Therese Wiksten
Sjuk

Var är alla skedar?

För ett tag sedan läste jag en beskrivning där man jämförde energi med skedar. Det handlade om personer som är sjuka i ME och även om jag själv inte har fått den diagnosen så tyckte jag det var väldigt träffande och otroligt bra förklarat så jag lade det på minnet. Eller ja, jag minns själva grundtanken så jag har nog med stor sannolikhet kokat ihop en något förvrängd version.

Varje liten sak man gör ”kostar” en sked

Varför just en sked vet jag inte, men så var det i alla fall. Allt från att kliva upp ur sängen, klä på sig eller läsa ett mail till att gå till affären. Vissa saker skulle jag nog säga kostar mer än bara en sked. En använd sked hamnar i diskmaskinen, som man kör igång på kvällen. Diskningen motsvarar alltså sömn.
Diskmaskinen är nog efterkonstruktion, men skedar behöver diskas, så är det ju.

Hos en frisk person skulle sked-lådan se ut ungefär som bilden ovan. Det finns mer än tillräckligt för att ta sig igenom dagen, även om det skulle råka bli en så pass fullspäckad dag att det behövs ett gäng extra eller om det skulle bli för stressigt för att hinna diska.

Tänk sedan att du vaknar en dag och märker att lådan nästan är tom

Kör man då ändå på som vanligt så står man där vid lunch och märker att skedarna är slut. Helt plötsligt så måste man lära sig prioritera och saker som man normalt sett brukade göra på samma dag finns det helt plötsligt inte tillräckligt med skedar till.
”Kliva upp, göra sig i ordning, åka till jobbet, ta en fika med en vän när man slutat, åka och träna, handla på vägen hem, passa på att slänga in en maskin med tvätt, laga mat, se en film”
Det kanske känns som en normal dag men det är bara att glömma. Nu är det snarare:
”Ska jag handla, tvätta eller duscha idag?” 

Troligtvis måste man plocka ur ett par skedar ur diskmaskinen under dagen och diska upp för hand – dvs vila en stund. Det är ju däremot inte så kul att stå och diska för hand hela dagen så det kan också vara frestande att tänka att ”Det är inte så farligt om jag använder den här skeden igen”. Man använder energi som man egentligen inte har.
Risken är då stor att när man väl kör igång diskmaskinen så är disken så skitig att allt inte blir rent. Man måste kanske köra den flera gånger och under några dagar, eller rent av veckor, har man ännu färre skedar än vanligt.

Lider man dessutom av ME så har i värsta fall några skedar blivit förstörda och måste slängas. Och tar skedarna slut så är dom slut, det finns ingen butik som säljer nya. Inte just nu i alla fall.

 

You Might Also Like...

3 kommentarer

 • Reply
  E.
  18 juli, 2017 at 14:32

  misstänker du me eller hur kommer de sig att du tar upp det? brukar inte va någon som vet vad de är annars. vad får dig att tro att de är de i så fall? hoppas du mår bättre snart och att de inte är me för de e ett helvete att leva med.

  • Reply
   Therese Wiksten
   18 juli, 2017 at 19:25

   Hej! När jag började skriva svaret så kände jag att det fanns en hel del att skriva om det så jag kommer svara på din kommentar i ett separat inlägg framöver, så håll utkik:) Ta hand om dig!

 • Reply
  Det stora inlägget om ME - Therese Wiksten
  20 juli, 2017 at 18:21

  […] en riktigt jävlig ”släng av utmattning” och att jag ”hittar igen” mina skedar snart. Däremot så tar jag det säkra före det osäkra, jag har inte lust att bli […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.