Meny Stäng

Saker jag funderar över –

Huset, renovering och inredning

Det är SÅ svårt att tänka på något annat än huset och inflyttningen just nu. Jag sitter och tittar på mäklarbilderna & planritningen och försöker pussla, planera och möblera. Vi har en rätt bra bild av vad vi vill göra och det involverar att göra om ungefär allt. Inte på en gång så klart, utan vi pratar om en period på flera år här.

Samtidigt vet vi ju inte vad vi får för lägenheten så det är svårt att göra någon direkt plan över huvud taget.  Vi har ju inte heller några exakta mått eller 100% koll på huset så vi vågar ju inte planera för mycket ifall det vi vill göra inte går. Men här sitter jag med alternativa planlösningar och 100 idéer ändå..

#1 – Källaren

renovering källareDet första vi ska göra, oavsett vad vi får för lägenheten, är att riva ut hela källaren. Allt trä, heltäckningsmatta och sådant ryker. Fukten i krypgrunden ska fixas men det verkade i alla fall inte vara så illa att vi behövde sätta in avfuktare, vilket vi först trodde. Elen ska ses över och bland annat jordfelsbrytare behöver ordnas. Gillestugan blir TV-rum fram tills vi byggt ut, sedan flyttar det upp till entréplan.

Vi ska sätta klinker på alla golv, eventuellt kakla hela tvättstugan och måla om. Duschen ska få sig ett lyft och det blir nya skåp och sådant till själva tvättstugan. Lite bättre förvaring för ytterkläder och Jonas arbetskläder. Frågan är bara om man ska köpa torktumlare och/eller torkskåp? Kostar så klart extra men minskar fukten jämfört med om vi ska hänga upp en massa blöt tvätt på tork där nere.

#2 – Uppvärmning

Just nu är det direktverkande el och luftvärmepump, plus en braskamin som jag tror mest håller för “myseldande”. Direktverkande el känns sådär så det ska vi göra något åt så fort vi bara kan. Får vi det vi vill för lägenheten så blir det antagligen bergvärme. Eller luft/vattenvärmepump. Verkar vara lite oklart vad som egentligen är bäst. Något annat än elen i alla fall.

#3 – Sovrum, köket och en kedjereaktion på entréplanet

renovering sovrumBåde jag och Jonas kommer ta ett varsitt rum. Han behöver ett till musiken och jag får ett eget “kontor/målarrum”. (SOM jag ser fram emot det!) Vi kommer också separera på vardagsrum och TV-rum. Det betyder att vi måste sätta upp en vägg och göra ett nytt rum för att få plats med ett sovrum. I framtiden planerar vi att bygga en övervåning där alla sovrum, ett badrum och mitt rum ska vara, men tills dess så behövs ett sovrum på entréplanet. Sätter vi upp en vägg måste vi däremot riva två andra.

renovering kökKöket är otroligt viktigt och kommer få en rätt central roll i huset så det kommer vi vilja börja med så snart som möjligt. Där ska det också rivas en vägg och göras köksö. Bygger vi sovrummet behöver vi nästan riva den väggen för att resten inte ska kännas otroligt instängt. Väggen från hallen behöver flyttas ut lite och toaletten ska breddas men kortas ner. Vi hade även tänkt bygga en klädkammare och flytta ingången från hallen till köket. Det behöver nästan också göras i samma veva.

Trappen ner till källaren är dessutom i nuvarande sovrummet (mitt blivande provisoriska rum), hur dumt som helst, så den väggen vill vi också flytta. Den är troligtvis bärande, plus att braskaminen står där, så det blir det ju en del jobb med. Trappen till källaren borde även bytas ut, från världens smalaste spiraltrappa till en rak. Då måste vi göra ett större hål i golvet för det. Byta hela golvet på entréplan behöver vi också göra. Och måla taken..

Helt plötsligt står vi där med en totalrenovering av hela entréplanet. ?

#4 – Uteplatserna

renovering utomhusklinker altanDet är kanske tur att större delen av sommaren gått när vi flyttat in så vi inte blir alltför sugna på att ta tag i det i år.. Det var väldigt frestande när vi var inne och kikade på kakel och såg att dom hade en intressant lösning för plattor utomhus.. Med samma plattor som vi tänkt lägga i källaren och troligtvis även i badrum och hall. Skulle  ju kunna bli hur snyggt som helst. Jonas var helt inne på att ha trä innan, men jag tror jag slipper försöka övertala honom om “sten” efter det besöket.

Hur som så ska tids nog den uppbyggda träaltanen göras om helt, sänkas ner i olika nivåer och det ska även byggas till så den går runt på framsidan. Förhoppningsvis blir den inte i trä igen. Jag har nog inte varit med om någon altan som inte blivit sådär stickig och otrevlig..

Tänk att kunna äta frukost ute på baksidan och sedan grilla i kvällssolen på framsidan?

#5 –  Övervåning, tak och solceller

Nu pratar vi framtidsprojekt, men jag hoppas verkligen vi kan få till det inom en överskådlig tid. Drömmen är att kunna flytta upp sovrummen till övervåningen. Ha en klädkammare och badrum i anslutning till vårt sovrum och två extra rum som antingen blir sovrum till framtida barn eller gästrum. Och så mitt rum. I mitten blir det öppet ner till undervåningen.

Måla om och eventuellt byta den väldigt gamla panelen har vi pratat om och det skulle kanske vara bra att göra långt innan det blir en andra våning. Det känns ju lite onödigt att göra om man sedan ska göra om allt igen när vi bygger på uppåt. Kanske kör vi liggande panel så vi kan börja snart och sedan bara fortsätta utan fula skarvar senare?

När vi lägger om taket vill jag byta ut det till solpanel, sådant som är integrerat i takplattorna och som ser ut som ett vanligt tak. Jag läste om det för inte så länge sedan och tydligen så blir dom bara bättre och bättre på att ta till vara på energin både när det blir väldigt varmt och när det är mulet. Tänk om man skulle kunna producera största delen av den energin man behöver själv?

#6 – Pool
svenska pooltak
Pooltak från Svenska pooltak

Vi kommer ha en rätt stor tomt och halva är väl snarare skog än gräsmatta. Vid den delen så är det en stor naturlig svacka. Som om om någon redan grävt ut och förberett för pool, tyckte Jonas. Vi har funderat på det och någon gång skulle det ju vara himla trevligt med en pool på gården. Gärna när vi har sparat ihop så vi har råd med ett sådant där enormt pooltak så vi faktiskt får användning för den mer än dom där få fina sommardagarna. Och slipper spendera all tid med att rensa ur all skit som annars ramlar ner i poolen. Kanske skulle man även kunna använda det som växthus och göra något kul med en massa växter och träd där inne? Men just nu är det mer än avlägsen dröm än en faktisk plan.

#7 – Möbler

När vi flyttade i 1an så gjorde vi oss av med allt vi inte behövde eller fick plats med. Det inkluderade i princip varenda möbel. Här i lägenheten har vi en säng och ett bord. Båda platsbyggda och tanken är att köparen ska få behålla dom. Då återstår två barstolar. Dom ska vi nog inte ens behålla.

Vi kommer alltså flytta in i ett 140kvm stort hus utan en möbel. Baserat på vad vi bör få för lägenheten så skulle det inte vara några problem att köpa möbler och inreda allt direkt men det känns som långt ifrån det smartaste alternativet. Då går bergvärmen och renoveringen före.

Vi har fått lite möbler av släkt och bekanta och resten kommer vi köpa på oss allt eftersom. Ett rum i taget. Jag har suttit på olika inredningssidor och herregud vad mycket fint det finns! När allt det stora är fixat så vet jag var alla mina pengar kommer gå? Det ska bli så himla kul att få göra om det här till vårt, även om det kommer ta sin lilla tid.

>>Vad tror du? Kommer vi kunna hejda oss och ta det lugnt med renoveringen eller kommer vi kasta oss in i det direkt när vi flyttat in? Jag vet vad jag tror i alla fall..
Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

18 Comments
Äldst
Nyast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
sofia
6 år sedan

Hade varit underbart med en pool på gården 🙂

Viktor Högnäs
6 år sedan

Intressant att läsa lite tankar och så kring detta 🙂

Emeeli
6 år sedan

Ganska så säker på att ni kommer börja ganska fort med renoveringen ? hade jag gjort med alla de planer ni har ?

Jennysvardag
6 år sedan

Vad kul med renovering ?

Beatrice ♡
6 år sedan

Jag förstår dig. Jag hade också varit ivrig och helt till mig över en sådan här sak! ?

Matilda Berlin
6 år sedan

Guuu så spännande att läsa!! Ska verkligen bli så spännande att följa med =) Kram <3

Sofie
6 år sedan

Väldigt fint 🙂

Matilda Berlin
6 år sedan

Men så kul att läsa! Ska verkligen bli så spännande att följa med =) Kram fining <3

Emma
6 år sedan

Åh va kul med hus och renovering! Längtar tills jag har ett hus jag kan renovera!

Frida
6 år sedan

Pool hade ju inte varit helt fel! 😀

Johanna
6 år sedan

Åh. Ja vad kul med renovering❤️

Petra Elisabeth
6 år sedan

Åh så underbart! Så härlig tid ni har framför er! Kan bara tänka mig hur det är att skaffa sig något eget, få planera och fixa till sitt eget hem. Hoppas att det blir toppen! Visa bilder på hur det blir sen! 😀 // Petra Elisabeth

Emma Engström
6 år sedan

Så spännande! 😀

sandra
6 år sedan

ska bli kul o se sen när ni börjar på renoveringen och hur allt kommer att bli 😀

Thea Martinsson - 22 år och blivande mamma

Spännande, ska bli roligt att få följa renoveringen! ☺️

Emma
6 år sedan

Härlig blogg du har 🙂

Kamilla
6 år sedan

Så spännande med flytt och renovering. Super roligt men ack vad tid och kraft det tar. Ha det gott

Miss Jennifer
6 år sedan

Älskar att kolla inspobilder på hem 😀

18
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x