Therese Wiksten

Vilket preventivmedel ska man välja när inget fungerar?

Idag skulle jag ner och förnya mina p-piller. Med tanke på hur mycket krångel jag haft med det innan så var jag rätt nervös. För att göra en lång historia kort: Jag hade för högt blodtryck för ett halvår sedan då det var dags att skaffa nya, så jag fick minipiller istället. Dagen efter åkte jag ner till vårdcentralen och där var värdena bättre, men barnmorskan ville ändå inte skiva ut några andra. Det var dom tre värsta månaderna i mitt liv. Kanske inte riktigt, men nästan. Nästa gång jag skulle förnya p-pillerna var blodtrycket fortfarande på gränsen. Jag fick mina vanliga piller, men bara för tre månader.

Idag var det alltså dags igen. Den här gången var blodtrycket ännu högre och mina vanliga piller är helt uteslutna. Med tanke på hur dåligt jag mådde på minipillerna så är dom inte ett alternativ. Det är samma hormon i p-stav och spiral så även det är uteslutet. Kopparspiral sätter dom inte in eftersom jag har en helt vidrig mensvärk. Jag är rätt körd känns det som.

Om jag ska vara helt ärlig så är det viktigare för mig att kunna skippa mensen, och därmed värken, än att det är ett preventivmedel. Tyvärr verkar det ju inte finnas något alternativ så jag vet inte alls vad jag ska göra nu. Jag skulle hem och fundera men ja, vad finns det att fundera över? Vad finns det för något som tar bort mensen som är okej när man har högt blodtryck?

Idag har jag bytt vårdcentral så imorgon får jag höra av mig dit för att i alla fall kolla upp blodtrycket. Igen. Med tanke på hur mycket jag sprang på vårdcentralen förra året och hur många gånger jag testat blodtrycket, som var bra enligt dom varje gång, så känns det inte som att det kommer hända så mycket det här gången heller. Efter lite googlande ikväll så misstänker jag även att jag lider av endometrios så det borde jag också kolla upp. Vad gör man då? Kul att jag har sådant flyt jämt.

 

 

You Might Also Like...

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Äldst
Nyast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Jag fick en blodpropp som nittonåring. Detta medför att preventivmedel med hormoner är helt på noll för mig. Så jag lärde mig helt enkelt min egen cykel, vet när jag ska ha mens och har ägglossning. Jag har hemsk mensvärk och har legat och kräkts genom perioder av smärta och illamående. Började med hallonbladste som lugnar ner värkarna, det ska inte misstas för hallonte utan detta köps på hälsokost, det är viktigt att börja ta direkt i samband med mensen samt att låta bladen dra i sig rejält. Sedan sippar man på teet och tar det länge. Hallonblad mildrar även… Läs mer»

2
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x