Therese Wiksten

Vi ska byta ut den direktverkande elen

Det finns en del saker som jag inte känner mig sådär enormt taggad inför när det kommer till att äga hus. Uppvärmning och elräkningar är en sådan sak. I vår etta ingick elen så jag har inte behövt fundera på sådant på väldigt länge.

Huset vi har köpt värms upp med direktverkande el. Vi har tack och lov även en luftvärmepump och en liten braskamin men jag känner mig inte helt övertygad. De förra ägarna eldade på rätt bra men man kommer ju inte ifrån elförbrukningen för det. Vi kommer vilja ha betydligt varmare än vad dom hade (13 grader i sovrummet som dom pratade om känns inte lockande..) och eftersom vi inte kommer elda så mycket så kommer det bli betydligt högre elförbrukning för oss.

Bergvärme

Vi har hela tiden sagt att om vi skulle få det vi ville för lägenheten så skulle vi investera i bergvärme. Och det fick vi ju. Vi har läst på och googlat runt och bergvärme är sällan en dum idé när man har direktverkande el men oj vad läskigt det är med så stora investeringar.

Helst kan man ju tycka att vi borde gå en vinter och se hur dyrt det faktiskt blir, men samtidigt så vet vi ju att det kommer bli dyrt och det känns inte alls lockande.. En fördel med bergvärmen är ju att kunna ha en trevlig inomhustemperatur och att kunna duscha utan att behöva gå runt och oroa sig. Bara det är ju värt en hel del.
Hade vi behövt ta lån så skulle vi ju behövt betala både lånet och uppvärmningskostnaderna och då hade det kanske inte blivit lika stor skillnad, men nu vet vi ju att månadskostnaderna kommer bli lägre direkt.

Planen

Tanken är alltså att byta ut elen mot ett vattenburet system. Till en början vill vi sätta in element i källaren och se hur det påverkar övervåningen. Vi ska ändra planlösningen rätt mycket på entréplan så vi är inte helt säkra på hur det kommer bli i slutändan. Vi har pratat om element kontra golvvärme men är fortfarande osäkra. Vi blev även rådda att avvakta av bekanta som bara har värme i undre planet och klarar sig på det. Vi kommer i alla fall förbereda i källaren så det blir enkelt att dra element upp till sovrummet om vi skulle behöva komplettera där.  På entréplanet har vi ju dessutom luftvärmepumpen och braskaminen.
När renoveringen här uppe är klar så lutar det ändå starkt åt vattenburen golvvärme.

Bokat möten

Vi hörde av oss till lite olika företag och tre stycken har varit här på besök. Tre rätt olika besök varav ett riktigt bottennapp.

Det första besöket kändes väldigt grundligt. Vi gick runt på tomten och diskuterade olika lösningar och placeringar. Samma sak nere i källaren. Vi diskuterade olika placeringar på pumpen och diverse för-och nackdelar. Han ställde en hel del frågor och förklarade när vi undrade saker. Vi diskuterade framtida renoveringar och utbyggnader och fick input på våra planer om golvvärme kontra element på entréplanet och att till en början bara sätta in i källaren. Vi gick igenom broschyrer och fick en rejäl genomgång av pumpen, hur systemet fungerade, garantier och liknande. Besöket tog nog närmre 1,5 timme.

Besök nummer två var lite av en flopp. Han började med att vara en halvtimme sen. Besöket rusades igenom. Han räknade element, mätte där vi föreslog att pumpen skulle stå och sedan pratade han en hel del om elementen på entréplan, trots att vi pratat om att börja med källaren och troligtvis vill ha golvvärme här uppe. Helt plötsligt så springer han i princip bara härifrån. Vi var lite osäkra på om han faktiskt åkte eller bara skulle hämta något i bilen, men poff så var han borta. Tio minuter-en kvart kan mötet ha tagit. Ingen aning om var dom tänkt borra, vilken pump han säljer eller något. Inte heller fick vi någon riktig chans att ställa frågor. “Jag kommer tillbaka” sa han. Vi tittade på varandra och undrade lite var sjutton som precis hände. Vi har inte hört något alls sedan dess. Inget mail, inget telefonsamtal och ingen offert.

Besök nummer tre påminde tack och lov mer om det första besöket. Minus den grundliga genomgången av pumparna. Det gick betydligt snabbare, men kändes inte sådär stressat som besöket innan. Jag fick ändå ett positivt intryck av företaget. I stora drag så kändes det som att dom tänkte väldigt lika. Den största skillnaden var nog att dom hade olika märken på pumparna.

Jämföra offerter

Besöken resulterade alltså (tyvärr bara) i två offerter. Två offerter som inte skiljde sig jättemycket åt.

Nibe vs. Thermia
150 meter borrhål vs. 160 meter
20 000 kr i prisskillnad

Han som säljer Nibe-pumpen pratade inte om den alls så där lutar det starkt åt Thermia. Vad får vi om vi väljer Nibe? Tja..en bra pump, men varför ska vi välja den? Thermia har vi fått förklarad för oss, vad skillnaden är mot för konkurrenterna och varför (säljaren tycker) vi ska välja den. Där får vi också en online-tjänst som gör att dom kan koppla upp sig mot vår pump om vi får problem. Är det något dom kan lösa på distans så behöver vi inte betala för att dom ska komma ut hit och kika på den. Om det finns något liknande till Nibe? Ingen aning. Vi har så klart gjort research och både Nibe och Thermia är riktigt bra pumpar, oavsett vad vi väljer så kan det inte bli jättefel.

Vad jag har förstått det som så är borrdjupet en av dom viktigaste faktorerna till om det ska bli bra eller inte. Viktigare än själva pumpen. Så att vi får 10 meter extra med alternativet som dessutom är 20 000 kr billigare känns ju positivt.

Så har vi ju den där magkänslan. Att ta sig tid och sitta ner, svara på frågor och verkligen gå igenom detaljerna kan man vinna mycket på. Det är en riktigt stor investering så man vill ju gärna välja det som känns tryggast. Han var också den enda som faktiskt lämnade referenser. Apropå referenser så använder dom sig av samma företag som borrade min svärfars brunn så det känns ju också lite tryggare. Det besöket som floppade borrade förresten hans bergvärme och det gick inte helt problemfritt..

Idag ska vi få mail med offerten för godkännande och sedan drar processen igång. Tydligen kan det gå rätt snabbt. Ansökan ska skickas in och så fort den blivit godkänd så är det bara att köra.

Det är med andra ord dags att sätta igång och riva och fixa i källaren så att i alla fall golvet är klart när det väl är dags..

 

You Might Also Like...

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Äldst
Nyast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback

[…] är som sagt spikad. Jag skrev ett inlägg om det häromdagen. Att godkänna en så stor offert känns sjukt läskigt. Förutom husköpet så har jag aldrig […]

1
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x