Therese Wiksten

-Utmattningsdepression-
Status just nu

“Det tar tid att bli frisk”

Det var vad min läkare sa när vi kom fram till att det var en utmattningsdepression jag hade. Ska man vara noga så är det egentligen, om jag inte har fattat det hela fel, utmattningssyndrom + depression. Två olika saker som behandlas var för sig.

Att det skulle ta så här lång tid var jag däremot inte beredd på. Efter ett antal månader så tycker jag att jag borde ha kommit en bit. Det trodde jag också att jag hade, tills jag hade mitt första besök hos psykologen. Efter ett samtal på 45 minuter så var jag helt slut i huvudet. När jag tog upp mobilen för att boka in nästa möte så kunde jag för allt i världen inte komma på var man skriver upp sådant, eller var i mobilen man kunde skriva saker över huvud taget. När jag kom hem tänkte jag ringa min man och berätta hur det gick. Jag hörde vad han sa men jag förstod inte ett ord, så det var bara att lägga på.  Sedan sov jag i princip i två dagar.

Det som är svårast för mig just nu är ljud, folk, röriga miljöer, växla mellan saker, minnet, fysisk aktivitet och sådant som kräver lite tankeverksamhet, som t.ex. svårare texter eller saker jag inte riktigt kan. Jag har också problem med att varva ner och somna på kvällen och att “ställa in fokus” när jag växlar mellan att titta på något nära och långt borta. Och så klart stress. Tidspress, plötsliga ändringar, prestationskrav osv fungerar inte. Alls.
Emellanåt så känner jag mig med andra ord som en dement 90-åring.

Att skriva eller slösurfa går med andra ord helt okej, om jag sitter ensam i ett tyst rum.

Jag ljög nog lite innan. Det som är svårast är att acceptera att jag faktiskt är så här dålig. Jag läser om så många som varit sjukskrivna i ett halvår och som under den tiden tagit en massa promenader, tränat, läst böcker, gått på konserter, träffat folk, städat, diskat, tvättat osv. Vissa gör mer under en dag än vad jag gjort på en månad. Jag vet att utmattningssyndrom kan visa sig på olika sätt och att man kan ha olika grader av det men det gör mig ändå så frustrerad. Och stressad. Jag känner att jag borde vara frisk nu.

 

You Might Also Like...

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Äldst
Nyast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Slow Living by Annika
3 år sedan

Åh va jag lider med dig! Tänk inte på att du borde bli frisk och bli aktiv igen. Det kommer!
Stanna, bejaka där du är idag och vila. Tids nog kommer krafterna och energin tillbaka och då mår du bättre!
Kram Annika

Helena
3 år sedan

Hej hittade precis hit :), har själv utmattningssyndrom sen november 2013 och är inte frisk ännu. trodde som du att jag skulle vara frisk efter ett par månader men så var icke fallet. Är nu precis igång och arbetstränar för 7e gången på tre år. Kan bara säga att låt det få ta tid, ha inte för bråttom tillbaks, det går inte att skynda på detta på nåt sett. Jag har så många bakslag bakom mig, ville inget annat än att ta mig tillbaka, men har nu insett och accepterat att det tar tid. Att acceptera detta var jättesvårt, tog… Läs mer»

3
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x