Therese Wiksten

Utmattningsdepression?

I måndags var jag hos psykologen. Med tanke på hur jag mådde efter första besöket så bestämde vi oss för att korta ner dom till en halvtimme. Jag fick även uppgiften att ta en promenad varannan dag. När jag sedan precis missade bussen så tänkte jag att jag kunde passa på att gå hem. Vi pratar ingen monsterpromenad utan kanske 200 meter extra, plus en ganska lång trappa. Och den där trappan alltså..
I vanliga fall är den lite småseg men nu kändes den totalt oöverkomlig. Jag var tvungen att vila tre gånger på vägen upp och jag hade så mycket mjölksyra att jag på allvar inte trodde jag skulle ta mig hem. Som grädde på moset så körde två tjejer trappintervaller samtidigt.. Vem tror du var mest slut? När jag kom hem kunde jag knappt andas och jag lade mig i sängen och rörde mig inte på en timme.

Som vanligt när jag gör något som är det minsta ansträngande så har jag blivit sämre. Jag har haft ont i halsen sedan i tisdags samtidigt som jag känt mig sådär typiskt sjuk. Det har räckt med att stå upp i någon minut innan mjölksyran kommit och jag har, utan att överdriva, fått hjärtklappning av att gå tre meter.

Jag lyckades ändå ta en kort promenad på kanske 5 minuter i onsdags och idag mådde jag helt okej, förutom halsen som håller i sig, så jag drog till med en 20 minuters promenad. Så nu är den där mjölksyran tillbaka igen.

I ren frustration har jag försökt googla på varför jag blir så himla dålig så fort jag gör något. Det skulle jag kanske inte ha gjort (att jag aldrig lär mig) för nu sitter jag här och är rädd att det inte är en utmattningsdepression jag har utan ME. De har liknande symtom men 1177 skriver så här:

“De influensaliknande symtomen som är en del av ME/CFS tillhör inte heller den typiska bilden vid utmattningssyndrom. Det gäller till exempel halsont, svullna lymfkörtlar, muskelsmärta eller muskelsvaghet, feberkänsla och en försämring vid ansträngning som kvarstår mer än 24 timmar.”

Jag hittade en lista över kriterier och prickar in mer än tillräckligt. Det som är lite på gränsen är väl min huvudvärk, ledvärk och kalla händer/fötter som jag haft väldigt länge.
Jag borde antagligen ta upp det med min läkare men jag vette 17 om jag vågar. Utmattningssyndrom kan man bli frisk från, det blir man i princip inte av ME. Tänk om jag aldrig orkar göra något igen?

? | Någon med ME eller utmattningssyndrom som känner igen sig? (Hoppas på att någon ska säga att det inte är ovanligt att må så här vid utmattningssyndrom)

You Might Also Like...

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Äldst
Nyast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
L
L
3 år sedan

Hej! Snubblade på din blogg och läste det här inlägget. Vill bara säga att jag känner igen mig! Är sjukskriven för utmattning och har varit det i tre år snart. Både innan jag blev sjukskriven och undertiden så har jag haft återkommande problem med halsont och sjukdomskänsla, utan några mätbara orsaker (varken feber eller något i halsen som läkarna kan mäta). Jag har själv varit inne på me flera gånger (speciellt när jag hamnat i halsont/sjukläget i flera månader utan någon nämnvärd förbättring trots sängliggande). Men! Nu till det fina, jag har blivit bättre. Och det är väl det också… Läs mer»

Kajsa
Kajsa
3 år sedan
Reply to  L

Åh vad skönt att läsa! Snubblade in här efter att ha googlat på just feberkänsla vid utmattningssyndrom. Är sjukskriven sedan ett halvår och har tyvärr drabbats av ett rejält bakslag efter en tuff vårvinter. Hoppades att det skulle dyka upp massa som bekräftade att det är vanligt, men dyker upp alldeles för mycket om ME. Blir ju jätterädd! Så tack för detta. Det behövde jag läsa!

3
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x