Therese Wiksten

Spelar det någon roll vems fel det är?

Inte ens jag som älskar solen och värmen kan njuta just nu. Jag lider med alla bönder. Allt är snustorrt, inget växer och djuren måste tvångsslaktas. Det är lite svårt att greppa hur illa det faktiskt är. Det är illa för oss konsumenter och det är ännu värre för bönderna själva.

Inte nog med att det är torka, det brinner på en mängd ställen. I alla län utom tre läste jag igår. Det läskigast är att följa branden hemma i krokarna där jag är uppvuxen, i byn kring där pappa bor. Jag får lite flashbacks till för fyra år sedan då jag var i Kalifornien samtidigt som ett gäng bränder härjade. Det var läskigt, men samtidigt vet man att dom är vana vid att hantera sådant där. Kanske kommer vi behöva bli det här också om det fortsätter så här?

Det har knappt regnat på hela sommaren och det är akut vattenbrist. Vi ser hur det bara blir mindre och mindre vatten i dammarna och bäckarna. Dom äldre pratar om att dom aldrig sett så lite vatten innan. Jag oroar mig lite för om vi kommer ha något vatten i brunnen när vi flyttar in i  huset. Men mest oroar jag mig för klimatet på det stora hela.

Det finns inget “lagom” kvar i “lilla landet lagom”. Regnar det så har vi översvämningar och är det torka, ja då ser vi knappt en droppe på flera månader. Jag firar jul hemma i Jämtland utan snö eller så vräker det ner och vi har rekordmängder. Vädret känns otroligt opålitligt.

Jag läser om ett stort isberg som lossnat från glaciären och som hotat en Grönländsk by. Om galna temperaturer och ett Arktis i kris. Vad gör vi om det smälter och Golfströmmen sätts ur spel?

Jag läser om forskare som säger att det är kört och att vi helt enkelt borde sluta försöka rädda planeten och istället förbereda oss på att leva i en stor katastrofzon…

Det har varit så mycket diskussioner i så många år nu. Ena sidan skriker att “Klimatförändringarna är på riktigt, vi måste agera NU” medan den andra kontrar med att “Det är bara bullshit, klimatet går i cykler”. Själv känner jag bara att “Spelar det någon jävla roll?!?!?” Dinosaurierna blev utrotade av något högst naturligt, men jag tror dom skiter fullständigt i att det inte var deras fel. Vi sitter här med förändringar i klimatet som hotar hela vår existens och en stor del av befolkningen verkar tycka att “Jag tror inte det är mitt fel så det är som det är” Hela Florida till exempel riskerar att ligga under vatten men ingen verkar bry sig för…ja, det är ju inte deras fel.

Klimatet kommer ju inte bli sämre av att vi sparar på resurserna så vad har vi att förlora på att försöka? Och OM det nu är något helt naturligt och något vi inte orsakat åt så måste vi väl ändå försöka lösa situationen? Då om något så är det väl bra att vi är så pass utvecklade att vi ändå har möjlighet att förutspå, anpassa oss och åtminstone försöka påverka situationen?

You Might Also Like...

10
Lämna en kommentar

avatar
600
10 Kommentarer
0 Svar på kommentarer
0 Följare
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Personer har kommenterat
Mitt 2018Daniel | FlyingDrydenThea Martinsson - 22 år och blivande mammaMirre - SweetwordsOrsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare & doula Senaste personerna som kommenterat

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Prenumerera  
Nyast Äldst
Notify of
sofia
Gäst

Jag gillar också värmen men inte när det är såhär extremt 🙂

Viktor Högnäs
Gäst

Otroligt varmt, varmare än vanligtvis, vilket gör det blir att man inte njuter tyvärr! Otroligt jobbigt =(

Emma
Gäst

Värmen är gott men lider med alla djur & små barn & bebisar !!!

sandra
Gäst

älskar sommaren i vanliga fall men detta är helt överdrivet

Sofie
Gäst

Men gud ja. Det är katastrof alltså! Alltså jag älskar vädret vi har men det får gärna komma lite regn! 😊

Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare & doula
Gäst

Håller med dig, jag gör mitt med noll plast, aldrig plastkassar, sopsorterar allt, äter vego och kämpar på med mitt! Önskar att fler kan få över på glasförpackningar. Men tyvärr så verkar så få bry sig 🙁

Mirre - Sweetwords
Gäst

Ja nu är det för varmt, inte alls skönt faktiskt

Thea Martinsson - 22 år och blivande mamma
Gäst

Himla obehagligt med alla dessa bränder 😕

Daniel | FlyingDryden
Gäst

Ja, otroligt. Jag tror inte jag har upplevt sån här värme någonsin. Inte över så pass lång tid. 1994 och 2006 kan ju slänga sig. Men ja, det gäller ju att ta ett gemensamt ansvar så klart. Hushålla resurser och tänka på hur man konsumerar i vardagen. Tyvärr blir man ju mörkrädd bara man går på stan och ser hur folk beter sig med skräphållning och annat. Och alla engångsgrillar. Det är inte så jävla konstigt att det brinner överallt…

trackback

[…] Det brann alldeles för nära hemma. Pappa kunde se branden från sitt hus och jag försökte följa nyheterna och hoppades på att vinden inte skulle vända. Allt gick dock bra. […]