Meny Stäng

Vi odlar vitlök

Drömmen är att kunna gå rakt ut i trädgården och bara plocka det vi vill ha, tänk den lyxen! Jag trodde vi skulle behöva vänta tills i vår med att börja fixa i trädgården, men det visade sig att jag hade fel. “Vinterodling” är ju visserligen en grej, men det känns lite överkurs för mig.

Vitlök däremot ska sättas på hösten, i oktober-november. Det som känns kul med vitlök är att den tydligen är rätt enkel att lagra. Om allt går som det ska så kommer vi kunna skörda den i juli någon gång och sedan kanske ha egen vitlök tills det är dags att skörda igen året efter.

Jag hade läst på Sara Bäckmos blogg att Cledor var favoriten och jag tänkte jag skulle testa den, och några andra, men jag var tydligen inte ensam om det. Jag var ute lite för sent och dom få ställen som sålde Cledor hade totalt slutsålt. Hela oktober gick jag och tänkte på dom där vitlökarna. Till slut började tiden ticka iväg och när vi såg en låda med vitlök inne på Bauhaus så slog vi till.
7 stycken lökar och fyra olika sorter blev det. Unikat, Germidour, Messidrome och Messidor.

Jag var inte så pepp på att bygga odlingslådan, men som tur är tycker Jonas att sånt är lite mer intressant än jag gör. Han fick fria händer och hittade en variant som han tyckte såg lite roligare ut än en vanlig pallkrage. Två plankor och någon slags väv/nät mellan. Tydligen ska det göra det svårare för sniglarna att klättra upp, om det fungerar återstår att se.

Och så kom snön..

Jag blev lite orolig när vi vaknade upp till Narnia, men som tur var så försvann snön några dagar senare. Själva lådan gjordes klar i början på veckan, sedan väntade vi till nu i helgen med att fylla på med jord och sätta löken.

Den färdiga ramen ska hamras ner i jorden.
Färdig! Tidningar ska ner i botten och sedan på med jord, jord och mer jord..
Lite roligare att bygga tyckte Jonas..får se om det håller sniglarna borta som bonus? (..och kanske minskar risken att vi dränker vitlöken?)

Att skala och fixa med klyftorna var ett mycket större jobb än jag hade tänkt mig. Och det resulterade i många fler klyftor än jag hade förväntat mig. 22 stycken fler än vi hade plats för i odlingslådan, för att vara exakt. Som tur är så har vi en liten pallkrage ståendes så vi fick helt enkelt använda den också.

Dags att peta ner löken. Tills vi insåg att vi* gjort en skåra för lite och fick göra om dom. Jonas förbereder pallkrage #2. *jag

För att komma ihåg vad vi har planterat var så har jag gjort ett uppslag i min kalender.

Så var det färdigt. Nu ska det bara täckas över så dom inte trycks upp ur jorden om temperaturen växlar för mycket i vinter. Sedan är det bara att vänta…

 

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

33 Comments
Äldst
Nyast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elisa
5 år sedan

Åh vad spännande! Bra jobbat med odlingslådan. 🙂 vitlök använder i alla fall jag väldigt mycket så det skulle inte vara helt fel att kunna odla. Googlade och såg dock att det inte går att odla inomhus, men kanske på balkong? 🙂

Mirre
5 år sedan

Så fint med odlingslådan och så fint med snö, vill också ha, här är det BARA grått

Hanna
5 år sedan

Vad fränt jag har nog aldrig reflekterat över hur man odlar vitlök. Tack för dagens lärdom!

Denevigaresenären
5 år sedan

Som jag alltid säger, ni är så otroligt duktiga! Jag skulle också vilja ha möjlighet att gå ut i trädgården och plocka egna hemodlade grönsaker. En sådan dröm ?

Johanna
Johanna
5 år sedan

Jag skulle också vilja kunna gå ut i min trädgård och hämta de jag vill 😀 ! Tänk vad pengar man kan spara ????????

Lillan Kind
5 år sedan

Så härligt att odla egen vitlök som är så gott!? Jag visste inte att det finns en massa olika sorter!

Sara
5 år sedan

Åh vad bra att du påminde mig. Sommaren som gick så fick jag för mig att plantera/odla lite på vår balkong. Plötsligt så fanns det knappt någon plats kvar att vistas på där ute till min sambos stora förtret. Han är så känslig ? sedan fick jag ett infall och började peta ner kärnor från nästan varje frukt som åts här hemma under två veckors tid. Resultatet är att jag nu har tre melonplantor växandes i vardagsrummet, de har sällskap av flera paprikaplantor, nektarinplanta och ett antal plantor som jag inte har har en susning om vad det är? Livet… Läs mer»

Jennysvardag
5 år sedan

Drömmen är ju även för mig att bo i hus och kunna odla. Men den drömmen känns för långt borta för mig. Hoppas att era vitlökar och andra lökar tar sig och blir bra 🙂

Amanda
5 år sedan

Åh vad kul att kunna så era ega grönsaker och att ni redan kan börja nu! Hoppas ni blir nöjda. Och vad fint det ser ut med lite snö, här där jag bor regnar det bara 🙂

Yela
5 år sedan

Men va coolt att odla vitlök ju, blev också sugen på att göra de nu ? Så himla kul att odla och gå ut i trädgården och plocka färska grönsaker ?

Emma Engström
5 år sedan

Men vad spännande! 😀

Chanelle
5 år sedan

Men vad roligt 😀 vill också kunna odla men orkar inte göra det nu när jag bor i lägenhet..
Vad smidigt och bra att du skrev upp det i kalendern!

Linda
5 år sedan

Har ni fått snö?
Jag längtar efter att det kommer en massa snö till oss med ?
Vitlök är väl en tacksam planta att odla?

Fnulan
5 år sedan

Men SNÖ? Tur att den försvann snabbt. Jag vill alltid så mycket i vår trädgård, men det händer så lite. ELLER-…. jag börjar göra allt, men det blir inget slutfört… LYCKA TILL, bra jobbat!

Ida
Ida
5 år sedan

Åh heja er, vad duktiga ni är!
Jag måste odla mer också, jag gillar ju lök!
Dock finns det en nackdel med lök 🙁

Melissaskywalkz
5 år sedan

Men shit vad kul!! Min största dröm är att vara helt självförsörjande, det hade varit sååå häftigt 🙂

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Men du så roligt :). Jag skulle också vilja ha hus så man kunde odla eget. Visst det går ju på balkongen men är inte detsamma som att få gräva ute i jorden och faktiskt odla på riktigt :). Det ska bli kul att följa er till våren när allt står i blom :D.

Jennifer
5 år sedan

Underbart att kunna odla själv 🙂 Hoppas vi får följa “resan” 🙂

Em
Em
5 år sedan

Vilken fin låda och vad roligt att odla själv. Ska bli kul att följa dem, om du delar med dig såklart ??

charlottelinden.se
5 år sedan

Åh, så underbart 🙂 Jag har också en liten dröm om att bara kunna gå ut i trädgården och plocka det man behöver! Det är ju så rogivande att påta i trädgården också!

Kamilla
5 år sedan

Vilke fin driv bänk. skönt m ed en händig person som fixar. Spännande att så vitlök. Jag vill gärna följa lökarnas väg.

Emma
5 år sedan

Bra jobbat ? hoppas det växer på bra så ni får behålla drömmen med att kunna ha egen vitlök hela nästa år ?

Malin Moen
5 år sedan

Har alltid drömt om att odla grönsaker och vara självförsörjande. Får absolut testa på att odla mer till nästa år! 😀

Nilla
5 år sedan

Så spännande att odla en del själv. Hoppas det går bra med vitlöken att ni kan skörda en hel del nästa år.

Hannas krypin
5 år sedan

Jag säger varje år att jag ska odla mer grönsaker här hemma men det blir aldrig så. Hoppas att er odling blir riktigt lyckad iallafall.

Fru Elversson
5 år sedan

Håller tummarna att det kommer gå toppen för vitlökarna! Jag själv kan inget om sådant hihi

Frugan E
5 år sedan

Mysigt! Hoppas också på att kunna börja odla. Får kolla in tips och tricks här hos dig 🙂 Vitlök vill jag definitivt kunna ha egen. 🙂

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★

Spanar in och undrar lite vart du tagit vägen? :).
Var ett tag sedan du uppdaterade men vill ändå spana in 🙂

Johan | grattisvarlden.se

Vitlök är både enkelt att odla och ger en bra skörd. Just känslan av att äta egenodlade grönsaker slår det mesta. Jag har en polare som är nästintill självförsörjande och har återgått till det där genuina livet. För några år sedan odlade jag runt 20 olika chilisorter. Så min plan är att köpa ett hus på Malta och flytta tillbaka till ön och börja odla grönsaker igen.

Snabela
5 år sedan

Hoppas att det kommer mycket vitlök. Önskar att jag hade möjlighet att plantera så som du.

trackback

[…] I november förra året petade vi ner 7 stycken vitlökar i marken och där kan man säga att vi startad hela “projekt odling”. Några månader senare så sådde jag en otroligt massa tomater, chili och paprikor. Jag hade läst att många frön inte gror så jag räknade med ett stort bortfall. Så blev det inte riktigt och huset svämmade över av plantor. Mot vårkanten så fick spenat, morot och palsternacka flytta ner i jorden och vi spontanshoppade sättpotatis som vi också petade ner i en av odlingslådorna. […]

33
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x