÄL gick otroligt snabbt och hon berättade inte alls lika ingående vad hon såg som hon som gjorde KUB.

Den här gången fick vi en väldigt trevlig och glad barnmorska och jag fick inte alls samma stressade intryck. Vi fick dessutom komma in en kvart tidigare så någon tidsbrist var det ju inte.

“Här ser man att det växer något”

Det är ju rätt kul det där med magar. I vecka 20 så är det verkligen enorm spridning på storleken. På många syns magen fortfarande inte alls. På mig går den verkligen inte att dölja, även om jag inte tycker den är SÅ stor. Barnmorskan berättade att det inte alls är ovanligt med en lite större mage tidigt om man är kort, “för någonstans ska den ju ta vägen”.

10 fingrar, 10 tår..

Jag var lite nervös inför dom där första sekunderna innan man ser hjärtat slå, men jag kände mig konstigt nog så mycket lugnare när jag lade mig där på britsen än jag trodde jag skulle göra. Det kan jag nog tacka sparkarna för.

Det första bebisen visar upp är ena armen och jag kunde verkligen inte sluta skratta. Det är uppenbarligen inte mina armar bebisen ärvt. Jag trodde dom skulle se väldigt “taniga och nätta” ut men där låg den och såg ut att flexa en rejäl biceps. Kanske inte konstigt att det redan är rejäl action där inne haha. Lite synd att vi inte fick en bild på det.

Allt såg tack och lov väldigt bra ut. Alla organ sitter där dom ska så att säga. Det känns fortfarande helt galet att se den sprattla runt där inne. Jag har så svårt att greppa att det faktiskt är en liten levande minimänniska inuti mig. Lite lättare när jag känner den, men fortfarande helt galet.
Den låg där inne och svalde vatten, sparkade med benen, vred på sig och hade sig. I bilen på väg därifrån kom jag på att jag tänkt fråga om vi fick filma skärmen, men det glömde jag ju helt bort. Så himla typiskt.

Han verkar ha det väldigt bra där inne och ser ut att gilla kameran mer än jag gör..

Moderkakan fram eller bak?

Jag undrade om jag hade moderkakan i bak- eller framvägg, har man den fram så känner man ju oftast lite mindre. På KUB fick jag veta att den satt till höger, både lite fram och bak, om jag förstod det hela rätt, men jag har hört att den kan flytta på sig.
Hon tyckte att det såg ut som att den tjockaste delen satt bak, men så ändrade hon sig snabbt och tyckte den såg ganska jämn ut runt hela. Något förvirrande svar eftersom jag trodde att den inte var så stor och alltså var placerad antingen fram, sida eller bak.. (?) Den satt i alla fall inte i vägen nedåt och det är ju det viktiga.

När är jag beräknad?

Tidsmässigt så har det stämt väldigt bra på alla ultraljud vi varit på. Nu på RUL så mätte hon bara en dag senare än KUB:en och det tidiga ultraljudet men förklarade att dom ändå inte skulle ändrat BF. Det är tydligen mycket mer säkert att datera vid KUB än så här sent. Så den 21 november är vi fortfarande beräknade.

“För liten?”

Innan vi gick därifrån så sa hon att nästa gång vi kommer dit så är det dags för förlossning men så tyckte hon att: “Eller förresten, hur lång är du?”. Tydligen så gör man fler ultraljud om man är väldigt kort. Jag klarade mig med tre cm. Nu frågade jag inte så mycket mer men gissar att det har med storleken på bäckenet att göra? Hoppas inte det blir några problem när jag är sådär på gränsen..

Pojke eller flicka?

Innan RUL hade jag gjort en liten lista med olika sätt man ska kunna ta reda på vilket kön det är så jag tänkte att det kunde vara lite kul att ta med den här. Vi fick reda på vad det är för något nu, men vad tror du? Stämmer myterna?

Myter och skrock – pojke eller flicka?

Cravings: Sug efter godis, sötsaker och glass innebär flicka, sug efter salt och surt innebär pojke.
Frukt = flicka. Kött & ost = pojke
Surt, frukt, grönsaker = flicka. Choklad, salt, lakrits = pojke

De olika myterna säger emot varandra lite. Ett ställe säger tex surt om pojke medan ett annat säger flicka. Godis innebär flicka på ett ställe medan choklad innebär pojke på ett annat. Jag har varit sugen på frukt och grönsaker, glass, godis (men jag har absolut inte klarat av choklad, något jag älskar i vanliga fall) Jag har inte klarat av stekt mat/kött utan har fått pina i mig det.

Resultat: Flicka.


Hjärtljud: På mvc så kollar barnmorskan alltid bebisens hjärtljud. En puls över 140 innebär flicka och en puls under 140 innebär pojke.

Ca 150 slag/minut slog hjärtat i.

Resultat: Flicka


Dålig hy: Om man har problem med huden under graviditeten sägs det att man väntar en flicka, då flickor stjäl mammans skönhet.

Jag har haft så mycket problem både med hår och hy. Jag fick först otroligt mycket finnar och sedan blev jag extremt torr. Det faller flagor bara jag petar på ansiktet..

Resultat: Flicka


Illamående: Riktigt starkt illamående under första trimestern antyder flicka. Detta är faktiskt till och med vetenskapligt belagt.

Jag har mått så otroligt illa och i väldigt många veckor spydde jag så många gånger per dag att jag tappade räkningen. Har haft ett konstant illamående, dygnet runt, fram till vecka 16-17.

Resultat: Flicka


Magens form: En mage som är spetsig och putar framåt och inte syns bakifrån, är enligt en myt en pojkmage, medan gravidmagar som är breda och syns bakifrån är en flickmage.

Min midja är helt borta så man får nog räkna magen till den lite bredare varianten.

Resultat: Flicka


Hormonrand: Hormonranden är ett av de klassiska tecknen. Om den sträcker sig hela vägen upp till revbenen ska det vara en pojke, medan en mindre rand ska vara en flicka.

Jag har inte fått någon rand alls (än?) så jag vet inte alls hur man ska tolka det. Det är ju helt klart mer åt “mindre rand” än tvärt om.

Svar: Oklart, kanske flicka?


Smidighet: Smidiga mödrar väntar en flicka, medan klumpiga mödrar väntar en pojke.

Vad räknas som smidigt och är det något man märker av redan halvvägs in i graviditeten? Jag har lite ont emellanåt vilket kanske inte gör att fysiskt kan göra samma saker som innan, men samtidigt så känner jag mig inte det minsta klumpig. Balansen och allt sådant är ju kvar.

Svar: Flicka


Humörsvängningar: Humörsvängningar innebär flicka medan lugnare mödrar väntar pojke.

Jag är jätteglad, jättekänslig och lättirriterad…

Svar: Flicka


Svullna ben: Tjocka och svullna ben innebär pojke medan tunna och smala ben innebär flicka.

Jag har inte märkt av någon svullnad alls än på benen, men kanske är det tänkt att komma senare i graviditeten?

Svar: Just nu flicka


Mayaindianernas uträkning: Det sägs att Mayaindianerna tog reda på barnets kön genom att titta på mammans ålder och det år då befruktningen ägde rum. Om båda siffrorna är udda eller jämna – då blir det en flicka. Om ett av talen är udda och ett är jämnt blir det en pojke.

Jag var 33 år när jag blev gravid år -19. Båda udda.

Svar: Flicka


Sovläge: Om mamman föredrar att sova på vänster sida väntas en pojke, medan höger sida innebär flicka.

Jag ligger nog egentligen helst på mage, men när det inte riktigt fungerar så är det åt höger som gäller. Däremot vaknar jag väldigt ofta på rygg, något jag absolut inte klarar av att somna på..

Svar: Flicka


Halsbränna: Har halsbrännan blivit din värsta fiende, då väntar du troligtvis en kille. Om det bara är lite grann eller ingen halsbränna alls väntar du nog en tjej.

Jag har känt av halsbrännan ett par gånger senaste veckorna och även om det var väldigt jobbigt just dom gångerna så är det inget jag spontant skulle tänka på ang “saker som varit jobbiga under graviditeten”

Svar: Flicka


Kinesiska befruktningskalendern: Antik kunskap som sägs kunna förutsäga könet genom att jämföra ditt födelsedatum med datum för befruktningen.

Bildresultat för kinesiska kalendern kön

Enligt den kinesiska kalendern så är man ett år redan när man föds. Jag ska alltså räkna på 34 år vid befruktningstillfället och jag blev gravid i mars.

Resultat: Flicka


Kisstestet

Vissa påstår att färgen på ditt urin kan visa på om det blir en pojke eller flicka. Ljust, gult för en pojke och mörkare för en flicka.

Resultat: Flicka


Händerna: Är dina händer torra och spruckna? I så fall blir den en pojke. Mjuka och lena händer betyder flicka.

Min hy må vara väldigt torr men några spruckna och torra händer har jag i alla fall inte.

Resultat: Flicka


Hårväxt på benen: Mer hår betyder pojke. Om hårmängden är samma som innan så är det en flicka

Resultat: Flicka


Pappans syskon: Har an fler bröder så tyder det på att det blir en pojke medan fler systrar innebär flicka.

Jonas har en bror, så det är kanske inte mycket statistik att gå på men likväl så är det fler bröder än systrar.

Resultat: Pojke


Fötternas temperatur: Är du kall och fryser om fötterna sägs det vara en pojke medan varma fötter sägs innebära flicka.

Mina fötter, eller hela jag för den delen, är så sjukt varm. Jonas är nöjd över att inte behöva sova bredvid en isbit men jag får panik om mina fötter nuddar varandra. Så. Sjukt. Varmt.

Resultat: Flicka


Blödande tandkött: Mkt blödande tandkött = flicka Lite/inget blödande tandkött = pojke

Resultat: Flicka


Nubb-teorin: Om man gjort ett ultraljud runt vecka 12-14, ska man kunna se vilket kön det är. Könsorganen är fortfarande väldigt lika, men vinkeln på den s.k “nubben” ska kunna skvallra om huruvida det är en liten flicka eller pojke där inne. Själv förstår jag inte hur dom ser det.. För dom som kan så är det tydligen en rätt träffsäker metod och antagligen den enda punkten på listan som faktiskt inte mest hänger på tur.

Resultat: Solklar pojke enligt dom som vet.


Totalt:
Pojke: 2
Flicka: 17
Oklar: 1


Vad tror jag? Många är helt tvärsäkra på vad det är i magen men jag har verkligen ingen aning. För mig så är det svårt att greppa hur folk känner det. Att det ens är en bebis där inne är svårt nog att föreställa sig. Det har däremot gjorts studier på det och dom som har en stark känsla, och samtidigt inte har en enorm önskan om det ena könet har faktiskt väldigt ofta rätt. Men som sagt, inte en susning här. Skulle jag gå på resultatet här så låter det ju som en flicka. Får jag gissa så gissar jag däremot på pojke, men det är enbart på grund av nubb-teorin och att barnmorskan som gjorde KUB gissade på pojke. Kanske också baserat på nubb-teorin? Normalt så säger dom ju inget om kön så tidigt.

Har du gjort sådana här test? Stämde det för dig?

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x