Therese Wiksten

Justja, vi skulle ju odla chili!

-Inlägget innehåller affiliatelänkar-

Vet du vad jag har glömt bort! Vi ska ju odla chili i år! Och paprika. Helst ska man förodla tidigt, vissa i januari/februari, några fungerar framåt mars. Det börjar ju helt klart bli dags att ta tag i det där! Jag verkar aldrig lära mig..alltid ute i sista sekunden haha. Är jag ensam om det?

Idag har jag suttit och kikat på frön och ojat över hur vi ska kunna välja. Det är ju inte precis så att det enbart finns en sort.. Det vore kul att testa lite olika varianter, men eftersom dom kommer i påsar med ofta ganska många frön i varje så blir det snabbt väldigt mycket. Eller kan man kanske spara till nästa år? Känner hur det kommer spåra ur helt med chiliplantor överallt haha. Eller så dör alla.

>>Har du odlat chili? Vilka sorter? Kan du rekommendera någon speciell? Något speciellt jag borde tänka på?

Jag hittade till exempel en lila paprika, vilket jag aldrig sett innan(!), som jag känner skulle vara kul att testa.. och så klart chili i alla möjliga styrkor, färger och former! Jag ska väl börja med att kolla upp vad det är för sorter vi brukar köpa, det känns ju ändå vettigt. Jalapeño och Habanero borde kanske finnas med på listan?

Växtbelysning måste vi också införskaffa.. Förhoppningsvis så tycker Jonas det är roligare än vad jag gör, så kan vi komplettera varandra där. Själv tycker jag bara det känns dyrt, fult och tråkigt. Tyvärr behövs det ju.. Och kanske en värmematta om vi ska ställa dom i köksfönstret med tanke på att vi inte har något element där?

Man kan köpa små “krukor” att planera i, men det går lika bra i hemmagjorda av tidningspapper, äggkartong eller toarullar. Bekvämt och antagligen lite “finare” med krukor, men mer klimatsmart och ekonomiskt med hemmagjort.

Jag sålde in min man på det här med argumentet “Tänk vad mycket vi kan spara på att inte behöva köpa chili i butiken!” Jag tror jag ska ligga lite lågt med just det argumentet i fortsättningen. Men tänkt så häftigt att kunna plocka sin egna chili ändå 😀

You Might Also Like...

44
Lämna en kommentar

avatar
600
27 Kommentarer
17 Svar på kommentarer
0 Följare
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
28 Personer har kommenterat
Zilia Ving - från kråkbo till drömhusFru ElverssonKamillaMaddeMirre Senaste personerna som kommenterat

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Prenumerera  
Nyast Äldst
Notify of
Jenny
Gäst

Åh va kul att plantera!!
Jag har försökt många år och är helt pepp i början när jag ska välja frön och tillbehör osv.
Men sen efter några veckor släpper den där entusiasmen och mina plantor får klara sig själva… haha!
Antingen lever de och frodas eller så vissnar de och dör…

Önskar dig lycka till med dina chili odlingar 🙂

Kram kram

Sanna
Gäst

Så härligt med hemma odling har själv inte odlat chili, men min dröm är också en hemma odling. Dock bor jag i lägenhet så det känns lite svårt just nu.

Chanelle
Gäst

Vilken kul ide! Kanske ska tipsa sambon som tycker sånt där är kul 😀 Men wow att det finns en lila paprika?? Aldrig sett! Du får skriva hur det går med paprikan/chili och tips om det 😀

Anneli @ spinkfinger.com
Gäst

Åh vad roligt! När vi har en trädgård vill jag odla allt möjligt. Tänk vad underbart att knalla ut och hämta ingredienser till maten 😀

Fröken Rödlök
Gäst

Jag har aldrig odlat chili så jag har ingen aning om det där, men det är så vackert med alla färgerna. Hade ju vart spännande om du vågade dig på den lila varianten! Min mamma köpte penischili-frön och odlade för något år sen – ja, resultatet blev penislikt! Haha.

Jennysvardag
Gäst

Så roligt och odla grönsaker. Inte lätt att komma ihåg allt om man inte har gör de varje år. Roligt att du hittade några nya sorter son du vill odla. Hoppas att det blir bra det som ni väljer att odla 🙂

Melissaskywalkz
Gäst

Vad kul!! Vi odlar mycket här hemma, en del tomater och sånt också. Jag har en dröm att vara helt självförsörjande i framtiden, men då krävs trädgård 😉

Olga
Gäst

Rolig grej att odla faktiskt! Det är ju något som faktiskt håller och dessutom kan man torka dem och använda dem på precis samma sätt senare. Tack för tipset!

Lillan Kind
Gäst

Så roligt att att välja fröer och börja odla!😊 Jag odlade jättemycket förr men aldrig chili. Minns hur jag satt och njöt med frökatalogerna och hade beslutsvånda. Nu började jag sakna mina odlingar.
Lycka till med chilin!😊

Johanna
Gäst

Åååh så kul att odla och grejer, vi har så stooora förnster så jag har tänkt passa på. Dock har jag de mest icke-existerande gröna fingrarna som finns så blir nada. Men jag försöker iaf, gaha<3 kram

Moa Hansson
Gäst

Vad roligt att plantera, vi brukar också göra det på vårat sommarställe men det växer inte speciellt bra tyvärr :/

Sarah
Gäst

Det är så roligt att odla eget 🙂 Ska bli kul att få veta vad du valde och du måste berätta och visa sen hur det går 🙂

Madelene
Gäst

Vad roligt!! Att odla lite har jag alltid velat göra. Ska se om man har lite plats för de när man flyttar hemifrån. Jag är alltid den som gör saker i sista sekunden trots min planering. Men gäller framförallt när de kommer till inlämningar och plugg. Behöver bättra mig på den fronten

Junitjej
Gäst

Så gott det är med egenodlat! Sedan är det ju kul att sköta om det dom växer. Det är ju som att sköta om små barn.

Moa Larsson
Gäst

Det här inlägget får mig bara att längta ÄNNU MER till våren och våra små trädgårdsland där ute i trädgården. Har faktiskt inte den blekaste aning när det kommer till vad jag vill odla i år, men, det är nog dags att ta sig en rejäl funderare på det!

Elisa
Gäst

Haha, nej du är verkligen inte ensam om det. Att göra något i tid är inte min grej.
Vad många olika sorter! Lila paprika lät väldigt intressant, och Erotica såg ju bara för rolig ut, haha. 🙂
Nu blev jag sugen på att göra något jag med till våren, som inte innebär att jag behöver en trädgård.

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★
Gäst

Önskar så att jag hade möjligheten att odla själv :), men med balkong är det liksom inte lika roligt som för er med gård :). Har dock haft både tomater, chili samt potatis på balkongen. Man kanske borde satsa fullt ut på saken tills sommaren och verkligen odla massor 🙂

Fnulan
Gäst

Gud vad kul, vad roligt att testa något annorlunda. Min man skulle göra ett försök men han är inte så bra på att förvalta sina projekt så det dog gaaaaaaaanska snabbt. Du måste verkligen berätta hur det går och hur ni gör. Kram

Josefine
Gäst

Jag odlade massor på balkongen förra sommaren men de dog av hettan! Odlade mini tomater, röda chili pepper, mini paprikor. Blev så lyckat och gott! Lycka till!

Frugan E
Gäst

Jag skulle också vilja odla chili, och alla andra grönsaker också för den delen. Fast jag är mästare på att ta död på plantor så även fast viljan finns, så.. 😛

Hannas krypin
Gäst

Men åh vad spännande! Jag skulle så gärna vilja odla men tiden finns verkligen inte. Eller jag har tiden men väljer andra saker istället. Som blogg, fotboll, pilates och så vidare.

Anna
Gäst

Så roligt att odla själv. Min morfar var väldigt duktig på sådant. Min syster fick en chiliplanta av honom för ett par år sedan som fullkomligt dignade av små urgulliga frukter. Den lila paprikan ser väldigt spännande ut.

Mirre
Gäst

Ohh vad roligt, jag fick en chiliplanta i en krukväxt av en en gång och det var hur charmigt som helst att följa då de växte, vet dock inte vilken sort det var, tokstarka i alla fall

Madde
Gäst

Mitt ex odlade det något år, Vet inte hur, men vi fick flera av honom. Så gott att bara plocka ner och lägga i maten.

Kamilla
Gäst

så roligt och spännande att odla och hålla på med trädgård.

Fru Elversson
Gäst

Svar: Tusen tack! Önskar att ditt 2019 också blir över förväntningar!

Jag har aldrig testat att odla något och tror inte det är någon ide för min del heller, kommer nog bara ta dö på det haha! Jag är nog en av dem som har minst gröna fingrar typ haha!

Hoppas allt är bra med dig! 🙂

Zilia Ving - från kråkbo till drömhus
Gäst

Åh ja, chili har vi också tänkt att odla här hemma på gården! Men lila paprikor har jag aldrig sett förut! :O Så häftigt!!!