Therese Wiksten

Yrke: Influencer

-Inlägget innehåller annonslänkar-

Linda Hörnfeldt Yrke InfluencerFörra måndagen släppte Linda Hörnfeldt sin första bok, Yrke: Influencer. Elin Kero, kanske mer känd som Nevnarien, har fotat omslaget och Emilia har kalligraferat (är det ett ord?) titeln. Så kul att hon faktiskt involverat influencers i arbetet!
Och boken är så himla fin! Omslaget, färgerna, layouten, bilderna. Allt är verkligen så himla fint.

Smygrelease i Åre

Eftersom vi var i Åre på Winter Workation passade hon på att ha en liten mini-smygrelease med oss. Hon pratade om arbetet kring boken och Sara höll en liten intervju. Den inflyttade Göteborgaren i mig kunde inte undgå att höra (det omedvetna?) Göteborgsskämtet när Linda berättade om själva omslaget. Det är hennes händer som syns på omslaget. Förlaget tyckte nämligen inte att hon skulle ha en bild på sig själv, det är ju inte en biografi utan en handbok.

Vi fick dessutom varsitt signerat exemplar! (Tack Linda!) Det har varit en perfekt sysselsättning att sitta och läsa framför brasan nu dom här dagarna när jag återhämtat mig efter Åre. Lika mycket som jag tycker boken är fin, lika bra tycker jag innehållet är.
Hon går igenom allt från vad en influencer faktiskt är till varumärkesstrategier och lagar. Otroligt läsvärd om man är det minsta intresserad av sociala medier och att bygga sitt eget varumärke på internet.

Linda är alltså hjärnan bakom Influencers of Sweden, tidigare Better bloggers. Hon har jobbat otroligt hårt för att öka kunskapen kring både ens rättigheter och skyldigheter när man sysslar med sociala medier. Pushat för att det ska tas fram riktlinjer och lagar där det inte funnits några. Hon har skapa ett nätverk i en annars väldigt ensam bransch och dessutom jobbat för att utomstående (företag, media, privatpersoner osv) ska få en förståelse för vad det handlar om. Ett helt fantastiskt arbete om alltså resulterat i en bok.

Yrke Influencer?

Men är verkligen influencer ett yrke då? Det har diskuterats en del det senaste i och med att det nyligen startats en Influencer-utbildning. För många låter det säkert flummigt och lite tramsigt, men det är inga konstiga ämnen som ingår. Entreprenörskap, fotografisk bild, journalistik och textkommunikation är ju ämnen som redan finns i flera av dom etablerade programmen. Lite som en kombination av företagsekonomi och media.

Jag tänkte lite på det här med att arbeta som influencer när jag läste Hugo Rosas blogg för någon dag sedan. Han är till att börja med skeptisk till utbildningen och anser att man bara behöver skilja sig från mängden och att det är oväsentligt om man ens är bra på att skriva eller uttrycka sig.

Kan man utbilda sig till influencer?

Jag kan halvt hålla med. En utbildning kommer inte automatiskt leda till att man blir en framgångsrik influencer. Men, enligt mig, hänger det just på om man är smart, kan uttrycka sig, fånga folks intresse, skapa relationer och har ett businesstänk. Det är skillnad på att häva ur sig en massa saker och få lite uppmärksamhet och att bli en framgångsrik influencer. Jag tvivlar på att “spån som knappt kan skriva sina namn” tillhör kategorin som just byggt upp en business kring sina sociala medier. Ordet influencer skvallrar ju lite om att det handlar om att påverka andra och säger inget om att man måste synas och höras mest.

Han menar också på att det inte är ett riktigt jobb eftersom det är så fritt. Ingen kommer sparka honom om han inte uppdaterar bloggen.

Jag ser det så här. Jag gillar att baka. Om jag inte bakar på en månad så finns det ingen som kommer sparka mig eller på något sätt bli sur. Det betyder inte att bagare inte är ett yrke, utan bara att bagare inte är mitt yrke. På samma sätt så finns det otroligt många som har sociala kanaler, och även många som tjänar lite extrapengar på dessa, utan att det är deras jobb. Man kan dessutom ha sociala medier som marknadsföringskanaler till sitt företag utan att för den sakens skull vara en influencer.

Egenföretagare

Att arbeta som influencer innebär att vara egenföretagare, på precis samma sätt som om man haft ett eget åkeri, en butik eller ekonomifirma. Det är ingen som kommer sparka en om man inte sköter sig men det kommer synas i ens inkomst. Skatteverket blir dock precis lika sur på en influencer som inte sköter bokföringen som på butiksinnehavaren så att det är “fritt” att syssla med sociala medier är varken mer eller mindre sant än att det är fritt att ha ett eget företag.

Man kan alltså använda sociala medier till allt från att dela saker med dom allra närmsta till att ha det som yrke. Har man det som yrke är man inte nödvändigtvis influencer och vissa är influencers utan att vara medvetna om det. Inget är mer rätt än det andra men det gör det nog också svårt att ta in vad det egentligen är. “Jag gör ju samma sak som den där influencern men det är ju bara något jag slänger upp på min fritid, hur mycket jobb kan det vara…”

Fördomar som sakta försvinner

Det känns lite tråkigt att läsa kommentarerna till Hugos inlägg och det blir väldigt uppenbart att många fortfarande ser det som att influencers bara slänger upp någon selfie eller så och tjänar pengar på det, utan att faktiskt göra något. Influencers idag, som lever på det, har ju byggt upp en business kring det. Ofta med flera olika inkomstkällor, lite som Hugo faktiskt är inne på angående sig själv.

Det är dock lite märkligt att ett yrke som är sammansatt av en massa accepterade yrken så som fotograf, journalist, säljare osv, har så svårt att bli sedd som ett riktigt jobb. Ofta jämförs det med “riktiga”, slitiga, yrken som tex jobb inom vården, men vad blir kvar om vi tar bort allt förutom skola, vård och polis? Har personen som står i kassan där  du handlar kläder ett riktigt jobb? Nya yrken skapas dock hela tiden och jag tycker absolut att det går åt rätt håll. Influencers of Sweden som nätverk, Lindas bok “Yrke: Influencer” och utbildningen hjälper alla till att driva det ditåt.

> Har du läst Yrke: Influencer? Vad tyckte du? Och hur tänker du kring influencers och att arbeta med sociala medier?

 

-Inlägget innehåller annonslänkar-

You Might Also Like...

Prenumerera
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

9 Comments
Äldst
Nyast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Frugan E
2 år sedan

Bra skrivet! Det kommer ju nya yrken hela tiden och bara för att de inte är “traditionella” så är de ju liksom inte mindre yrken för det.

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Ska läsa den då jag köpt boken. Är helt klart för utbildningen också, rent spontant tror jag många skoltrötta ungdomar kan peppas att gå en sådan linje. Hade förmodligen varit en sådan som valt den linjen själv. Jag ville gå media men kom inte in på den utbildningen. Det resulterade i sin tur att jag hoppade av gymnasiet. Än idag skulle jag vilja läsa media, jag älskar sådant.

EM
EM
2 år sedan

Nä, jag tycker faktiskt inte att “infleuncer” är ett riktigt jobb. Hon som skrvit det här har faktiskt en poäng https://www.expressen.se/ledare/linda-nordlund/satt-stopp-for-de-oseriosa-selfieskolorna/

La Linda
2 år sedan

TACK Therese för all kärlek och ett sjukt bra inlägg med mycket vettiga tankar. Jag tror Em här ovan inte ens läst inlägget, då skulle hen inte länka en artikel med så otroligt många kunskapshål i.

Fnulan
2 år sedan

ÅÅÅÅ måste köpa boken!!! Längtar efter att få läsa den. Vilket BRA inlägg du gjort, fasiken vad grym du är!!!!! Stolt att vara din “kollega”

trackback

[…] Yrke Influencer – Therese Wiksten […]

9
0
Jag vill gärna höra dina tankar om inläggetx
()
x