Therese Wiksten
Livsstil

Tankar om att ha utekatt

Direkt efter att vi köpt huset så kom så klart diskussionen om katten upp. ”Nu ska hon vara utekatt”. Så tycker i alla fall Jonas. (Och alla andra personer vi pratat med) För mig tar det emot lite mer. Eller ja, ganska mycket mer faktiskt.

Argument för att fortsätta gå ut i koppel

Dels så tycker jag att har man djur så ska man hålla koll på dom. En katt är egentligen inte SÅ stor skillnad mot för en hund. Springer dom helt lösa så har man ju ingen aning om vad dom gör. Det känns sådär roligt med grannsämjan att direkt ha en katt som springer och skiter i rabatterna och pissar på stolsdynor.. Det fungerade dessutom jättebra att ta ut henne på koppelpromenader när vi bodde i Göteborg så rent praktiskt vet vi ju att det går..

Den andra aspekten är kattens säkerhet. Hon kan fastna, bli instängd, påkörd, tagen av ett rovdjur eller råka ut för elaka människor.. ”Den risken är minimal” tycker Jonas och jag kan förstå honom, dom har haft katt där han växte upp och dom katterna har klarat sig bra. Jag har haft mindre tur. Vi har ganska många katter under min uppväxt som både försvunnit och blivit påkörda. Nästan alla har råkat ut för något, den enda som faktiskt klarade sig bra gillade inte att gå ut och var innekatt mot slutet… En var på vift i ett par år innan vi hittade honom på en gård flera mil bort. Det är lite jobbigt att inte veta vad som hänt när dom försvunnit. Har dom blivit påkörda, tagna av rovdjur, fastnat? Led dom? Ja, du förstår..

gps till kattEn gps till katten

Jag är ju totalt nerröstad i det här, så ut ska hon få gå själv, men vi har kompromissat lite. Vi har köpt en gps till henne. Den skyddar inte mot bilar, rovdjur eller elaka människor, så jag kommer fortfarande vara nojig. Däremot så kan vi se var hon är, om hon fastnat, blivit instängd eller irrat sig iväg. Vi kan gå och hämta henne om hon t.ex inte kommer hem på kvällen eller om vi ska åka bort.

Nu hoppas jag bara den fungerar. Vi hämtade ut den igår så sedan dess har hon fått ha den på sig här hemma så vi ser om hon ”godkänner” den. Hon har tack och lov inte brytt sig alls. Det var faktiskt det största problemet när vi letade – att hitta en som var tillräckligt liten.
Nu ligger den på laddning och så fort den är klar så ska hon få gå ut utan koppel för första gången. Det kommer antagligen ta tre minuter innan hon är utanför tomtgränsen och sedan kommer jag sitta här fastklistrad framför kartan på datorn.

Hur tänker du om utekatter? Har du katt själv? Är den ute? Vad tycker du som inte har katt om alla katter som springer lösa? Är jag helt ensam om att resonera som jag gör? (Förväntar mig ”Team Jonas” i kommentarsfältet haha)

You Might Also Like...

9 kommentarer

 • Reply
  sofia
  20 september, 2018 at 12:28

  Verkligen ett intressant inlägg! Jag har ingen katt så jag vet inte riktigt hur jag skulle göra om jag skaffade en. Jag tippar på att jag skulle ha en utekatt så den fick gå in och ut som den ville 🙂

 • Reply
  Nilla
  20 september, 2018 at 16:19

  Vi bor på landet och har haft katter förut och dom har varit utekatter. Vill ju gärna kunna öppna dörrar och fönster, då sticker ju ändå katten ut om man har en innekatt. Nu bor vi väldigt nära vägen och har tyvärr fått flera katter överkörda så numera har vi ingen katt alls.

 • Reply
  Emmelie
  20 september, 2018 at 16:30

  Jag bor i en lägenhet inne i centrum, jag har två katter som är innekatter. Jag har sett att andra här har sina katter ute fritt men det skulle jag aldrig våga.. är så rädd för alla bilar som kör som galningar föri här och så är det i centrum så det blir mycket bilar och folk. Jag är så glad att jag har mina katter inne! Sen om vi skulle flytta till hus så att de har tillgång till en tomt långt från bilar så skulle jag nog inte vilja ha dem ute ändå. Den ena är 5 år och har varit utekatt innan och blivit så skrämd och skadad av någon/något så hon vågar ej gå ut mer och är livrädd hela tiden. Den andra är 1 år och har bara varit ute i sele och på balkongen, men hon är rädd för bilar och andra människor som hon ser ute så hon skulle må bättre av att vara inne oxå. Känns tryggare att ha dem inne då de är mina ögonstenar och skulle må sämst om det hände något.. så att det kan hända något med katterna är ju såklart sant men att säga att chansen är minimal skulle jag ej hålla med om för man vet verkligen aldrig. skulle ej chansa. hoppas du får en fin dag <3

 • Reply
  Emma Engström
  20 september, 2018 at 17:43

  Skulle så gärna vilja ha en kisse, men skulle både vara orolig att ha den ute samtidigt som att det är klart att den skulle få vara ute! <3

 • Reply
  Viktor
  20 september, 2018 at 19:02

  Spännande med en sorts gps! Jag är för utekatt, det kanske är mer vanligt när man bor ute på landet, i hela min uppväxt har jag haft utekatt, totalt 3 stycken! Men jag tycker det är så mysigt att vara ute på gården med en katt som kommer springandes, tycker dem förtjänar friheten att få vara ute och röra sig i det vilda ! 🙂 Sen är vi alla olika och tycker olika, och vissa gånger kanske det är bättre med en innekatt!

 • Reply
  Denevigaresenären
  20 september, 2018 at 20:19

  Jag har ingen katt så jag vet inte vad jag ska säga. Samtidigt som man kanske vill att den ska få vara ute är man orolig att den ska råka ut för något. Svårt val.

 • Reply
  Petra Elisabeth
  20 september, 2018 at 22:25

  Åh förstår din oro. Måste vara ännu svårare ifall du har lite sämre erfarenheter i bakgrunden. Det är verkligen en svår fråga. Tror att det måste vara friare för katten att få gå fritt ute. Men som du säger så kan olyckor hända. Aa, svårt. Berätta gärna vad ni bestämmer er för 🙂 // Petra Elisabeth

 • Reply
  Lillan Kind
  20 september, 2018 at 22:29

  Mina katter har alltid varit innekatter, och fått gå ut i koppel fastän jag har bott på landet. Jag vill inte ha mina husdjur springande vind för våg. Katter blir precis som du skriver påkörda, tagna av rovdjur, råkar ut för katthatande människor osv. Jag vill inte förlora mina husdjur oavsett vad det är för sorts djur.

 • Reply
  Lexochlogan
  21 september, 2018 at 09:14

  Vi har en liten hund och jag kan hålla med dig om att det nästan är samma sak ändå springer ett 10 tal katter här utanför lösa varje dag och gör dina behov. Jag måste ju plocka efter vår hund men ingen som plockar efter katterna i mun rabatt 🙈 bra med gps så har du ju lite koll

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.