Therese Wiksten

Vad gör man när inspirationen är borta?

Det är ingen hemlighet att jag är så himla klar med vintern vid det här laget. Jag är riktigt less faktiskt. Hanna kör sin årliga fotoutmaning nu i mars och dagens ord var “våraning”. Hos mig snöade det i morse när jag drog upp persiennerna. Inte mycket till våraning här inte.

Mitt problem är lite att jag väldigt lätt blir påverkad av vädret. Visst kan det vara kul och inspirerande med vinterlandskap och snö. När jag vill ha det. Nu vill jag ha sommar och värme. Då har jag så sjukt svårt att motivera mig att ens gå utanför dörren. Förstå då vilken inspirationsdödare det blir när man bor i en liten skokartong och inte direkt har plats att hitta på något här hemma. Som gjort för en negativ spiral.

Det håller ju inte i längden och nu känner jag att jag måste hitta tillbaka till den där inspirationen. Jag kan ju inte sitta här och vara bitter och bara vänta på bättre tider.

Min bucket list

Förra året skrev jag ihop en bucket list. 50 saker som jag vill göra innan jag fyller 50. Jag tänkte att jag skulle ta en kik där. Det är lätt att glömma bort allt man faktiskt vill göra när man bara känner sig allmänt less. Nu vill jag minnas att många av punkterna var resor, men något ska jag nog kunna hitta. Kanske har jag redan bockat av någon punkt?

Nummer 4, att starta företag, är faktiskt avbockad sedan december! Heja! Nu jobbar jag istället mot nummer 46. Jag har också börjat måla lite, men inte tillräckligt mycket för att tycka att den punkten är avbockad. Jag vill måla mer, men det behöver nog bli lite varmare. Det är nog inte något som kommer ta mig ur min inspirationssvacka just nu. Den där yogarutinen går också lite sådär med. Hur lyckas man med det egentligen? Island och valsafari är två punkter jag hoppas kunna pricka av i september. Inget jag kan göra nu alltså, men något att se fram emot. Det är också viktigt.
Men så kommer vi till nummer 29 och 37. “Skapa rörligt material” och “Lära mig fotografera”. Där har vi det kanske!

Den gemensamma nämnaren när jag är less

När jag känner mig oinspirerad så är det just det som det slår hårdast mot, vilket i sin tur gör att bloggen och mina social kanaler får lida. Inga bilder = inga inlägg. När jag inte får ut inläggen som jag tänkt så blir jag istället irriterad över det. När vi kommit så långt så är jag bara allmänt irriterad och saker som egentligen inte är något problem blir till irritationsmoment och så är den dåliga spiralen igång.

Jag ska lära mig fotografera .. och filma

“Lära mig fotografera” är kanske fel ordval. Jag vet ju hur man knäpper av en bild med kameran, men jag vill bli bättre. Vad är det som gör att jag tycker att en bild är så mycket bättre än en annan som ser i princip likadan ut? Varför blir (nästan) aldrig resultatet så som bilen jag har i huvudet? Hur använder jag ljuset på bästa sätt och vad är det som gör något intressant? Hur skapar man en story?
Jag vill lära mig mer om bländare, slutartider, ISO och allt det där tekniska, men kanske framförallt det kreativa. En tekniskt perfekt bild, eller film, är inte alltid den mest intressanta.

Jag har dessutom funderat på det där med att börja filma och skapa mer rörligt material hur länge som helst nu. Det finns ju så mycket kul man kan göra! Men det har liksom tagit emot. Som att jag varit ute på lite för djupt vatten..lite för långt utanför min comfort zone. Kanske är det dags nu.

Vi får se om jag lyckas kicka igång motivationen med ett litet projekt. Det brukar kunna hjälpa. Dessutom så tror jag att det blir lättare att ta mig ur liknande svackor framöver när jag har samlat på mig lite mer kunskap.

Men hur börjar jag? En kurs? Ska jag finkamma Youtube? Vilka konton är grymma för inspiration? Jag behöver alla tips jag kan få!

You Might Also Like...

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x