Therese Wiksten
Livsstil

Varför väntar man på en katastrof innan man backar upp filerna?

Min hårddisk har krånglat ett bra tag nu och för några månader sedan så pratade jag om att ”jag borde ta tag i det och köpa en ny hårddisk ifall den här lägger ner.” Den är glapp i uttaget så varje gång jag andas på den så riskerar den att koppla ur och jag vet ju att den inte är bra när den kopplar i och ur sådär konstant. Eller när den blir runtsläpad på resor. Jag har ju dessutom läst så många gånger att man borde ha sakerna på två olika ställen. Jag har läst alla skräckhistorier om folk som blivit av med exakt allt.

Så försvann helt plötsligt en mapp från hårddisken. Poff. Spårlöst borta. Då tog jag t.o.m och kikade runt på lite olika alternativ. Men om jag köpte något? Nix.

Helt plötsligt så ville hårddisken inte samarbeta alls längre utan informerade mig om detta varje gång jag försökte starta den:

Ny hårddisk

Där snackar vi panik. Jag försökte googla och fråga runt på diverse forum men hittade inget vettigt. Nu tog jag i alla fall tag i det och beställde en ny hårddisk. Ett tag där så släppte jag bara allt. Så länge jag inte verkligen försökt fixa den så är den inte körd, typ. Den nya hårddisken kom och efter ett himla googlande hittade i alla fall till slut en ”försök reparera hårddisken-knapp”. Och det fungerade! Lättnaden när jag insåg att varenda bild eller film jag äger inte gått upp i rök var rätt skön. Alla gamla stuntfilmer, bröllopet, resor, mina syskonbarn..

Katt bortskänkes

Bäst att passa på att kopiera över allt medan den fortfarande fungerade. Det gick långsamt och vågade knappt röra mig ifall den skulle kopplas ur. Så kom katten och strök sig mot skärmen. Och där bröts det. Kopplar i den igen och behövde som tur är inte börja om från början. Lyfte ner katten.

Lät datorn vara ifred så jag inte skulle råka göra samma sak. Så fick katten ett ryck och kutade över datorn. Det bröts igen. Jag sa åt katten och kopplade in hårddisken ytterligare en gång. Mutade katten med mat.

10 minuter senare.
Katten körde ett nytt race över datorn. Vad som hände? Hårddisken kopplades så klart ut igen. Sa åt katten och kopplade i hårddisken igen. Fick lirka lite med den innan den ville samarbeta.

Försökte ta ut katten på en promenad/lek utomhus. Hon stenvägrade vid ytterdörren. (Det är kanske inte bara jag som är less på vintern?)

Ytterligare 10 minuter senare.
Katten tyckte återigen att datorn var bra att gena över. Och hårddisken kopplades ur. Försökte koppla in den igen men inget hände. Inte ens ett felmeddelande. Hårddisken lyste men annars absolut ingen reaktion. 15% överfört. Jobbade på en ”katt bortskänkes-annons” till blocket och försökte att inte bryta ihop helt. Ringde till min man och grät en smula. Som om han skulle kunna lösa det. Ett tag senare så tyckte hårddisken att jag lärt mig min läxa tillräckligt och valde att fungera igen. X antal timmar senare så var allt kopierat till den nya hårddisken.

Jag överdriver inte om jag säger att jag var alldeles utmattad av den där känslomässiga bergochdalbanan.

Hur backar man bäst upp?

Nu är alltså tanken att jag inte ska göra samma misstag en gång till. Jag har visserligen allt sparat på två hårddiskar, men den första kan jag ju knappast räkna med. Jag ska vara glad om jag någonsin får igång den igen. Så nu behöver jag hitta något bra sätt att spara allt på. Vad är smartast?

 1. En till hårddisk?
 2. Molnlagring?
 3. En sån där egen molnlagring?
 4. Något annat?

Jag kikade en del på molnlagring men känner spontant att det blir väldigt dyrt. Min hårddisk synkar automatiskt till Dropbox men 100-150 kr/ månad känns lite sådär. En ”egen” molnlagring kostar visserligen från ett par tusen men det sparar man ju in efter ett tag. Däremot så är man ju helt körd om det tex börjar brinna hemma. Och om lagringsbehovet ökar drastiskt. Jag läste någonstans att vi väldigt snart kommer springa runt med små hårddiskar som rymmer 100+ tb. Antar att dropbox och liknande företag anpassar utrymmet om det generella behovet ökar (förr klarade man sig ju med en diskett…) men har man köpt en 2-16 tb lagringsenhet så får man ju helt enkelt köpa nytt.

Hur sparar du dina filer? Har du något bra tips? Eller är du som jag och skjuter på det tills det väl händer något?

 

 

You Might Also Like...

11 kommentarer

 • Reply
  Christer Holm
  16 mars, 2018 at 09:25

  Jag använder min nas server här hemma , sen en extra backup på Molnlagring.
  Kan var så att jag även läger en ytterligare backup på en extern hårddisk, men det är mest bilder där..

 • Reply
  Nathalie
  16 mars, 2018 at 09:43

  Haha förlåt att jag skrattar, men de där med katten var kul 😛 Frustrerande kan jag tänka mig! Jag är skitdålig på att lagra saker. Jag har en extern hårddisk, men använder den aldrig o_O
  Kram

  • Reply
   Therese Wiksten
   22 mars, 2018 at 11:46

   Skratta på du, det gör jag också såhär i efterhand haha. Hade det inte löst sig så vet jag dock inte om jag hade skrattat 😉 Men hon är himla rolig, den där pälsbollen. 🙂

 • Reply
  Lina
  16 mars, 2018 at 09:54

  Åh så frustrerande, men håller med Nathalie att det där med katten var kul haha! 😀

 • Reply
  Fröken Rödlök
  16 mars, 2018 at 10:20

  Jag har en extern hårddisk som jag sparar foton på – annat har jag inte av värde att spara!

  • Reply
   Therese Wiksten
   22 mars, 2018 at 11:45

   Jag tänkte likadant.. ”jag sparar allt viktigt på en extern hårddisk” och så var det bra så.. Tänkte aldrig på vad som skulle hända när den lade ner =/

 • Reply
  FlyingDryden
  19 mars, 2018 at 11:44

  Hängslen och livrem. 🙂 Jag kör en nätverksdisk (NAS) hemma i garderoben, med dubbla diskar som speglas. Inte idiotsäkert men tillräckligt. Har också en extern disk på annan ort som jag tar hem och backupar till ibland (in case of brand osv). Men. Jag har börjat inse att det där med molnlagring är smidigt även för större mängder data och med fördelen att alltid ha det med sig (i mobilen exempelvis). Hårddiskarna har ju en förmåga att bli fulla (medan molntjänsterna precis som du skriver anpassar sig till marknaden). Har kört Dropbox ett tag och betalat 100 SEK/månad för 1TB men nu migrerar jag det till Microsoft OneDrive istället, som kostar 70 SEK för 1TB. Även deras 5TB kostar mindre än vad Dropbox 1TB gör (90 SEK). 5 terra kommer man ju hyfsat långt med även om man filmar mycket. Får väl utvärdera om ett halvår och se om det blev bättre eller sämre.

  Innebär ju också att jag kommer få minst en liten portabel USB-disk över. Vill du köpa? 😛

  Jag vet inte om en fysisk disk egentligen blir billigare i längden. Lägger man 70-90:-/månad på molntjänst så drar det ju iväg men en fysisk disk ligger ju å andra sidan på 1200-2000:- och riskerar ju dessutom att haverera. Man får väl sonika betala lite för tryggheten. 🙂

  • Reply
   FlyingDryden
   22 mars, 2018 at 10:42

   Får nog revidera det jag skrev om OneDrive 5TB, det gällde visst bara om man är fem användare som delar på utrymmet, annars är det typ 1TB/användare eller något sånt.

   • Reply
    Therese Wiksten
    22 mars, 2018 at 11:40

    Åh, men typiskt! Det lät ju riktigt bra annars. 1 tb känns däremot lite väl klent för mig. Kommer nog köra på samma lösning som dig, med en nätverksdisk gömd i garderoben. Då får vanliga hårddisken följa med hemifrån ifall det börjar brinna. Bara hoppas att jag inte har sådant oflyt att det händer något hemma samtidigt som hårddisken kraschar hehe. Eller så blir det ett konto på dropbox ändå haha. #beslutsångest 😂

    • Reply
     FlyingDryden
     25 mars, 2018 at 21:41

     Ja alltså. Slår man ut kostnaden för diskutrymme över tid så… nja, jag vet inte om betalt molnlagringsutrymme blir så JÄTTEmycket dyrare faktiskt. Det är väl lite som att man får en ”försäkring” på köpet i och med att man slipper diskar som havererar eller brinner upp. 🙂

     Nu har jag i alla fall migrerat till OneDrive hos Microsoft istället för Dropbox och sparar 30-40 spänn i månaden, ungefär. Känns bra så här långt!

 • Reply
  ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★
  23 mars, 2018 at 12:58

  Jag har en extern hårddisk jag lägger över allt på. 🙂

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.