Therese Wiksten
Trädgård & växter

Justja, vi skulle ju odla chili!

-Inlägget innehåller affiliatelänkar-

Vet du vad jag har glömt bort! Vi ska ju odla chili i år! Och paprika. Helst ska man förodla tidigt, vissa i januari/februari, några fungerar framåt mars. Det börjar ju helt klart bli dags att ta tag i det där! Jag verkar aldrig lära mig..alltid ute i sista sekunden haha. Är jag ensam om det?

Idag har jag suttit och kikat på frön och ojat över hur vi ska kunna välja. Det är ju inte precis så att det enbart finns en sort.. Det vore kul att testa lite olika varianter, men eftersom dom kommer i påsar med ofta ganska många frön i varje så blir det snabbt väldigt mycket. Eller kan man kanske spara till nästa år? Känner hur det kommer spåra ur helt med chiliplantor överallt haha. Eller så dör alla.

>>Har du odlat chili? Vilka sorter? Kan du rekommendera någon speciell? Något speciellt jag borde tänka på?

Jag hittade till exempel en lila paprika, vilket jag aldrig sett innan(!), som jag känner skulle vara kul att testa.. och så klart chili i alla möjliga styrkor, färger och former! Jag ska väl börja med att kolla upp vad det är för sorter vi brukar köpa, det känns ju ändå vettigt. Jalapeño och Habanero borde kanske finnas med på listan?

Växtbelysning måste vi också införskaffa.. Förhoppningsvis så tycker Jonas det är roligare än vad jag gör, så kan vi komplettera varandra där. Själv tycker jag bara det känns dyrt, fult och tråkigt. Tyvärr behövs det ju.. Och kanske en värmematta om vi ska ställa dom i köksfönstret med tanke på att vi inte har något element där?

Man kan köpa små ”krukor” att planera i, men det går lika bra i hemmagjorda av tidningspapper, äggkartong eller toarullar. Bekvämt och antagligen lite ”finare” med krukor, men mer klimatsmart och ekonomiskt med hemmagjort.

Jag sålde in min man på det här med argumentet ”Tänk vad mycket vi kan spara på att inte behöva köpa chili i butiken!” Jag tror jag ska ligga lite lågt med just det argumentet i fortsättningen. Men tänkt så häftigt att kunna plocka sin egna chili ändå 😀

You Might Also Like...

44 kommentarer

 • Reply
  Jenny
  14 januari, 2019 at 12:56

  Åh va kul att plantera!!
  Jag har försökt många år och är helt pepp i början när jag ska välja frön och tillbehör osv.
  Men sen efter några veckor släpper den där entusiasmen och mina plantor får klara sig själva… haha!
  Antingen lever de och frodas eller så vissnar de och dör…

  Önskar dig lycka till med dina chili odlingar 🙂

  Kram kram

 • Reply
  Sanna
  14 januari, 2019 at 13:32

  Så härligt med hemma odling har själv inte odlat chili, men min dröm är också en hemma odling. Dock bor jag i lägenhet så det känns lite svårt just nu.

  • Reply
   Therese Wiksten
   15 januari, 2019 at 06:41

   Ja, det är ju lite lurigare i lägenhet, men det finns ändå en hel del som fungerar där 🙂 Just chili tror jag tex ska gå rätt bra och tomat har vi haft även i lägenhet 😀 Det blir ju så klart inte samma sak som när man kan ha en stor trädgård, men man kan få lite i alla fall 😀

 • Reply
  Chanelle
  14 januari, 2019 at 14:30

  Vilken kul ide! Kanske ska tipsa sambon som tycker sånt där är kul 😀 Men wow att det finns en lila paprika?? Aldrig sett! Du får skriva hur det går med paprikan/chili och tips om det 😀

  • Reply
   Therese Wiksten
   15 januari, 2019 at 06:43

   Ja, det tycker jag du ska göra 😀 Ska absolut uppdatera hur det går sedan, och hur den lila paprikan smakar haha, om vi väljer den 😀

 • Reply
  Anneli @ spinkfinger.com
  14 januari, 2019 at 14:34

  Åh vad roligt! När vi har en trädgård vill jag odla allt möjligt. Tänk vad underbart att knalla ut och hämta ingredienser till maten 😀

 • Reply
  Fröken Rödlök
  14 januari, 2019 at 15:28

  Jag har aldrig odlat chili så jag har ingen aning om det där, men det är så vackert med alla färgerna. Hade ju vart spännande om du vågade dig på den lila varianten! Min mamma köpte penischili-frön och odlade för något år sen – ja, resultatet blev penislikt! Haha.

 • Reply
  Jennysvardag
  14 januari, 2019 at 15:39

  Så roligt och odla grönsaker. Inte lätt att komma ihåg allt om man inte har gör de varje år. Roligt att du hittade några nya sorter son du vill odla. Hoppas att det blir bra det som ni väljer att odla 🙂

 • Reply
  Melissaskywalkz
  14 januari, 2019 at 16:16

  Vad kul!! Vi odlar mycket här hemma, en del tomater och sånt också. Jag har en dröm att vara helt självförsörjande i framtiden, men då krävs trädgård 😉

  • Reply
   Therese Wiksten
   14 januari, 2019 at 16:31

   Haha ja, lyckas du med det annars så är det dags att ta patent och skriva en bok😂

 • Reply
  Olga
  14 januari, 2019 at 16:25

  Rolig grej att odla faktiskt! Det är ju något som faktiskt håller och dessutom kan man torka dem och använda dem på precis samma sätt senare. Tack för tipset!

  • Reply
   Therese Wiksten
   15 januari, 2019 at 06:44

   Ja, verkligen! Annars tycker jag det känns svårt när man inte vet vad man ska göra av allt eller behöver se till att använda allt direkt, men chili lät ju väldigt enkel att ta rätt på och lagra – eller t.o.m bara slänga in i frysen 😀

 • Reply
  Lillan Kind
  14 januari, 2019 at 17:10

  Så roligt att att välja fröer och börja odla!😊 Jag odlade jättemycket förr men aldrig chili. Minns hur jag satt och njöt med frökatalogerna och hade beslutsvånda. Nu började jag sakna mina odlingar.
  Lycka till med chilin!😊

  • Reply
   Therese Wiksten
   15 januari, 2019 at 06:45

   Haha, nä det är inte lätt när man får en himla massa kul att välja mellan 😀 Tack!

 • Reply
  Johanna
  14 januari, 2019 at 18:50

  Åååh så kul att odla och grejer, vi har så stooora förnster så jag har tänkt passa på. Dock har jag de mest icke-existerande gröna fingrarna som finns så blir nada. Men jag försöker iaf, gaha<3 kram

  • Reply
   Therese Wiksten
   15 januari, 2019 at 06:46

   Haha, det är huvudsaken..och plötsligt händer det. Jag hade typ svarta fingrar förr, men jag vet inte vad som hänt riktigt..helt plötsligt dör inte allt bara jag tittar på dom😂

 • Reply
  Moa Hansson
  14 januari, 2019 at 19:11

  Vad roligt att plantera, vi brukar också göra det på vårat sommarställe men det växer inte speciellt bra tyvärr :/

 • Reply
  Sarah
  14 januari, 2019 at 19:23

  Det är så roligt att odla eget 🙂 Ska bli kul att få veta vad du valde och du måste berätta och visa sen hur det går 🙂

  • Reply
   Therese Wiksten
   15 januari, 2019 at 06:47

   Ja, visst är det (i alla fall när det går bra hehe) Det ska jag absolut göra! 😀

 • Reply
  Madelene
  14 januari, 2019 at 19:38

  Vad roligt!! Att odla lite har jag alltid velat göra. Ska se om man har lite plats för de när man flyttar hemifrån. Jag är alltid den som gör saker i sista sekunden trots min planering. Men gäller framförallt när de kommer till inlämningar och plugg. Behöver bättra mig på den fronten

 • Reply
  Junitjej
  14 januari, 2019 at 19:39

  Så gott det är med egenodlat! Sedan är det ju kul att sköta om det dom växer. Det är ju som att sköta om små barn.

  • Reply
   Therese Wiksten
   15 januari, 2019 at 06:48

   Haha, ja, jag har inte tänkt på det så, men det har du ju helt rätt i😂

 • Reply
  Moa Larsson
  14 januari, 2019 at 20:09

  Det här inlägget får mig bara att längta ÄNNU MER till våren och våra små trädgårdsland där ute i trädgården. Har faktiskt inte den blekaste aning när det kommer till vad jag vill odla i år, men, det är nog dags att ta sig en rejäl funderare på det!

  • Reply
   Therese Wiksten
   15 januari, 2019 at 06:49

   Ja! Försöker tänka att det snart är vår, samtidigt som jag undviker att titta ut genom fönstret. Hoppas verkligen tiden går snabbt nu!

 • Reply
  Elisa
  14 januari, 2019 at 20:14

  Haha, nej du är verkligen inte ensam om det. Att göra något i tid är inte min grej.
  Vad många olika sorter! Lila paprika lät väldigt intressant, och Erotica såg ju bara för rolig ut, haha. 🙂
  Nu blev jag sugen på att göra något jag med till våren, som inte innebär att jag behöver en trädgård.

  • Reply
   Therese Wiksten
   15 januari, 2019 at 06:51

   Tur man kan vara bra på annat;)
   Det ska ju finnas rätt mycket som funkar bra i lägenhet. Jag har för mig att jag läste att chili skulle göra det, annars fungerar ju tomater väldigt bra 😀

 • Reply
  ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★
  14 januari, 2019 at 20:22

  Önskar så att jag hade möjligheten att odla själv :), men med balkong är det liksom inte lika roligt som för er med gård :). Har dock haft både tomater, chili samt potatis på balkongen. Man kanske borde satsa fullt ut på saken tills sommaren och verkligen odla massor 🙂

  • Reply
   Therese Wiksten
   15 januari, 2019 at 06:53

   Nä det blir ju aldrig riktigt samma sak på balkongen, men bättre än inget:D Tycker det är så mysigt med balkonger som är fulla med grönt 😀 Häftigt ändå att odla potatis på balkong, det har jag aldrig sett förut 😀
   Ni har ingen innergård eller liknande där det går att sätta upp ett gäng pallkragar? Vi hade det innan vi flyttade till hus och dom var väldigt populära 😀

 • Reply
  Fnulan
  14 januari, 2019 at 20:24

  Gud vad kul, vad roligt att testa något annorlunda. Min man skulle göra ett försök men han är inte så bra på att förvalta sina projekt så det dog gaaaaaaaanska snabbt. Du måste verkligen berätta hur det går och hur ni gör. Kram

  • Reply
   Therese Wiksten
   15 januari, 2019 at 06:55

   Hehe, nä det är ju det där att det ska vara kul även efter man slängt ner fröna i jorden. Hoppas verkligen jag inte tröttnar direkt utan att det svämmar över av chili här snart;) Det ska jag absolut göra! Kram

 • Reply
  Josefine
  14 januari, 2019 at 20:31

  Jag odlade massor på balkongen förra sommaren men de dog av hettan! Odlade mini tomater, röda chili pepper, mini paprikor. Blev så lyckat och gott! Lycka till!

  • Reply
   Therese Wiksten
   15 januari, 2019 at 06:56

   Åh, så sött med minipaprikor! Jag hoppas verkligen inte den här sommaren blir som förra, för då kommer det bli ett himla jobb att hålla allt vid liv=/

 • Reply
  Frugan E
  14 januari, 2019 at 21:26

  Jag skulle också vilja odla chili, och alla andra grönsaker också för den delen. Fast jag är mästare på att ta död på plantor så även fast viljan finns, så.. 😛

  • Reply
   Therese Wiksten
   15 januari, 2019 at 06:57

   Haha, känner igen det där.. jag hade svarta fingrar förr.. vet faktiskt inte vad som hände, men nu dör inte allt bara jag tittar på dom 😂 Men jag ska inte ropa hej för tidigt..vi har inte sett några chiliplantor än;)

 • Reply
  Hannas krypin
  14 januari, 2019 at 21:40

  Men åh vad spännande! Jag skulle så gärna vilja odla men tiden finns verkligen inte. Eller jag har tiden men väljer andra saker istället. Som blogg, fotboll, pilates och så vidare.

  • Reply
   Therese Wiksten
   15 januari, 2019 at 06:58

   Ja, det gäller ju att prioritera..för några år sedan kom det här rätt långt ner på min priolista också. Var sak har sin tid, typ 🙂

 • Reply
  Anna
  14 januari, 2019 at 21:43

  Så roligt att odla själv. Min morfar var väldigt duktig på sådant. Min syster fick en chiliplanta av honom för ett par år sedan som fullkomligt dignade av små urgulliga frukter. Den lila paprikan ser väldigt spännande ut.

 • Reply
  Mirre
  14 januari, 2019 at 22:10

  Ohh vad roligt, jag fick en chiliplanta i en krukväxt av en en gång och det var hur charmigt som helst att följa då de växte, vet dock inte vilken sort det var, tokstarka i alla fall

 • Reply
  Madde
  14 januari, 2019 at 22:14

  Mitt ex odlade det något år, Vet inte hur, men vi fick flera av honom. Så gott att bara plocka ner och lägga i maten.

  • Reply
   Therese Wiksten
   15 januari, 2019 at 07:01

   Ja, det är verkligen ett jättelätt sätt att ”piffa upp” maten.. extra kul när man kan plocka det själv också 😀

 • Reply
  Kamilla
  14 januari, 2019 at 22:50

  så roligt och spännande att odla och hålla på med trädgård.

 • Reply
  Fru Elversson
  15 januari, 2019 at 02:44

  Svar: Tusen tack! Önskar att ditt 2019 också blir över förväntningar!

  Jag har aldrig testat att odla något och tror inte det är någon ide för min del heller, kommer nog bara ta dö på det haha! Jag är nog en av dem som har minst gröna fingrar typ haha!

  Hoppas allt är bra med dig! 🙂

  • Reply
   Therese Wiksten
   15 januari, 2019 at 07:14

   Man vet aldrig, ibland har man dolda talanger;) Jag hade verkligen svarta fingrar förr, men helt plötsligt så.. 😀
   Jo det är nog helt okej ändå, hoppas allt är bra med dig med 🙂

 • Reply
  Zilia Ving - från kråkbo till drömhus
  21 januari, 2019 at 18:23

  Åh ja, chili har vi också tänkt att odla här hemma på gården! Men lila paprikor har jag aldrig sett förut! :O Så häftigt!!!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.