Therese Wiksten

Lite lördagstankar efter 25 dagar i huset

Det regnar till och från, jag fryser lite om fötterna och jag börjar nästan glömma bort hur den där värmeböljan kändes. Det har varit en helt galen sommar med husköp, lägenhetsförsäljning och flytt till ett helt nytt ställe. En sommar med mycket väntan och ett tålamod som blivit rejält prövat. Nu börjar jag äntligen landa i någon slags vardag.

Det är lite intressant, det där med att göra stora förändringar i livet. Hur allt blir satt ur spel och det nästan känns lite som att jag inte är samma person längre. Jag måste skapa nya rutiner och det är så mycket nytt som blivit vardag som inte existerade innan.

Lite drygt tre veckor har vi bott här nu och det känns både som vi precis flyttat in och som vi bott här mycket längre än så.

Vi har hunnit med en hel del. Vi skulle ta det lite lugnt, börja med det viktigaste och sedan ta allt lite allt eftersom. Vi är nog lite väl rastlösa för det för det är en hel del bollar i luften just nu haha.

Fiber

Vi tänkte ordna med fiber men det var ett lite långsammare projekt än vi trott. Vi skaffade istället obundet internet via telejacket så länge. Det dröjde ett par veckor innan dom skulle få igång det, men när det väl var dags så hände ingenting. En tekniker kom hit och mätte och klättrade lite i stolpar. Tydligen så kan vi inte få det här. Det var något om att det redan är för många i vårt område? Istället har vi fått binda upp oss till ett mobilt internet. Nu har jag testat att vara i princip utan mobil och internet i några veckor. Det gör jag inte gärna om. Fiber först om minst ett år alltså.

 

Vi har köpt en bil!

volvo v70När vi bodde inne i stan så klarade vi oss jättebra utan, men nu är det helt omöjligt. Jonas har sin firmabil till och från jobbet, men får inte köra den privat. Han kan handla efter vägen hem men det är allt. Det höll alltså inte och efter mycket dividerande och övervägande så blev det en Volvo. Efter det dök det upp en massa reklam på Facebook om att köpa hund..

Vi har börjat renovera mitt rum

Det var inte alls tanken att vi skulle börja med det, men det blev visst så ändå. Eftersom jag spenderar så mycket tid hemma så behöver jag ett bra arbetsutrymme. Min ateljé, som Jonas kallar det, men det kommer nog se ut mer som ett kontor. Vi har rivit ut tapet och tak och lagt nytt gips på väggarna. Nu ska vi spackla, måla och ordna nytt tak, sedan kan jag börja inreda! Är det intressant att se före- & efterbilder?

Läskiga investeringar..

Bergvärmen är som sagt spikad. Jag skrev ett inlägg om det häromdagen. Att godkänna en så stor offert känns sjukt läskigt. Förutom husköpet så har jag aldrig gjort ett så stor köp innan. Jag tyckte det var lite läskigt att köpa bilen men den var inte i närheten av så här dyr. Det är nu jag börjar katastrof-googla efter allt som säger att bergvärme är ett dåligt alternativ.

Planera uteplats och göra om gräsmattan på framsidan?

Ny uteplats har vi pratat om sedan dag 1, men det känns inte aktuellt i år eftersom sommaren snart är slut. Nu stötte vi däremot eventuellt på ett litet problem när bergvärmen ska grävas. Vi bor väldigt nära berget. Det i sig är ju så klart bra för själva borrandet. Mindre kul när vi ska gräva. Det verkar bara vara ett par dm innan det tar tvärstopp och på många ställen tittar t.o.m berget fram. För att kunna gräva ner kablarna riktigt så kommer vi antagligen behöva bygga uppåt. Vi funderar på om vi kanske ska passa på att göra lite nivåer, bygga någon liten mur eller något annat kul så det inte bara blir en platt tråkig gräsmatta. Samtidigt måste vi ju ha den där framtida uteplatsen i tanken också. Det känns dessutom som vi är ute lite i det senaste laget nu också. Tur vi har några veckor på oss att planera. Den stackars gräsmattan ser förresten fortfarande väldigt trist ut, trots att vi fått en hel del regn nu..

Bastu eller inte bastu?

Eftersom pumparna ska in i källaren så behöver vi ta tag i det som vi ursprungligen tänkt börja med, dvs ordna allt där nere. Riva bort allt trä, heltäckningsmattor och sådan skit och lägga klinker, kakla och måla om. Största frågetecknet är bastun och duschen. Renovera eller riva ut? Byta ut till infrabastu kanske?

Ingen vägg (än) men en gardinskena

Vägg från smidesrum

Glasvägg med skjutdörrar från Smidesrum

Vi har valt att ha sovrummet i gamla vardagsrummet (som kommer bli ett tv-rum när vi bygger på en våning på huset). Det är öppen planlösningen och tanken är att bygga upp en ny vägg, men jag är sugen på en i glas, som den på bilden från Smidesrum. Jag tror det skulle kunna bli otroligt snyggt. Tillräckligt privat i kombination med täckande gardiner och perfekt sedan när det blir tv-rum. Känns fantastiskt att kunna både stänga för och öppna upp beroende på situation. I väntan på att kunna fixa det har vi satt upp en gardinskena i taket och så blir det tjocka mörkläggningsgardiner som får dela av rummet. Några gardiner har vi dock inte hittat än..

Avloppsinventering på g?

När vi skrev på papperna fick vi ett kuvert från de förra ägarna. “Varsågod, vi fick det här förut”. En massa papper som ska fyllas i om avloppet och eventuellt en inventering. Det där fantastiska avloppet som den förre ägaren pratade så varmt om är nog inte lika fantastiskt i kommunens ögon..  Själva brunnen är bra, men markbädden uppfyller eventuellt inte dagens krav. För en månad sedan visste jag knappt ens vad en markbädd var och jag önskar jag slapp bry mig nu också. Allt med hus är inte skoj…

Vi renoverade ett furuvitrinskåp

När vi flyttade så fick vi en del möbler av några bekanta till Jonas farmor och farfar. Det mesta var inte alls vår stil men istället för att slänga så åkte penseln fram. Ett, enligt mig, enormt fult vitrinskåp i furu blev helt plötsligt användbart. Överdelen skrotades, vi målade allt vitt och köpte nya knoppar. Lite pilligt, absolut, men inte alls mycket jobb om man ser till resultatet. Bra för plånboken och bra för miljön.

Jag fick en ny dator i födelsedagspresent!

Jag har behövt en ny dator i ett par år nu och jag har ju försökt spara ihop till en ett bra tag. Det har gått lite sådär och nu senast kom det ett (eller tre) tandläkarbesök i vägen. Nu tyckte Jonas vi skulle passa på att köpa en lagom till jag fyllde år. En Lenovo yoga. Den har touch, som min förra, och penna. Touch var ett krav. Efter att ha haft det innan så vet jag inte hur jag skulle klara mig utan. Penna var ju en sjukt smidigt grej det med, som jag gissar att jag kommer använda ännu mer när jag lärt mig den. Jag saknar inte min gamla dator det minsta, om man säger så.

Jag har däremot alltid använt mig av ett gammalt Photoshop elements när jag redigerat bilder, det har jag inte kvar nu. Istället har jag precis laddat ner en testvecka av både Lightroom och vanliga Photoshop. Det var länge sedan jag var så lost och det är lite frestande att öppna gamla datorn bara för att det går så mycket enklare att “bara fixa allt lite snabbt”…

Planerar gäststuga. Och hönshus. Och växthus. Och gym. Och solpaneler. Och…

Gäststuga, vedbod, hönshus…?

Vi vill ha en gäststuga på gården. Helst med litet kök och riktigt badrum. Vi har en stor vedbod som vi tänkt bygga om, men det är svårt att få plats med allt i ett attefallshus och följa alla regler. Mamma tyckte istället vi skulle ha höns i det huset och det är ju något vi väldigt gärna vill ha i framtiden. Ett stort växthus drömmer vi också om, och även det skulle passa där. Jonas pappa tyckte istället att vi skulle spara vedboden/förrådet och bygga gäststugan mellan det och garaget.

Kanske söker vi bygglov och bygger på en våning på garaget istället? Det taket hade vi ändå tänkt lägga om och optimera för att sätta upp solpaneler. Allt det är ju bara på planeringsstadiet men det skadar ju inte att drömma. Gäststugan/garagelägenheten är ju ett ganska stort projekt, men förhoppningsvis något vi kan börja med nästa år.

Flytta ut gymmet till garaget står nog lite högre upp på prioriteringslistan. Där har vi faktiskt redan börjat lite smått. Jonas hade redan velat ha det klart nu, men med tanke på hur ambitiösa planer vi har så lär det nog ta ett tag att få det klart.

Bärande eller inte?

Det är otroligt oklart var alla bärande väggar finns. Huset är utbyggt från en liten stuga och sedan dess har även tillbyggnader gjorts. Inte heller finns det några konstruktionsritningar att få tag på. Nu vill vi ta bort någon vägg, flytta en annan och göra en dörr i vad jag tror är en bärande vägg. Jag har spenderat ett gäng dagar på att försöka hitta någon som kan få fram vad som faktiskt gäller och hur vi kan göra (och framförallt vad det kostar) men det verkar vara helt omöjligt. Det enda jag fått fram är att det antagligen är svindyrt. Typiskt.

Nytt kök, tack

När vi väl sätter igång med renoveringen här uppe så ligger köket överst på prioriteringslistan. Jag vet inte hur lång tid det kommer ta innan vi blir helt knäppa på en spis som tar en halv evighet att bli varm och lådor och skåp som är totalt ickefunktionella. Förhoppningsvis har vi rett ut vägg-soppan innan dess..

>>Sånt här sitter jag och funderar över en regnig och blåsig lördagskväll.. Det blev en ganska rejäl uppdatering över vad vi haft för oss dom här första veckorna. Är det något du skulle vilja läsa mer om?

You Might Also Like...

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

14 Comments
Äldst
Nyast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma
Emma
1 år sedan

Åh, vad mycket kul ni har att se fram emot! Jag vill gärna se före/efter bilder på rummet! Och vad snyggt med den där väggen! Förstår varför ni vill ha en sån 😍

Josse
Josse
1 år sedan

Åh, jag vill också ha en gäststuga. Och ett hönshus. Och ett växthus. Jag förstår ditt dilemma. 😂 Jag skulle byggt gäststugan på garaget och tagit vedboden till hönshus. Kanske inte hela behöver användas? Växthuset får kanske plats bredvid?

sofia
1 år sedan

Jag skulle hemskt gärna vilja se före och efterbilder på rummet! Åh ett gästhus är något jag drömmer om att ha när jag väl äger ett hus, så sjukt mysigt och fint 🙂

Viktor Högnäs
1 år sedan

Vilken fin bil! Så behövligt kan jag förstå! Inne i staden så har man ju nära till allt eller möjlighet på andra sätt att ta sig fram! Men jag förstår det behövdes verkligen! 🙂

Petra Elisabeth
1 år sedan

Åh jag röstar på bastu! Jag skulle själv vilja ha en bastu så lite partisk haha 😀 // Petra Elisabeth

Emma Engström
1 år sedan

Veckorna går verkligen så sjukt fort! Lycka till med allt 😀

Jennie
1 år sedan

Spännande med renovering(ar) och grattis till bilköpet ☺️🌸

Moa Hansson
Moa Hansson
1 år sedan

Hoppas att allt går bra, lycka till! 😀

Denevigaresenären
1 år sedan

Så spännande med alla renoveringar! Mycket jobb men ni kommer vara hur nöjda som helst när allting är klart! Lycka till! 🌸❤️

Nilla
1 år sedan

Härligt med husköp! Det blir mycket jobb men det är så kul att renovera och hålla på i sitt hus 🙂

Mirre - Sweetwords
1 år sedan

Ohh vill se mer bilder från hemmet och vad roligt att ni känner att ni trivs och har boat in er. Så fint med glasväggen sådär

Michelle
1 år sedan

Tror verkligen det blir fint med glas vägg . Det har mina föräldrar 🙂 supersnyggt är det .

Lillan Kind
1 år sedan

Oj så mycket ni har på gång med nya hemmet!😄

Nina
1 år sedan

Vilket projekt ni har framför er! Hög igenkänning på i stort sett alla frågor och funderingar. 🙂 Kände nu att det allt är lite skönt att nästan (ja helt klar blir man ju aldrig) vara färdig. 😉
Och så kul att facebook tyckte ni skulle köpa hund…haha

14
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x